Μεξικό: Νέοι ομαδικοί τάφοι ανακαλύφθηκαν στη Χαλίσκο

Μεξικό: Νέοι ομαδικοί τάφοι ανακαλύφθηκαν στη Χαλίσκο
Περιοχή στο Μεξικό Getty Images

Μητέρες εξαφανισθέντων βρήκαν μυστικούς ομαδικούς τάφους στη Χαλίσκο, την περιοχή με τους περισσότερους αγνοουμένους σε όλο το Μεξικό.

Δεκάδες ανθρώπινα λείψανα βρέθηκαν σε μυστικούς τάφους, σε προάστιο της πρωτεύουσας της Χαλίσκο, της Γουαδαλαχάρας του Μεξικό, από συλλογικότητα που δημιούργησαν μητέρες εξαφανισθέντων, ενημέρωσε η μια από αυτές το Γαλλικό Πρακτορείο

Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί περίπου είκοσι [σ.σ. πτώματα]”, ανέφερε η συντονίστρια της οργάνωσης “Μητέρες Ερευνήτριες” στην Χαλίσκο, Ίντιρα Ναβάρο.

Η εύρεση των ομαδικών τάφων έγινε χάρη σε ανώνυμη τηλεφωνική κλήση σε το μέλος της οργάνωσης τις πρωινές ώρες της Τρίτης (6/7).

“Δέχθηκα ανώνυμο τηλεφώνημα στο οποίο μου έδωσαν συντεταγμένες μιας τοποθεσίας και μου ανέφεραν πως σε αυτή έχουν θαφτεί πάνω από 50 πτώματα”, ανέφερε η Ναβάρο, συμπληρώνοντας ότι αφού έφτασαν στο σημείο, “βρήκαμε αμέσως ενδείξεις“.

Στην πολιτεία Χαλίσκο σημειώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό εξαφανισμένων σε όλο το Μεξικό, φτάνοντας σε αριθμό τους 15.000 από το 1962, επί συνόλου 111.203 σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Ειδικοί για θέματα εξαφανίσεων δηλώνουν ότι αυτά τα νούμερα εξηγούνται από τους πολέμους μεταξύ καρτέλ για τον έλεγχο της αγοράς των ναρκωτικών. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο όλα τα πτώματα να προκύπτουν από θύματα εγκληματων, καθώς πολλά δεν είχαν ουδεμία σχέση με τον υπόκοσμο.

Οι πρώτες εξαφανίσεις στο Μεξικό προκύπτουν τις δεκαετίες του ’60 και του ’80. Όμως, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατακόρυφα έπειτα από τη στρατιωτικοποίηση του λεγόμενου “πολέμου κατά των ναρκωτικών”, το 2006. Από τότε, η χώρα υπολογίζει περισσότερες από 350.000 ανθρωποκτονίες, αποδιδόμενες επισήμως κατά πλειονότητα σε ξεκαθαρίσματα λογαριασμών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα