Μιανμάρ: Ανασύρθηκαν 4 επιζώντες 60 ώρες μετά τον σεισμό – Αγωνία για τους αγνοούμενους

Διαβάζεται σε 4'
Μιανμάρ: Ανασύρθηκαν 4 επιζώντες 60 ώρες μετά τον σεισμό – Αγωνία για τους αγνοούμενους
A local man drives a motorbike past damaged buildings in the aftermath of an earthquake in Naypyitaw, Myanmar, Sunday, March 30, 2025. (AP Photo/Aung Shine Oo)

Ο σεισμός 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Μιανμάρ την Παρασκευή έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές, με τις προσπάθειες διάσωσης να συνεχίζονται, ενώ διεθνείς ομάδες προσφέρουν βοήθεια για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών.

Τέσσερα ακόμη άτομα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια σχεδόν 60 ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Μιανμάρ την Παρασκευή (28/3) και είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν τουλάχιστον 1.700 άτομα στην ασιατική χώρα.

Οι επιζώντες διασώθηκαν από τα ερείπια ενός κατεστραμμένου σχολείου στην βόρεια περιοχή Σαγκάινγκ, από το οποίο ανασύρθηκε επίσης και ένα σώμα, όπως ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία της Μιανμάρ.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ οι έρευνες και οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται τόσο στη Μιανμάρ όσο και στην γειτονική Ταϊλάνδη. Ο αριθμός των θυμάτων στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, έχει φτάσει τους 18, ενώ 76 εργάτες εξακολουθούν να είναι αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση μιας υπό κατασκευήν πολυώροφης οικοδομής.

Ο σεισμός, που σημειώθηκε κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, Μανταλάι, είχε αισθητές συνέπειες σε πολλές άλλες χώρες της περιοχής. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες διάσωσης από την Παρασκευή και την άφιξη διεθνούς βοήθειας, οι έρευνες στις πιο πληγείσες περιοχές καθυστερούν, με πολλούς κατοίκους να προσπαθούν να βγάλουν επιζώντες από τα συντρίμμια με τα χέρια τους.

Διασώστες σε κτίριο που έχει υποστεί ζημιές μετά από σεισμό την Παρασκευή στη Μιανμάρ.
Διασώστες σε κτίριο που έχει υποστεί ζημιές μετά από σεισμό την Παρασκευή στη Μιανμάρ. (AP Photo/Aung Shine Oo)

Επιπλέον, 29 άτομα διασώθηκαν από τα ερείπια μιας κατεστραμμένης πολυκατοικίας στο Μανταλάι, όπως ανέφερε η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία την Κυριακή.

Συνεχίζονται οι ισχυροί μετασεισμοί- Αγωνία για τους αγνοούμενους

Ο σεισμός σημειώθηκε γύρω στις 12:50 τοπική ώρα την Παρασκευή, μόλις 10 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης, γεγονός που ενίσχυσε την ένταση των επιπτώσεών του. Στη συνέχεια, ακολούθησε δεύτερος σεισμός 12 λεπτά αργότερα, με μέγεθος 6,4 Ρίχτερ και επίκεντρο 18 χιλιόμετρα νότια του Σαγκάινγκ.

Οι μετασεισμοί συνεχίζονται, με τον τελευταίο να καταγράφεται σήμερα, Κυριακή (30/3), σε μέγεθος 5,1 Ρίχτερ, βόρεια-δυτικά του Μανταλάι.

Στην Μπανγκόκ, όπου το μαλακό έδαφος ενίσχυσε την ένταση των δονήσεων, κατέρρευσε μια ημιτελής πολυκατοικία, καταπλακώνοντας πολλούς από τους εργάτες που βρίσκονταν στην οικοδομή. Ο Αντιπρόεδρος της Ταϊλάνδης, Άνουτιν Τσαρνβιρακούλ, δήλωσε την Κυριακή ότι οι διασώστες εντόπισαν ενδείξεις ζωής κάτω από τα συντρίμμια, αλλά προειδοποίησε ότι ήταν αδύναμες.

Η Ταϊλάνδη ερευνά “ανωμαλίες” στο ατσάλι που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του κτιρίου, και δείγματα έχουν ληφθεί για εξετάσεις, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Βιομηχανίας της χώρας, Ακανάτ Προμφάν.

Διεθνείς ομάδες διάσωσης συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, με πολλές χώρες να στέλνουν βοήθεια στη Μιανμάρ, μεταξύ των οποίων:

  • Η Κίνα, στέλνοντας 82 διασώστες
  • Ο Χονγκ Κονγκ, με ομάδα 51 ατόμων την Κυριακή
  • Η Ινδία, που απέστειλε αεροπορική βοήθεια και ομάδα διάσωσης
  • Η Μαλαισία, που θα στείλει 50 άτομα για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις διάσωσης
  • Οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Ιρλανδία, η Νότια Κορέα και η Νέα Ζηλανδία, που επίσης στέλνουν ομάδες διάσωσης
  • Η Βρετανία, που προσέφερε 10 εκατομμύρια στερλίνες σε βοήθεια για τους πληγέντες

Βομβαρδισμοί της χούντας παρά τις επιπτώσεις του σεισμού

Εν τω μεταξύ, η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς σε περιοχές της χώρας που πλήττονται από τον εμφύλιο πόλεμο, με τον ΟΗΕ να καταγγέλλει τις επιθέσεις ως «απαράδεκτες». Αντάρτες που μάχονται για την απομάκρυνση της στρατιωτικής εξουσίας ανέφεραν αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή Σαγκάινγκ.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της θα κάνουν δύο εβδομάδες παύση σε επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, εκτός από αμυντικές ενέργειες, στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.

Οι πολίτες της Μιανμάρ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περαιτέρω εκτοπισμούς με την άφιξη της μουσώνας το Μάιο, ενώ πέρυσι η χώρα υπέστη «σοβαρές πλημμύρες που κατέστρεψαν σπίτια και υποδομές υγιεινής», όπως ανέφερε η Λόρεν Έλερι από την Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα