Μιανμάρ: “Μέχρις εσχάτων” ο αγώνας ενάντια στη χούντα
Έτοιμοι να αντισταθούν μέχρι τέλους στην καταστολή των στρατιωτικών πραξικοπηματιών οι πολίτες της Μιανμάρ, σχεδόν δύο μήνες μετά το πραξικόπημα
- 21 Μαρτίου 2021 09:12
Διαδηλωτές που απαιτούν να αποκατασταθεί η δημοκρατία κατέβηκαν ξανά στους δρόμους χθες Σάββατο στη Μιανμάρ, έτοιμοι να αντισταθούν «μέχρις εσχάτων» στη φονική καταστολή της στρατιωτικής χούντας, που καταδικάζουν δυτικές και ασιατικές κυβερνήσεις.
Σχεδόν 240 πολίτες έχουν σκοτωθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι. Ο απολογισμός ενδέχεται να είναι πολύ πιο βαρύς στην πραγματικότητα: εκατοντάδες άνθρωποι που συνελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες αγνοούνται.
Παρ’ όλ’ αυτά, η κινητοποίηση συνεχίζεται.
«Το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας καθιστά τη χούντα ανίκανη να ασκήσει πολιτική και διοικητική εξουσία», τονίζει η Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους.
Γιατροί, εκπαιδευτικοί, τραπεζικοί και σιδηροδρομικοί απεργούν, παραλύοντας μέρος της εύθραυστης οικονομίας.
Νέες συγκεντρώσεις οργανώθηκαν χθες.
Στην Τακέτα, αναφέρει το ΑΠΕ, συνοικία της Ρανγκούν, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών, που αντέδρασαν πετώντας τους κοκτέιλ μολότοφ. Ένας κάτοικος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε πως έφηβος σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι.
Όπως καταγράφει βίντεο που τραβήχτηκε στη συνοικία, οι δυνάμεις ασφαλείας που ήταν παρούσες στη συνοικία άνοιξαν πυρ κραυγάζοντας ύβρεις εναντίον των διαδηλωτών.
Στη Μανταλέι (κεντρικά), διαδηλωτές κράταγαν πανό με το «μαχόμενο παγόνι», σύμβολο που είχε χρησιμοποιηθεί στη λαϊκή εξέγερση του 1988, και του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
Περίπου εκατό χιλιόμετρα από εκεί, στην πόλη Μονίουα, εκατοντάδες πολίτες έκαναν πορεία και έκαψαν ένα αντίγραφο του Συντάγματος. Ο θεμελιώδης νόμος, που συντάχθηκε το 2008, επί των ημερών του προηγούμενου στρατιωτικού καθεστώτος, δίνει υπερβολικές εξουσίες στον στρατό.
«Ποιος λέει ότι πρέπει να τα παρατήσουμε εξαιτίας της υπεροπλίας (της χούντας); Είμαστε γεννημένοι για τη νίκη», ανέφερε μέσω Twitter η Έι Τινζάρ Μαούνγκ, ηγετικό στέλεχος του κινήματος κατά της στρατιωτικής δικτατορίας.
«Θα δώσουμε μάχη μέχρις εσχάτων. Θα ρίξουμε αυτή τη δικτατορία», έγραψε άλλος διαδηλωτής.
Στην πόλη Πακόκου (κεντρικά), μια κάτοικος, η Μαρ Λα Ουίν, σκοτώθηκε βγαίνοντας από το σπίτι της το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε ο σύζυγός της. «Άκουσα πυρά και έπεσε», είπε ο Μιντ Σουέ, που πήρε τα τρία παιδιά τους και πήγε να κρυφτεί.
Χθες το πρωί η αστυνομία τον κάλεσε να πάει στο νεκροτομείο να αναγνωρίσει το πτώμα της γυναίκας του.
Γενικά οι πολίτες που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις στην άλλοτε Βιρμανία έχουν αρχίσει να λιγοστεύουν λόγω του φόβου των αντιποίνων από πλευράς των πραξικοπηματιών.
Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στην πόλη Μογκόκ από αστυνομικούς, σύμφωνα με τραυματιοφορέα.
«Πραγματικές σφαίρες» και «λεηλασίες»
Στη Ρανγκούν, η κατάσταση είναι εξαιρετικά τεταμένη, καθώς δύο από τα πέντε εκατομμύρια των κατοίκων της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας ζουν σε συνοικίες όπου έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος.
Ορισμένες γειτονιές έχουν βυθιστεί στο χάος, με διαδηλωτές να πετάνε αντικείμενα και μολότοφ εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης, που ρίχνουν πραγματικές σφαίρες.
«Η χρήση πραγματικών σφαιρών αυξάνεται ημέρα την ημέρα», σύμφωνα με την , Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους, ενώ αστυνομικοί και στρατιωτικοί «λεηλατούν και καταστρέφουν δημόσια περιουσία και ιδιωτικές περιουσίες».
Υποχρεώνουν εξάλλου κατοίκους να διαλύουν τα οδοφράγματα που έστησαν διαδηλωτές.
Πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν τη Ρανγκούν τις τελευταίες ημέρες για να πάνε στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Αρκετοί πολίτες της χώρας έχουν διαφύγει στην Ινδία και στην Ταϊλάνδη, που ετοιμάζονται για κύμα μετανάστευσης από τη Μιανμάρ.
Η Μιανμάρ κλείνεται περισσότερο κάθε μέρα. Οι συνδέσεις μέσω κινητών τηλεφώνων στο διαδίκτυο είναι κομμένες και μόνο κρατικές εφημερίδες επιτρέπεται να κυκλοφορούν.
Οι συλλήψεις συνεχίζοντα, ειδικά απεργών, μελών του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία και δημοσιογράφων.
Ανταποκριτής της βιρμανικής υπηρεσίας του BBC συνελήφθη την Παρασκευή από αγνώστους.
Πάνω από τριάντα δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί μετά το πραξικόπημα.
«Οι δολοφονίες ειρηνικών διαδηλωτών και οι αυθαίρετες συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, είναι εντελώς απαράδεκτες», σχολίασε χθες μέσω Twitter ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Είναι επειγόντως απαραίτητη μια αυστηρή και ενωμένη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε.
Κυρώσεις της ΕΕ
Οι στρατηγοί συνεχίζουν να κωφεύουν, παρά τις συνεχιζόμενες διεθνείς καταδίκες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να επιβάλλει αύριο Δευτέρα κυρώσεις σε 11 αξιωματικούς του στρατού της Μιανμάρ που ενέχονται στην καταστολή. Οι Βρυξέλλες οριστικοποιούν επίσης μέτρα που βάζουν στο στόχαστρο οικονομικά συμφέροντα της στρατιωτικής χούντας.
Οι χώρες της ASEAN (Ένωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) – που συνήθως αποφεύγουν να παρεμβαίνουν σε εσωτερικές υποθέσεις οποιουδήποτε μέλους – υψώνουν επίσης τη φωνή.
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο θα ζητήσει από το σουλτανάτο του Μπρουνέι, που προεδρεύει στην ASEAN φέτος, να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο.
«Η Ινδονησία καλεί να σταματήσει αμέσως η καταφυγή στη βία (…) Η ασφάλεια και η ευημερία του πληθυσμού πρέπει να γίνουν απόλυτη προτεραιότητα», τόνισε.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις