Μιανμάρ: Ενός λεπτού σιγή ανάμεσα στα συντρίμμια – Στους 2.719 οι νεκροί

Διαβάζεται σε 7'
Διασώστες τηρούν ενός λεπτού σιγής στη Μιανμάρ
Διασώστες τηρούν ενός λεπτού σιγής στη Μιανμάρ AP Photo

Πάνω από 2.700 είναι οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στη Μιανμάρ. Ήχησαν οι σειρήνες για την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα.

Σειρήνες ήχησαν σήμερα στη Μιανμάρ για την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τους νεκρούς του ισχυρού σεισμού των 7,7 βαθμών που έπληξε τη χώρα, οι οποίοι, σύμφωνα με νέο απολογισμό, ανήλθαν σε 2.719.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP, οι σειρήνες ήχησαν στις 12:51:02 (08:21 ώρα Ελλάδος) ακριβώς την ώρα κατά την οποία ξεκίνησε πριν από τέσσερις ημέρες ο σεισμός, το επίκεντρο του οποίου βρισκόταν κοντά στην Μάνταλαϊ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό έφτασε τους 2.719, των τραυματιών γύρω στους 4.521, ενώ πάνω από 400 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, μετέδωσε σήμερα το κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, επικαλούμενο τον ηγέτη της χούντας της Μιανμάρ Αούνγκ Χλάινγκ, ο οποίος σημείωσε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάσει τους 3.000.

Ενός λεπτού σιγή τήρησε και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Διασώστες τηρούν ενός λεπτού σιγής στη Μιανμάρ AP Photo

Το βράδυ της Πέμπτης ο αρχηγός της χούντας στη Μιανμάρ, ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, επέβλεπε πάνω στο τζιπ του τους στρατιώτες καθώς μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα υπερίπταντο κατά την ετήσια επίδειξη στρατιωτικής ισχύος που τελέστηκε στην πρωτεύουσα Ναϊπιτάου.

Ο αρχηγός επρόκειτο να συμμετάσχει σε μια περιφερειακή σύνοδο σε επίπεδο ηγετών αυτή την εβδομάδα στην Ταϊλάνδη, σε ένα σπάνιο ταξίδι του στο εξωτερικό τέσσερα χρόνια μετά την κατάληψη της εξουσίας με πραξικόπημα που οδήγησε σε έναν καταστροφικό εμφύλιο και τον κατέστησε παρία στη διεθνή σκηνή.

Αλλά μέσα σε 24 ώρες, ο σεισμός 7,7 βαθμών μετέτρεψε τμήματα της Ναϊπιτάου σε χαλάσματα, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στην έδρα της στρατιωτικής εξουσίας της χώρας στην απομονωμένη πρωτεύουσα που χτίστηκε επί τούτου και που το όνομά της στα βιρμανικά σημαίνει “Η Κατοικία των Βασιλέων“.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό ή ίντερνετ, οι αξιωματούχοι της χούντας εργάζονται στον εξωτερικό χώρο, δίπλα στα χαλάσματα του κτιρίου που στέγαζε το υπουργείο Εξωτερικών ενώ οι κάτοικοι της πόλης κοιμούνται στους δρόμους φοβούμενοι τους μετασεισμούς.

Ο σεισμός, ο σφοδρότερος που πλήττει τη χώρα τα τελευταία 100 χρόνια, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 2.719 ανθρώπους, μέχρι στιγμής, και έχει προκαλέσει ευρεία καταστροφή σε περιοχές, περιλαμβανομένης της Ναϊπιτάου, μιας πόλης που εγκαινιάστηκε το 2005 αφού χτίστηκε στα κρυφά από τους προηγούμενους στρατηγούς που κυβέρνησαν τη χώρα και ήθελαν να αποκτήσουν ένα απόρθητο φρούριο.

Η πόλη χτίστηκε για να θυμίζει την αίγλη της αρχαίας βουδιστικής αρχιτεκτονικής με φαρδιές περιποιημένες λεωφόρους, περιλαμβανομένου ενός ελάχιστα χρησιμοποιημένου αυτοκινητοδρόμου με 20 λωρίδες κυκλοφορίας και μεγαλειώδη κυβερνητικά κτίρια με περιστύλια.

Ήταν προστατευμένη από το χάος του εμφυλίου, που έπληξε άλλα τμήματα της χώρας μετά το πραξικόπημα: μια σπάνια επίθεση με drone τον περασμένο χρόνο αποτράπηκε.

Δορυφορικές εικόνες και φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν νοσοκομεία που έχουν καταρρεύσει και κυβερνητικά συγκροτήματα κατοικιών, ενώ τουλάχιστον ένα υπουργείο επλήγη σοβαρά.

“Το νερό είναι λιγοστό και τα τρόφιμα ακόμη λιγότερα”, λέει μια πηγή στην Ναϊπιτάου, που, όπως και άλλες, ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

“Δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση. Τα καύσιμα, τα φάρμακα και η στέγη είναι σήμερα πολυτέλειες”, λέει.

Η καταστροφή εκτείνεται έως το γιγαντιαίο προεδρικό μέγαρο, όπου οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν τα συντρίμμια μιας σπειροειδούς σκάλας με χρυσή επένδυση και έναν πολυέλαιο.

Εκπρόσωπος της χούντας δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού.

Βουδιστής μοναχός περπατάει κοντά σε μια παγόδα που κατέρρευσε μετά από σεισμό στη Μανταλέϊ 2025 AP Photo

Το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών, όπως και άλλα υπουργεία, έχει σχήμα δαγκάνας σκορπιού, και θεωρείται από κάποιους ότι φέρνει καλή τύχη. Έχει υποστεί “τεράστια καταστροφή”, ενώ υπήρξαν και θύματα εκεί, σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών που διατήρησε την ανωνυμία του.

Το υπουργείο δεν έχει ηλεκτροδότηση ή νερό και όλοι οι υπάλληλοί του, από τον υπουργό και κάτω, εργάζονται στην είσοδο του κτιρίου, είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν μια φωτογραφία του υπουργού Εξωτερικών Θαν Σουέ που συμμετείχε την Κυριακή σε μια έκτακτη συνάντηση μέσω βιντεοκλήσης με περιφερειακούς ομολόγους του. Εμφανίζεται να κάθεται έξω από ένα κατεστραμμένο κτίριο, όπου κρέμονται οι κουρτίνες από σπασμένα παράθυρα.

Σεισμός στην Μιανμάρ 2025 AP Photo

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για περιορισμένες ζημιές στις στρατιωτικές δομές στη Ναϊπιτάου, λέει ο Μόργκαν Μάικλς, ερευνητής για την Ασφάλεια και την Άμυνα της Νοτιοανατολικής Ασίας στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών.

Ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου έχει καταρρεύσει αλλά τα υπόστεγα αεροσκαφών παραμένουν ανέπαφα, λέει.

“Κατά μήκος της σεισμικής ζώνης οι δρόμοι είναι κατεστραμμένοι και αυτό μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην επιμελητεία και στην ανάπτυξη των αεροσκαφών. Αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ο σεισμός να έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην πολεμική ικανότητα του στρατού από υλικοτεχνικής πλευράς και από την πλευρά των υποδομών”.

Ο στρατός συνέχισε να βομβαρδίζει πόλεις ακόμη και μετά το σεισμό, όπως κατήγγειλε μια ένοπλη οργάνωση της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, στη Μιανμάρ, όπου οι κάτοικοι είναι στην πλειονότητά τους Βουδιστές και όπου πολλοί αποδίδουν αστρολογική σημασία στις φυσικές καταστροφές και οι στρατιωτικοί ηγέτες έχουν καταφύγει στις προφητείες για να λάβουν τις αποφάσεις τους, κάποιοι μπορεί να αναζητήσουν συμβολισμούς.

“Ακόμη και σε μια μάλλον προληπτική χώρα, ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα προληπτικός”, λέει o πολιτικός αναλυτής Ρίτσαρντ Χόρσι.

“Ακόμη κι αν δεν πιστεύει ότι ο σεισμός αποτελεί κατά κάποιο τρόπο καρμική τιμωρία, γνωρίζει ότι άλλα πρόσωπα από τον στενό του κύκλο και από την στρατιωτική ελίτ–και γενικώς από τη χώρα–πολύ πιθανό να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα”, σημειώνει.

Υπερπλήρη τα νεκροτομεία

Ο σοβαρός αντίκτυπος του σεισμού στη Ναϊπιτάου είναι πιθανόν ο λόγος που η χούντα έκανε γρήγορα έκκληση για διεθνή βοήθεια, εκτιμά ο ίδιος.

“Ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ γνωρίζει επίσης ότι πρόκειται για μια συγκυρία που ενέχει σοβαρούς κινδύνους για το καθεστώς του-τα δίκτυα υποστήριξής του και η στρατιωτική ελίτ έχουν επηρεαστεί”, καταλήγει.

Ορισμένοι σχολιαστές έχουν πει ότι η Ναϊπιτάου φαίνεται να λαμβάνει περισσότερη βοήθεια σε σχέση με την πυκνοκατοικημένη Μανταλέι και την περιοχή της Σαγκάινγκ όπου ολόκληρες γειτονιές ισοπεδώθηκαν και οι κάτοικοι λένε ότι δεν έχουν παρατηρήσει στρατιωτική κινητοποίηση.

Αλλά και στην πρωτεύουσα, οι κάτοικοι περιγράφουν σκηνές ανείπωτου πόνου.

Σεισμός στην Μιανμάρ
Σεισμός στην Μιανμάρ 2025 AP Photo

Παιδιά και ηλικιωμένοι ήταν κυρίως τα θύματα από την κατάρρευση πολυώροφων κτιρίων κατοικιών για κυβερνητικούς υπαλλήλους, είπε μια κάτοικος στο Reuters.

Άκουγαν ανθρώπους παγιδευμένους στα χαλάσματα να ζητούν βοήθεια αλλά αυτή έφθασε το επόμενο απόγευμα του σεισμού.

“Η βοήθεια δεν έφτασε εγκαίρως στα περισσότερα μέρη”, λέει αυτή η κάτοικος.

Την επόμενη ημέρα, ήρθε η αστυνομία για να απομακρύνει τα πτώματα. Ωστόσο, το νεκροτομείο είναι πλήρες και δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση για τους ψυκτικούς θαλάμους. Επομένως πάρα πολλά πτώματα σήπονταν στους δρόμους.

“Ακόμα δεν έχουμε λάβει τρόφιμα, νερό ή ιατρική βοήθεια. Ακόμη μένουμε στον δρόμο μπροστά από το σπίτι μας”, εξηγεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα