Μιανμάρ: Τουλάχιστον 41 νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα Μόκα – Ο ισχυρότερος εδώ και μια δεκαετία
Φονικό το πέρασμα του κυκλώνα Μόκα στο κρατίδιο Ραχίν της Μιανμάρ, όπου τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 αγνοούνται. Φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.
- 16 Μαΐου 2023 12:37
Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το πέρασμα του κυκλώνα Μόκα στο κρατίδιο Ραχίν της Μιανμάρ, ανακοίνωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν 17 νεκροί», δήλωσε ο Κάρλο, αξιωματούχος του χωριού Μπου Μα, δύο ημέρες μετά το πέρασμα του Μόκα.
«Θα υπάρξουν και άλλοι νεκροί διότι περισσότεροι από εκατό άνθρωποι αγνοούνται», πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι 17 νεκροί προστίθενται στους 24 για τους οποίους έκαναν λόγο αξιωματούχοι στο γειτονικό χωριό Χάουνγκ Ντόκε Καρ.
Οι επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας στη Μιανμάρ έχουν ανακοινώσει από την πλευρά τους ότι υπάρχουν πέντε νεκροί και αδιευκρίνιστος αριθμός τραυματιών, ενώ ζημιές έχουν υποστεί 864 σπίτια και 14 νοσοκομεία ή κλινικές.
Με ανέμους που έφταναν έως τα 195 χιλιόμετρα την ώρα, ο ισχυρότερος κυκλώνας που έχει καταγραφεί στην περιοχή εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, ο Μόκα, έπληξε την Κυριακή τη Σίτουε, πρωτεύουσα του κρατιδίου Ραχίν, και το Κοξ Μπαζάρ στο Μπανγκλαντές, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι πρόσφυγες Ροχίνγκια.
Η επικοινωνία με τη Σίτουε, όπου ζουν περίπου 150.000 άνθρωποι, παρέμενε δύσκολη χθες, Δευτέρα.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες δεν επιτρέπουν να εκτιμηθεί ακόμη το εύρος των ζημιών στο κρατίδιο Ραχίν, όπου ζουν κυρίως μέλη της μειονότητας των Ροχίνγκια.
«Οι πρώτες πληροφορίες μας αφήνουν να εννοηθεί ότι οι ζημιές είναι σοβαρές», είχε υπογραμμίσει την Κυριακή το βράδυ το γραφείο συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).
Στο Μπανγκλαντές, όπου οι αρχές απομάκρυναν 750.000 ανθρώπους από τις εστίες τους, κυβερνητικός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα.
Όμως η χώρα είναι αντιμέτωπη με τις χειρότερες διακοπές ρεύματος εδώ και επτά μήνες, καθώς ο Μόκα ανάγκασε και τους δύο πλωτούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου να αναστείλουν τη λειτουργία τους.
Στο μεταξύ στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς των Ροχίνγκια – όπου ζουν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε πρόχειρα καταλύματα, οι ζημιές είναι επίσης περιορισμένες και δεν υπήρξαν θύματα.
«Οι επιπτώσεις του κυκλώνα θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο σοβαρές, ωστόσο οι καταυλισμοί προσφύγων επηρεάστηκαν σημαντικά και χιλιάδες άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη από βοήθεια», προειδοποίησε ωστόσο ο ΟΗΕ.
«Ο κυκλώνας Μόκα ήταν η πιο ισχυρή καταιγίδα που έχει πλήξει το Μπανγκλαντές μετά τον Σιντρ», είχε σημειώσει ο επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Μπανγκλαντές.
Τον Νοέμβριο 2007 ο κυκλώνας Σιντρ προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 3.000 ανθρώπων και ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις