Μεξικό: Αντίδραση του ΟΗΕ μετά από αστυνομικά πυρά σε διαδήλωση φεμινιστριών
Εντονες αντιδράσεις και προτροπές να διενεργηθεί έρευνα για τα αστυνομικά πυρά και την εκτεταμένη βία σε διαδήλωση φεμινιστριών στο Κανκούν.
- 11 Νοεμβρίου 2020 02:57
Τα Ηνωμένα Έθνη και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προέτρεψαν τις μεξικανικές αρχές να διενεργήσουν έρευνα για τη χρήση πυροβόλων όπλων από την αστυνομία αυτή την εβδομάδα για να απωθηθούν φεμινίστριες που διαδήλωναν στην πόλη Κανκούν εξαιτίας της πρόσφατης δολοφονίας νεαρής.
Πλάνα που τράβηξε κατά τα φαινόμενα μια από τις διαδηλώτριες το βράδυ της Δευτέρας στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό έχουν γνωρίσει μεγάλη διάδοση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Το βίντεο δείχνει μια ομάδα γυναικών που προσπαθεί να ρίξει ένα διαχωριστικό από κοντραπλακέ στην είσοδο κτιρίου γραφείων όταν ακούγονται πυρά από ημιαυτόματο όπλο που τις αναγκάζει να σκορπίσουν και να ψάξουν κάλυψη.
Δημοσιογράφος που κάλυπτε τη διαδήλωση επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως εκτυλίχθηκαν σκηνές όπως αυτές που καταγράφονται στα πλάνα.
Τουλάχιστον δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν σε αυτή την κινητοποίηση, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μεξικού, ανεξάρτητο δημόσιο θεσμό. Η Επιτροπή δεν αποσαφήνισε αν οι τραυματισμοί τους οφείλονταν στα πυρά.
Ζήτησε να διενεργηθεί «ταχεία» έρευνα για το συμβάν και προέτρεψε την κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ να απαγορεύσει τη χρήση πυροβόλων όπλων από την αστυνομία σε διαδηλώσεις.
Δεν είναι καθαρό αν τα πυρά στη διαδήλωση ήταν αληθινές σφαίρες, πλαστικές σφαίρες ή άσφαιρα.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Κανκούν απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του χθες Τρίτη, έκανε γνωστό η δήμαρχος. Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην πολιτεία Κιντάνα Ρου, ο Αλμπέρτο Καπέλα, διαβεβαίωσε ότι δεν αναμίχθηκαν δικοί του άνδρες στην «επαίσχυντη» αυτή χρήση ισχύος, υποσχόμενος ότι θα διενεργηθεί έρευνα.
Η αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Μεξικό καταδίκασε τη «χρήση υπέρμετρης βίας» στην κινητοποίηση και ζήτησε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε επίσης να ερευνηθεί η «καταστολή» και η «επίθεση με τη χρήση όπλων» εναντίον των γυναικών.
Τη διαδήλωση πυροδότησε ο θάνατος 20χρονης.
Η νεαρή Μπιάνκα «Αλέξις» Λορενσάνα βρέθηκε δολοφονημένη και ακρωτηριασμένη το Σαββατοκύριακο στο Κανκούν. Το πτώμα της έφερε «σημάδια», σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.
Το κίνημα διαμαρτυρίας που απαιτεί η κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των γυναικοκτονιών έχει πάρει διαστάσεις τους τελευταίους μήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, διαδηλώτριες έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια κι έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις με την αστυνομία.
Η Σελένι Ιδρόγο, δημοσιογράφος που κάλυπτε τη διαδήλωση της Δευτέρας για το τηλεοπτικό δίκτυο Sipse TVCUN, κατήγγειλε ότι οι αστυνομικοί έμοιαζαν αποφασισμένοι να βάλουν στο στόχαστρο δημοσιογράφους.
«Με χτύπησαν στο δεξί χέρι και μου έσπασαν το κινητό», εξήγησε η Ιδρόγο στο Ρόιτερς. «Επρόκειτο για άμεση επίθεση εναντίον μας, εναντίον δημοσιογράφων που αναμετέδιδαν απευθείας τη διαδήλωση», υπογράμμισε.
Η αστυνομία του Κανκούν δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο για την καταγγελία της τηλεοπτικής ρεπόρτερ από το πρακτορείο ειδήσεων.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.