Μεξικό: Η Κλαούντια Σέινμπαουμ πρώτη γυναίκα πρόεδρος – Δεν ψήφισε τον εαυτό της
Διαβάζεται σε 7'Για θριαμβευτική επικράτηση της Κλαούντια Σέινμπαουμ στις προεδρικές εκλογές του Μεξικό κάνουν λόγο τοπικά ΜΜΕ. “Δεν θα σας απογοητεύσω”, υπόσχεται η νέα πρόεδρος
- 03 Ιουνίου 2024 07:55
Η Κλαούδια Σέινμπαουμ, η υποψήφια του κεντροαριστερού κυβερνώντος κόμματος MORENA, επικρατεί με πολύ μεγάλη διαφορά στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή (02/06) στο Μεξικό, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο (INE).
Η πρώην δήμαρχος του Μεξικού θα εξασφαλίσει από το 58 ως το 60% των ψήφων, ποσοστό υπερδιπλάσιο της βασικής αντιπάλου της, της κεντροδεξιάς γερουσιάστριας Σότσιλ Γκάλβες, η οποία πιστώνεται από 26% ως το 28%. Τρίτος, σε πολύ μεγάλη απόσταση, είναι ο κεντρώος Χόρχε Άλβαρες Μάινες (9-10%).
Τα αποτελέσματα αυτά βασίζονται στην καταμέτρηση του 9-10% των ψήφων. Το INE συμπέρανε με βάση τη λεγόμενη γρήγορη καταμέτρησή του πως η κυρία Σέινμπαουμ θα αναδειχθεί νικήτρια.
Ο ιδιαίτερα δημοφιλής απερχόμενος πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ συνεχάρη την υποψήφια της παράταξής του που «θα γίνει η πρώτη γυναίκα» η οποία εκλέγεται στην προεδρία στην ιστορία του Μεξικού.
Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του INE, το MORENA («Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση») ενδέχεται να εξασφαλίσει υπερπλειοψηφία και στα δυο σώματα του κοινοβουλίου.
Η πρώτη δήλωση μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος
«Δεν θα σας απογοητεύσω», υποσχέθηκε η εκλεγμένη πρόεδρος του Μεξικού Κλαούδια Σέινμπαουμ στις πρώτες δηλώσεις της σε τηλεοπτικό δίκτυο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.
«Θα γίνω η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Μεξικού», πρόσθεσε στη συνέχεια απευθυνόμενη σε οπαδούς της και ανακοινώνοντας ότι το κόμμα της, το Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA) κέρδισε «ενισχυμένη πλειοψηφία» στο Κογκρέσο.
Νίκη με θεαματική διαφορά δείχνουν τα exit poll
Η υποψήφια του κυβερνώντος κεντροαριστερού κόμματος MORENA για την προεδρία Κλαούντια Σέινμπαουμ κέρδισε με θεαματική διαφορά τις χθεσινές εκλογές, όπως υπέδειξε το exit poll.
Η κυρία Σέινμπαουμ, 61 ετών, εξασφαλίζει 57,8% των ψήφων, ενώ η βασική αντίπαλός της, η κεντροδεξιά γερουσιάστρια Σότσιλ Γκάλβες, περιορίζεται στο 29,1%, σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Enkoll. Δεύτερο exit poll, του ινστιτούτου Parametría, φέρει τη διαφορά να είναι λίγο μικρότερη, στις 26 μονάδες (56-30%). Ο κεντρώος Χόρχε Άλβαρες Μάινες, 38 ετών, αουτσάιντερ της αναμέτρησης, βρισκόταν πολύ πίσω (11,4%) σε αυτές τις εκλογές που διεξάγονται σ’ έναν γύρο.
Κι άλλες δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο των εκλογέων, που επικαλέστηκαν το τηλεοπτικό δίκτυο NMAS και την ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας El Financiero, χωρίς όμως να δώσουν ποσοστά, φέρουν την υποψήφια του Κινήματος για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA) να οδεύει να γίνει η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του Μεξικού που θα ορκιστεί πρόεδρος την 1η Οκτωβρίου.
Οι έρευνες αυτές ήταν όλες εγκεκριμένες από το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο, που αναμενόταν να δημοσιοποιήσει την πρώτη επίσημη πρόβλεψή του από τις 22:00 ως τις 23:00 (τοπικές ώρες· 07:00 ως 08:00 ώρες Ελλάδας).
Η μετάδοση exit poll επιτρεπόταν μετά το κλείσιμο των τελευταίων εκλογικών τμημάτων, στις μεξικανικές ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό, στις 19:00 (04:00), καθώς η πελώρια χώρα δυο εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει τρεις ζώνες ώρας.
Αν η διαφαινόμενη τάση επιβεβαιωθεί η κυρία Σέινμπαουμ μπορεί να θεωρείται σίγουρο ότι θα πάρει τον λόγο, θα πανηγυρίσει τη νίκη της στην πλατεία Σόκαλο, σε απόσταση αναπνοής από το εθνικό παλάτι, την έδρα της προεδρίας. Η πρώην δήμαρχος της μεξικανικής πρωτεύουσας θα πάρει την 1η Οκτωβρίου τη σκυτάλη από τον πολιτικό μέντορά της, τον απερχόμενο πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, για εξαετή θητεία, ως το 2030.
Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Μεξικό
Θα γίνει η πρώτη αρχηγός του κράτους στην ιστορία της χώρας όπου το 2023 καταγράφονταν κατά μέσον όρο πάνω από δέκα γυναικοκτονίες την ημέρα, σύμφωνα με αριθμούς του ΟΗΕ.
Οι Μεξικανές που έχουν βιώσει βία τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους ξεπερνούν το 70% του συνολικού γυναικείου πληθυσμού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ψηφίζοντας στην πρωτεύουσα, η κυρία Σέινμπαουμ μίλησε για «ιστορική μέρα». Αποκάλυψε πως δεν ψήφισε τον εαυτό της, αλλά την πρωτοπόρα της μεξικανικής αριστεράς Ιφιγένεια Μαρτίνες, 93 ετών, αποτίνοντας με αυτό τον τρόπο τους αγώνες της. «Ζήτω η δημοκρατία!», πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Εγγονή εβραίων που έφυγαν για να σωθούν από τον ναζισμό στη Λιθουανία και στη Βουλγαρία, η κυρία Σέινμπαουμ αξιοποίησε την ώθηση του εξαιρετικά δημοφιλούς απερχόμενου προέδρου, που οδεύει να ολοκληρώσει τη θητεία του φέτος με τις θετικές γνώμες για το έργο του στο 66%.
Στηρίχθηκε επίσης στην εδραίωση του MORENA στην εξουσία, καθώς το κόμμα κυρίευσε τα δέκα χρόνια της ύπαρξής του, μόνο ή μαζί με συμμάχους του, την προεδρία, την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, καθώς και κάπου είκοσι από τις 32 μεξικανικές πολιτείες.
Οι ψηφοφόροι καλούνταν επίσης να ανανεώσουν τη σύνθεση του Κογκρέσου (της Βουλής) και της Γερουσίας, να αναδείξουν κυβερνήτες σε εννέα πολιτείες, τοπικούς βουλευτές και δημάρχους. Συνολικά, διακυβεύονταν κάπου 20.000 αξιώματα. Ο επικεφαλής του MORENA σε εθνική κλίμακα Μάριο Ντελγάδο προέβλεψε πως η παράταξή του δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία δυο τρίτων, θα περιοριστεί σε απλή πλειοψηφία. Κάτι που σημαίνει ότι η παράταξη δεν θα μπορεί να προωθήσει χωρίς ευρύτερες συμμαχίες αναθεώρηση του Συντάγματος.
Σε μήνυμά της αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων, η κυρία Γκάλβες προειδοποίησε εναντίον του κυβερνητικού «αυταρχισμού», προσθέτοντας «είναι ικανοί για όλα». Ο κ. Ντελγάδο εκτίμησε επίσης πως το MORENA θα κρατήσει στα χέρια του τον δήμο της πρωτεύουσας, από τα σημαντικότερα διακυβεύματα της αναμέτρησης, καθώς έκανε λόγο για επικράτηση της υποψήφιας της παράταξης. Το πρώτο exit poll, του ινστιτούτου Parametría, έφερε θέλει την Κλάρα Μπρουγάδα να προηγείται με 46% των ψήφων.
Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ήταν σχεδόν 100 εκατομμύρια (επακριβώς 98,3 εκατ.) και αρκετοί ψηφοφόροι ταλαιπωρήθηκαν, με μεγάλες ουρές σε εκλογικά τμήματα κάτω από τον καυτό ήλιο.
«Νομίζω πως θα έχουμε ιστορική συμμετοχή», τόνισε η Άνα Ερνάντες, 28χρονη πολιτολόγος, μπροστά σε εκλογικό τμήμα στην πρωτεύουσα.
Τουλάχιστον 27 υποψήφιοι νεκροί
Η ημέρα των εκλογών, όπως και η προεκλογική διαδικασία, σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια. Δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δυο επιθέσεις σε εκλογικά τμήματα στην πολιτεία Πουέμπλα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Υποψήφιος στις τοπικές εκλογές δολοφονήθηκε στην ίδια πολιτεία την Παρασκευή.
Με βάση τα επίσημα δεδομένα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι νεκροί αυτής της εκστρατείας ως και χθες ήταν 27. Ωστόσο η μη κυβερνητική οργάνωση Data Cívica καταμετρούσε ως νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τριάντα θανάτους υποψηφίων, ενώ η εταιρεία συμβούλων Integralia, ειδικευμένη σε ζητήματα ασφαλείας, έκανε λόγο για κάπου σαράντα νεκρούς.
Η βία των καρτέλ των ναρκωτικών και άλλων συμμοριών είναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει η επόμενη αρχηγός του κράτους.
Κάπου 450.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από το 2006, όταν ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν ανέπτυξε τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας για να πατάξει τα καρτέλ.
Η πρόεδρος του Μεξικό θα κληθεί εξάλλου να ενισχύσει το κράτος πρόνοιας, την ώρα που το δημοσιονομικό περιβάλλον έχει χειροτερέψει αισθητά, με το έλλειμμα να εκτιμάται πως θα φθάσει το 5,9% του ΑΕΠ το 2024, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες.
Θα κληθεί επίσης να διαχειριστεί την περίπλοκη σχέση με τις γειτονικές ΗΠΑ, που έχει περάσει αρκετές τρικυμίες.
Η «presidenta» θα μάθει την 5η Νοεμβρίου, όταν θα διεξαχθούν οι εκλογές βόρεια του Ρίο Γκράντε, αν συνομιλητής της θα είναι ο Δημοκρατικός απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ή ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ.