Μετάλλαξη Όμικρον: Το θετικό και το αρνητικό σενάριο

Μετάλλαξη Όμικρον: Το θετικό και το αρνητικό σενάριο
Κόσμος με μάσκες στη Βρετανία, ενώ η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται AP Photo/Matt Dunham

Παρά την υψηλή μεταδοτικότητά της, εάν η μετάλλαξη Όμικρον συνεχίσει να εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα, τότε το να επικρατήσει έναντι της παραλλαγής Δέλτα θα ήταν θετικό. Τι γίνεται, όμως, εάν αποδειχθεί πως προκαλεί σοβαρή νόσηση;

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική, έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό, με τις ανησυχίες να αυξάνονται, καθώς η νέα παραλλαγή του κορονοϊού εξαπλώνεται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ μόλις σήμερα, Πέμπτη (02/12), ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα.

Οι πληροφορίες που έχουμε, προς το παρόν, για τη μετάλλαξη Όμικρον είναι περιορισμένες, ενώ τα πρώτα συμπεράσματα από τα συμπτώματα που προκαλεί, δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί σε αυτήν ήταν ασυμπτωματικοί, ενώ ένας μικρός αριθμός ασθενών είχε πολύ ήπια συμπτώματα. Οι επιστήμονες εξετάζουν τα δεδομένα που έχουν μέχρι στιγμής και τις επόμενες βδομάδες αναμένεται να έχουν περισσότερα στοιχεία για την “συμπεριφορά” του νέου στελέχους.

Σύμφωνα με το Atlantic.com, η επίδραση της μετάλλαξης Όμικρον στην πορεία της πανδημίας θα καθοριστεί από τρεις παράγοντες: τη μεταδοτικότητά της, τον βαθμό στον οποίο αποφεύγει τις υπάρχουσες ανοσοποιητικές μας άμυνες και τη μολυσματικότητά της ή τη σοβαρότητα της νόσησης που προκαλεί.

Δηλαδή, εάν η μετάλλαξη Όμικρον αποδειχτεί ότι μεταδίδεται με τεράστια ευκολία, ότι μπορεί να μας προσβάλει παρά την ανοσία μας και ότι προκαλεί επικίνδυνες επιπλοκές, τότε θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Εάν, όμως, αποδειχτεί ότι, παρά την υψηλή μεταδοτικότητά της, προκαλεί ήπια συμπτώματα, τότε η κατάσταση θα είναι πιο ελεγχόμενη.

Μετάλλαξη Όμικρον vs Δέλτα

Γιατροί από τη Νότια Αφρική και το Ισραήλ έχουν πει ότι τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρή από την μετάλλαξη Δέλτα, μέχρι στιγμής. Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά κρούσματα ή θάνατοι μεταξύ των σχεδόν 60 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, εάν η μετάλλαξη Όμικρον συνεχίσει να δείχνει σημάδια ότι έχει πιο ήπια συμπτώματα από τη μετάλλαξη Δέλτα, αυτό θα είναι θετικό. Αν αποδειχθεί, επίσης, ότι εξαπλώνεται πιο γρήγορα από την Δέλτα, θα είναι ακόμη πιο θετικό. Αυτό διότι, όπως εξηγεί ο Samuel Scarpino, του Ινστιτούτου Πρόληψης Πανδημίας του Ιδρύματος Rockefelle, όταν κυκλοφορούν δύο παραλλαγές, αυτή που μολύνει περισσότερους ανθρώπους και πιο γρήγορα, τείνει να κυριαρχεί είτε επειδή αναπαράγεται πιο γρήγορα στους ανθρώπινους ξενιστές και εξαπλώνεται πιο αποτελεσματικά μεταξύ τους – δηλαδή είναι πιο μεταδοτική – είτε επειδή αποφεύγει την ανοσία που ήδη έχουμε. Έτσι, θα ήταν καλύτερο να επικρατήσει η παραλλαγή Όμικρον.

Το να μπορεί να ξεπεράσει την ανοσία μας μια παραλλαγή, ακούγεται ιδιαίτερα τρομακτικό. Ειδικά μετά από μια τόσο σκληρή μάχη για να εμβολιαστούμε, κανείς δεν θέλει να νιώσει ότι είναι ξανά εκτεθειμένος στον κορονοϊό μετά το εμβόλιο. Αλλά μια παραλλαγή επαναμόλυνσης που δεν συνοδεύεται από τον κίνδυνο χρόνιων συμπτωμάτων ή αναπνευστικών προβλημάτων, μπορεί να μην είναι τόσο κακή, είπε η Elizabeth Halloran, βιοστατολόγος στο Κέντρο Ερευνών Καρκίνου Fred Hutchinson. “Αν η μετάλλαξη μπορεί να ξεπεράσει την ανοσία των εμβολίων, αλλά τελικά προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, αυτό είναι πιθανώς ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Ένα πιθανό μειονέκτημα μιας υπερ-μεταδοτικής παραλλαγής που προκαλεί ήπια συμπτώματα, όπως είναι η μετάλλαξη Όμικρον, θα ήταν ότι όσοι την κολλήσουν, δεν θα καταλήξουν με μεγάλη προστασία μετά, είπε ο Scarpino. Δηλαδή, τα ήπια κρούσματα COVID μπορεί να μην οδηγήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα στο να παράγει τόσα πολλά αντισώματα όσα όταν έχουμε μια πιο σοβαρή νόσηση.

Ωστόσο, ο Ali Ellebedy, ένας ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, είπε ότι η ήπια μόλυνση δεν αποκλείει απαραίτητα μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση. Με το που έχουμε μια παραγωγική μόλυνση στο σώμα μας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα εμπλέκεται αμέσως. Ακόμα κι αν δεν αισθανόμαστε άρρωστοι, το σώμα μας μπορεί να παράγει αντισώματα και να εκπαιδεύει κύτταρα για να καταπολεμήσει τον “εισβολέα” την επόμενη φορά που θα έρθει. Διεγείροντας ακόμη και μια σχετικά ήπια ανοσολογική απόκριση σε αρκετούς ανθρώπους, μια νέα, ευρέως διαδεδομένη εκδοχή του ιού θα έκανε τον παγκόσμιο πληθυσμό πολύ καλύτερα προετοιμασμένο για το μέλλον. “Οποιαδήποτε παραλλαγή έρχεται, θα δυσκολέψει την παραλλαγή που θα ακολουθήσει”, είπε ο Ellebedy.

Η μετάλλαξη Όμικρον θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ίσως να είναι μια μεταδοτική από την Δέλτα, αλλά όχι πιο μολυσματική. Αυτό θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε πιο αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων που γνωρίζουμε, δηλαδή την χρήση μάσκας και τις κοινωνικές αποστάσεις. Διαφορετικά, μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι λιγότερο μεταδοτική από τη Δέλτα, αλλά πιο ικανή να “σπάσει” τους ανοσοποιητικούς φραγμούς μας, οπότε εκεί θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα.

Πάντως, η ζωή με τον κορονοϊό για τα επόμενα χρόνια είναι αναπόφευκτη. Ακόμα κι αν κάθε άνθρωπος στη Γη αποκτούσε έναν βαθμό ανοσίας από τον εμβολιασμό ή τη μόλυνση, ο ιός θα μπορούσε να υποχωρήσει για λίγο και να εισέλθει ξανά στον ανθρώπινο πληθυσμό με μια ελαφρώς διαφορετική μορφή. “Δεν υπάρχει λογικό άτομο, νομίζω, στη δημόσια υγεία τώρα που να πιστεύει ότι η εξάλειψη του κορονοϊού είναι ρεαλιστικός στόχος”, ανέφερε η Tara Kirk Sell, ανώτερη μελετήτρια στο Johns Hopkins Center for Health Security. Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτός ο εχθρός δεν μπορεί να νικηθεί, όλοι θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης αν ήμασταν “οπλισμένοι”, δηλαδή εμβολιασμένοι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα