Μιανμάρ: Συνελήφθησαν στην Ταϊλάνδη 3 δημοσιογράφοι που είχαν διαφύγει για να γλιτώσουν από τη χούντα
Δημοσιογράφοι και ακτιβιστές που διέφυγαν από τη Μιναμάρ, όπου κινδύνευε η ζωή τους, συνελήφθησαν και θα παρουσιαστούν σε δικαστήριο. Υπάρχει κίνδυνος να απελαθούν στην πατρίδα τους.
- 11 Μαΐου 2021 12:59
Τρεις δημοσιογράφοι από τη Μιανμάρ, οι οποίοι συνελήφθησαν στην Ταϊλάνδη όπου είχαν διαφύγει για να γλιτώσουν από την καταστολή από την χούντα στη χώρα τους, θα παρουσιαστούν σήμερα σε δικαστήριο και υπάρχει κίνδυνος να απελαθούν στην πατρίδα τους όπου απειλείται η ζωή τους, σύμφωνα με τον εργοδότη τους.
Στους τρεις δημοσιογράφους που συνελήφθησαν την Κυριακή στην Τσιάνγκ Μάι, στο βόρειο τμήμα της Ταϊλάνδης, ενώ βρισκόντουσαν μαζί με δύο ακτιβιστές από τη Μιανμάρ, “απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράνομη είσοδο” στην χώρα, δήλωσε ο Άγιε Τσαν Νάινγκ, ο διευθυντής σύνταξης του ανεξάρτητου δημοσιογραφικού δικτύου Democratic Voice of Burma (Δημοκρατική Φωνή της Βιρμανίας, DVB), η έδρα του οποίου βρίσκεται στο Όσλο.
“Το DVB ζητεί από τις αρχές της Ταϊλάνδης να μην τους απελάσουν στην Μιανμάρ, διότι η ζωή τους απειλείται σοβαρά αν επιστρέψουν εκεί”, πρόσθεσε.
Η Ταϊλάνδη επιβεβαίωσε την είδηση για την σύλληψή τους, χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για δημοσιογράφους.
“Όλος ο κόσμος παρακολουθεί τι θα κάνουν οι αρχές της Ταϊλάνδης στην σημαντική αυτή υπόθεση για την ελευθερία του Τύπου”, σχολιάζει η ένωση ξένων ανταποκριτών στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το ανεξάρτητο δίκτυο DVB, το οποίο άρχισε να λειτουργεί τη δεκαετία του ’90 από την Ευρώπη, εγκαταστάθηκε στην Μιανμάρ το 2012, έναν χρόνο μετά την διάλυση της χούντας.
Τον Μάρτιο μερικές εβδομάδες μετά το πραξικόπημα του στρατού στη Μιανμάρ, ο οποίος ανέτρεψε την κυβέρνηση της εκλεγμένης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, του αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας.
Έκτοτε δημοσιογράφοι του κρύβονται, αλλά συνεχίζει να μεταδίδει ρεπορτάζ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις κινητοποιήσεις στη Μιανμάρ κατά της χούντας και την αιματηρή καταστολή τους από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Περισσότεροι από 780 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από την 1η Φεβρουαρίου που έγινε το πραξικόπημα και περίπου 3.800 κρατούνται, μεταξύ των οποίων περίπου 50 δημοσιογράφοι, σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατουμένων (AAPP).
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις