Συναγερμός στο Μιλάνο: Οι χούλιγκαν σφάζονται και όχι για τα “οπαδικά”

Διαβάζεται σε 4'
Ultras της Μίλαν
Ultras της Μίλαν AP Photo Luca Bruno

Από τους 19 συλληφθένες, οι 16 ήταν ultras κι ο λόγος που οδηγήθηκαν στη φυλακή από τις ιταλικές Αρχές είναι για σύνδεση με την ιταλική Μαφία. Οι αντίπαλες οικογένειες.

Σε σύλληψη 19 μελών των οργανωμένων οπαδών της Ίντερ και της Μίλαν που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, προχώρησε η αστυνομία του Μιλάνου. Οι εν λόγω 19 ελέγχονται για σχέσεις τους με τη μαφία της χώρας.

Η μεγάλη επιχείρηση έλαβε χώρα στις 30/09 και τα 19 στελέχη που συνελήφθησαν θεωρούνται “ηγετικά”. Οι 16 εξ αυτών τέθηκαν σε κράτηση και οι τρεις σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οι συλλήψεις έγιναν στα πλαίσια ευρύτερης επιχείρησης που διεξάγουν οι ιταλικές αρχές σχετικά με τις διασυνδέσεις της μαφίας με τους χούλιγκαν στον ιταλικό Βορρά. Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους συλληφθέντες είναι σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εκβιασμοί και επιθέσεις.

Υπό κράτηση βρίσκονται ηγετικά στελέχη της Curva Sud της Μίλαν αλλά και της Curva Nord της Ίντερ. Παράλληλα, έρευνα έχει ξεκινήσει για τα έσοδα της Curva Nord.

Ο θάνατος του κληρονόμου της μαφίας

Οι επιχειρήσεις εντάθηκαν μετά τη δολοφονία του “Τοτό” Μπελόκο (Antonio Bellocco), κληρονόμου μέλους της Ντραγκέτα (φατρία Ροζάρνο), ο οποίος δολοφονήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου από τον Αντρέα Μπερέτα, πρώην ηγετικό μέλος των Ultras της Ίντερ. Στην επιχείρηση της Δευτέρας, συνελήφθησαν οι δύο αρχηγοί των Ultras της Ίντερ και της Μίλαν, οι Luca Lucci και Renato Bossetti, σύμφωνα με το AFP που επικαλείται πηγές της αστυνομίας. “Τα εγκλήματα σχετίζονται με έσοδα από το ποδόσφαιρο”, είτε μιλάμε για εκβιασμούς και διακίνηση ναρκωτικών, είτε για παράνομες πωλήσεις εισιτηρίων, σύμφωνα με το AFP.

Στις 4 Σεπτεμβρίου, ο Αντρέα Μπερέτα – ο οποίος έχει πλούσιο ποινικό μητρώο – μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον Antonio Bellocco. Όσον αφορά το πώς έγινε το αιματηρό περιστατικό, οι δύο άνδρες βρέθηκαν μέσα σε ένα αυτοκίνητο και άρχισαν να διαπληκτίζονται. Ο Μπελόκο τράβηξε όπλο και πυροβόλησε τον Μπερέτα. Παρά τον τραυματισμό του, ο 49χρονος αντέδρασε και κάρφωσε το μαχαίρι που είχε μαζί του, δύο φορές στον λαιμό του 26χρονου, ο οποίος λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο θάνατος του Bellocco ήταν σοκ για την Ντραγκέτα, με την αστυνομία να παρακολουθεί υψηλόβαθμα “μέλη” της υπό τον φόβο πιθανών αντιποίνων. Από την άλλη, ο Μπερέτα, ανέλαβε ηγετικά καθήκοντα στους Ultras της Ίντερ αφού ο Vittorio Boiocchi, πρώην ηγετικό μέλος των Ultras των “μπλε”, πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του τον Οκτώβριο του 2022. Ο ηγέτης των ultras της Ίντερ είχε κάνει 26 χρόνια φυλακή και ήταν μέλος της Κόζα Νόστρα, της Σικελικής Μαφίας. Η δολοφονία του παραμένει ανεξιχνίαστη.

Θεωρείται δε πως η Ντραγκέτα ήταν πάντα εμπλεκόμενη στις δραστηριότητες των Ultras της Ίντερ, για εμπόριο ναρκωτικών ακόμη και στο εξωτερικό. Οι ομάδες της Ντραγκέτα και οι ομάδες της Σικελικής Κόζα Νόστρα μερικές φορές ενεργούν ως “κοινοπραξία” στις επιχειρήσεις διακίνησης κοκαΐνης. Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν προμήθειες από τα μεγάλα έργα κατασκευής δημοσίων έργων, το ξέπλυμα χρήματος και παραδοσιακά εγκλήματα, όπως η τοκογλυφία και οι εκβιασμοί.

Η πρόσφατη δολοφονία λοιπόν δεν διερευνάται ως “αντιμαχία” μεταξύ των δύο μαφιόζικων οργανώσεων, αλλά περισσότερο εστιάζει στα ζητήματα “ηγεσίας” στην πόλη και στις περιρρέουσες δραστηριότητες. Μετά τις έρευνες θεωρείται πως ο 36χρονος Μπελόκο είχε “εξοργίσει” τον Μπερέτα προσπαθώντας να αποκτήσει περισσότερα δικαιώματα για την πώληση κοκαΐνης αλλά και για τις άδειες στάθμευσης στο στάδιο San Siro και τις μίζες από τα περίπτερα που πωλούν φαγητό στα πέριξ του. Πλέον, ακόμη και εντός φυλακής, δεν θεωρείται ασφαλής. Άλλωστε, ακόμη και ο πατέρας του Μπελόκο δολοφονήθηκε στο ίδιο σωφρονιστικό κατάστημα τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ εξέτιε ποινή.

Όπως αναφέρουν οι Times, σε ανοιχτή επιστολή της, η οικογένεια Μπελόκο αρνήθηκε ότι είχε προσπαθήσει να πραγματοποιήσει “μαφιόζικη εξαγορά” των Ultras, αναφέροντας πως δήθεν, ο “Τοτό” είχε αποσυρθεί από το έγκλημα μετά από εννέα χρόνια φυλακής. Παρόλα αυτά, η οικογένειά του είχε εμπλακεί σε βεντέτες με τοπικές οργανώσεις στην Καλαβρία, που είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς.

Τέλος, την περασμένη εβδομάδα 250 ultras της Ίντερ συγκεντρώθηκαν έξω από καφέ για να συζητήσουν για το “κενό” εξουσίας που προέκυψε στις τάξεις τους. Οι αρχές ανησυχούν πως ο όλος “εμφύλιος” μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω στην πόλη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα