Μετάλλαξη Όμικρον: Τουλάχιστον 25 κρούσματα στην Μποτσουάνα
Αυξάνονται τα κρούσματα της νέας παραλλαγής στην Μποτσουάνα. Ικανοποίηση για την πορεία του εμβολιασμού.
- 09 Δεκεμβρίου 2021 07:34
Τουλάχιστον 25 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον εντοπίζονται στην Μποτσουάνα της Αφρικής, εκεί που εμφανίστηκε για πρώτη φορά.
Ο υπουργός υγείας της χώρας, Έντουιν Ντικολότι, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωσε ενημερώνοντας δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Γκαμπορόν πως αν και είναι γνωστό πως η παραλλαγή αυτή έχει πολλαπλές μεταλλάξεις και είναι πιο μολυσματική, «δεν γνωρίζουμε εάν είναι πιο θανάσιμη ή όχι και πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια απέναντί της».
Στο μέτωπο της εκστρατείας ανοσοποίησης, σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι τη Δευτέρα τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου τους για την COVID-19 είχαν λάβει 1.094.388 πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι ηλικίας άνω των 18 ετών, δηλαδή το 78,7% του πληθυσμού-στόχου, ενώ 982.275 άνθρωποι, ή το 70,6% του πληθυσμού-στόχου, είχαν εμβολιαστεί πλήρως.
Η αραιοκατοικημένη χώρα της Αφρικής, το 70% της έκτασης της οποίας καλύπτεται από την έρημο Καλαχάρι, έχει πληθυσμό κάπου 2,35 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Η Μποτσουάνα ξεπέρασε τον στόχο που είχε θέσει η ίδια, να έχει εμβολιαστεί το 64% του πληθυσμού-στόχου ως το τέλος του 2021, και τον στόχο που είχε θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όλες οι χώρες να έχουν εμβολιάσει το 40% του πληθυσμού τους που μπορεί να ανοσοποιηθεί ως το τέλος του μήνα», υπογράμμισε ο κ. Ντικολότι.
Μέχρι σήμερα η Μποτσουάνα έχει καταγράψει 2.420 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 195.552 καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.
Μετάλλαξη Όμικρον – ΠΟΥ: Πιο μεταδοτική από τη Δέλτα αλλά με ηπιότερα συμπτώματα
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφερε ότι η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτική, όμως προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σύγκριση με τη Δέλτα.
«Τα προκαταρκτικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι πιο αυξημένος με την Όμικρον, όμως χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που μας οδηγούν να πιστεύουμε ότι η Όμικρον προκαλεί συμπτώματα λιγότερο σοβαρά σε σύγκριση με τη Δέλτα, όμως και σε αυτό το σημείο είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.
Προκειμένου να υπάρξει γρηγορότερα μια πιο ακριβής εικόνα των χαρακτηριστικών της παραλλαγής αυτής ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ζήτησε από όλες τις χώρες να συμβάλουν, υποβάλλοντας στοιχεία στον Οργανισμό. Για να καταπολεμηθεί καλύτερα η Όμικρον, κάλεσε επίσης όλες τις χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων (αποστάσεις, χρήση μάσκας, περιορισμός των κοινωνικών επαφών κλπ).
Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Δρ Σούμια Σουαμινάθαν, αναφέρθηκε επίσης στις προκαταρκτικές μελέτες που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και αφήνουν να εννοηθεί ότι η παραλλαγή Όμικρον καθιστά λιγότερο αποτελεσματικό το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
«Νομίζω ότι είναι πρόωρο να συμπεράνουμε» ότι η μείωση στα εξουδετερωτικά αντισώματα» «θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου. Δεν το ξέρουμε αυτό», είπε η Σουαμινάθαν, προσθέτοντας ότι απαιτείται μια συντονισμένη, παγκόσμια ερευνητική προσπάθεια ώστε να μην εξάγονται αυθαίρετα συμπεράσματα.
Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του NEWS 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις