Μετρώντας βήματα για λίγο νερό στην Κένυα
Οι κάτοικοι της περιοχής Tangulbei στην Κένυα συμμετέχουν στο Earth Walk, με στόχο να συμπληρώσουν τουλάχιστον 40.000 χιλιόμετρα και να "αγκαλιάσουν" τον πλανήτη, διαδηλώνοντας για την κλιματική κρίση.
- 10 Δεκεμβρίου 2021 16:50
«Περπατάμε όλες μαζί, ενώνοντας τις φωνές μας σε μια κοινή πορεία, ζητώντας μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το κλίμα».
Η Ruth δένει την αφρικάνικη φορεσιά της και μπαίνει δυναμικά στην πορεία. Οι κάτοικοι της περιοχής Tangulbei στην Κένυα περπατούν μετρώντας τα βήματά τους. Συνηθισμένοι να διασχίζουν χιλιόμετρα καθημερινά, αυτή τη φορά περπατούν για άλλο σκοπό. Συμμετέχουν στο Earth Walk της ActionAid, όπου άνθρωποι από περισσότερες από 30 χώρες περπατούν αθροίζοντας τις αποστάσεις που διανύουν, με στόχο να συμπληρώσουν τουλάχιστον 40.000 χιλιόμετρα, όσο δηλαδή είναι η περίμετρος της γης. Απώτερος σκοπός σε αυτό το «αγκάλιασμα» του πλανήτη είναι να διαδηλώσουν την ανησυχία τους για την κλιματική κρίση, ζητώντας την άμεση λήψη δραστικών μέτρων.
Τι σχέση μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή με τη βία κατά των γυναικών και τις εμφύλιες διαμάχες σε μια περιοχή; Ακολουθώντας τα βήματα των γυναικών του Tangulbei, το αντιλαμβανόμαστε πολύ γρήγορα. «Ως γυναίκες, κουβαλάμε όλα τα βάρη της οικογένειας», μας λέει η 32χρονη Susan, επιζήσασα ενδοοικογενειακής βίας, που ο άντρας της έκαψε το σπίτι της και πούλησε όλα της τα πράγματα. Στον αγώνα της να σταθεί στα πόδια της και να ξεφύγει από τον κακοποιητικό σύζυγο έχει και το κλίμα αντίπαλο. Η παρατεταμένη ξηρασία δεν της επιτρέπει να καλλιεργήσει, ενώ καθημερινά περπατάει ώρες και περιμένει σε ατελείωτες ουρές για να εξασφαλίσει λίγο νερό στο μοναδικό πηγάδι που έχει απομείνει στην περιοχή της.
Η μοναδική πηγή νερού γίνεται αυτομάτως και αντικείμενο διαμάχης και συγκρούσεων. Μέσα στις αντιδικίες πυρπολούνται περιουσίες και σπίτια και απειλούνται ανθρώπινες ζωές. Η Celestine είδε όλη τη σοδειά της να καίγεται μέσα στο σπίτι της, ενώ η Grace έμεινε στον δρόμο, μαζί με τα έξι παιδιά της, όταν ληστές έκαψαν και το δικό της σπίτι σε επεισόδια λεηλασιών που ακολούθησαν τις διαμάχες για το νερό.
Από τη μεριά της η 59χρονη Ruth σταμάτησε να καλλιεργεί εξαιτίας της ξηρασίας και προσπάθησε να εξασφαλίσει την τροφή της οικογένειάς της φτιάχνοντας και πουλώντας κέικ. Αυτή τη στιγμή έχει αφήσει και αυτήν την δραστηριότητα -που δεν επαρκούσε ούτως ή άλλως για να τους συντηρήσει- και φροντίζει το μωρό της κόρης της, ώστε εκείνη να μπορέσει να επιστρέψει στο σχολείο. Σε αυτή τη συγκυρία, ζουν με τις προσφορές των γειτόνων τους. Η Ruth αισθάνεται ότι μέσα στις δυσκολίες που αντιμετώπιζε, δεν μπόρεσε να είναι κοντά στην κόρη της και να την προστατεύσει, όταν εκείνη έκανε σχέση με κάποιον μεγαλύτερο άντρα κι έμεινε έγκυος. Η μεγαλύτερή της επιθυμία τώρα είναι να τελειώσει το σχολείο η κόρη της ώστε να έχει μια καλύτερη ζωή, ενώ παράλληλα ελπίζει ότι το κλίμα θα επανέλθει σε ισορροπία και θα μπορούν πάλι να καλλιεργούν.
Για την Otus που εκτρέφει πουλερικά, η κλιματική αλλαγή συνδέεται με ιούς ανθεκτικούς στα φάρμακα, οι οποίοι σκοτώνουν τα πτηνά της. Παλιά πουλούσε 20 αυγά την ημέρα, ενώ σήμερα μετά βίας 5. Η μεγαλύτερη ανησυχία της είναι το στεγνό έδαφος που γίνεται ολοένα και πιο ακατάλληλο για καλλιέργεια.
Παρόλο που η καθεμία από τις γυναίκες υφίσταται τον δικό της αντίκτυπο σε σχέση με την κλιματική κρίση, η κοινή τους μεγάλη ανησυχία είναι η ασφάλεια των κοριτσιών, που διανύουν πάνω από 20χλμ. την ημέρα για να φέρουν νερό. Στις περιοχές γύρω από τα ελάχιστα εναπομείναντα πηγάδια ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να πέσουν θύματα βιασμού. Οι μητέρες στέλνουν τα κορίτσια τους για νερό, με τη μόνιμη αβεβαιότητα για την ασφάλειά τους. «Είμαστε μόνες στην προσπάθεια να προστατέψουμε τα κορίτσια μας και αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς δραστικές αλλαγές στις πολιτικές για το κλίμα», δήλωσε η Otus.
Οι γυναίκες συνεχίζουν να περπατούν. Οι περισσότερες δεν γνωρίζουν για τις διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων που θα είναι αποφασιστικές για το μέλλον τους. Γνωρίζουν, όμως, από πρώτο χέρι καλύτερα από όλους τους ισχυρούς, τις επιπτώσεις και τις εικόνες από το μέλλον όλου του πλανήτη, αν δεν γίνουν τα αποφασιστικά βήματα για αλλαγή πολιτικών για το περιβάλλον. Για την ώρα, συνεχίζουν να περπατούν μέχρι την επόμενη ενεργή ακόμα πηγή…
Δείτε πληροφορίες για τη δράση και το έργο της ActionAid εδώ
Earth Walk: Τον Οκτώβριο 2021 η ActionAid διοργάνωσε μια παγκόσμια κινητοποίηση, στην οποία άνθρωποι από όλο τον κόσμο περπάτησαν, είτε σε ομάδες είτε ατομικά, αθροίζοντας τα χιλιόμετρα που διένυσαν, με στόχο να συμπληρώσουν τα 40.000 χλμ που αντιστοιχούν στην περίμετρο της γης, διεκδικώντας ταυτόχρονα τη λήψη μέτρων κατά της κλιματικής κρίσης.
Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του NEWS 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις