Milton: Η Φλόριντα ετοιμάζεται για έναν από τους “ισχυρότερους τυφώνες στον Ατλαντικό”

Διαβάζεται σε 8'
Milton: Η Φλόριντα ετοιμάζεται για έναν από τους “ισχυρότερους τυφώνες στον Ατλαντικό”
Associated Press

Γιατί ο Milton που αναμένεται να “χτυπήσει” την Φλόριντα το απόγευμα της Τετάρτης (9/10) δεν είναι ένας συνηθισμένος τυφώνας του Ατλαντικού.

Μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, ο τυφώνας Milton που αναμένεται να χτυπήσει τη Φλόριντα μετατράπηκε από μια «τροπική καταιγίδα» σε έναν άγριο τυφώνα κατηγορίας 5. Με την ταχύτητα του ανέμου να φτάνει τα 180 μίλια την ώρα το απόγευμα της Δευτέρας (7/10), οι ειδικοί εκτιμούν πλέον πως πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους τυφώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ στον Ατλαντικό.

Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι ο Milton, που τώρα καταγράφεται ως καταιγίδα κατηγορίας 4 στον Κόλπο του Μεξικού, θα φτάσει στη δυτική Φλόριντα αργά το βράδυ της Τετάρτης (8/10). Αν και η καταιγίδα μπορεί να χάσει την ισχύ της μέχρι τότε, εξακολουθεί να θεωρείται ένας «εξαιρετικά επικίνδυνος» τυφώνας, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Ο Milton δεν είναι ένας συνηθισμένος τυφώνας του Ατλαντικού, σύμφωνα με τον Τζόναθαν Λιν, επιστήμονα ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Κορνέλ. «Είναι εξαιρετικά σπάνιο να σχηματιστεί ένας τυφώνας στον δυτικό Κόλπο, να συνεχίσει ανατολικά και να φτάσει στη δυτική ακτή της Φλόριντα», ανέφερε τη Δευτέρα. «Δεν υπάρχουν πραγματικά καταγεγραμμένοι τυφώνες που να  έχουν φτάσει στην ξηρά σε κατάσταση κατηγορίας 3+».

Ακόμα πιο ασυνήθιστο είναι το πόσο γρήγορα εντάθηκε η καταιγίδα, αψηφώντας τις προβλέψεις και ξεπερνώντας τα 100 μίλια την ώρα σε ταχύτητα ανέμου από την Κυριακή το πρωί έως το απόγευμα της Δευτέρας.

Τυφώνας Milton: Πώς η έντασή του αυξήθηκε τόσο γρήγορα

Η απλούστερη εξήγηση γι’ αυτό είναι το ασυνήθιστα ζεστό νερό στον Κόλπο του Μεξικού.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η θερμοκρασία του ωκεανού στον Κόλπο του Μεξικού, που αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ. Η κόκκινη γραμμή αντιστοιχεί στο 2024 και η μπλε γραμμή στον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.

Διάγραμμα της θερμότητας του ωκεανού στον Κόλπο του Μεξικού
Διάγραμμα της θερμότητας των ωκεανών στον Κόλπο του Μεξικού Brian McNoldy

Σύμφωνα με τον κλιματολόγο στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, Brian McNoldy, η θερμοκρασία είναι ένας βασικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στην ταχεία εξέλιξη του τυφώνα. Με απλά λόγια, το πιο ζεστό νερό εξατμίζεται πιο εύκολα και ο αέρας που σχηματίζεται από αυτή την εξάτμιση τροφοδοτεί τον τυφώνα.

Δεν είναι απολύτως σαφές τι προκάλεσε την υπερθέρμανση του Κόλπου, αν και οι επιστήμονες υποψιάζονται έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής – η οποία αυξάνει την θερμοκρασία των ωκεανών – καθώς και τις παρατεταμένες επιπτώσεις του Ελ Νίνιο, τη φυσική μεταβλητότητα του κλίματος και ίσως ακόμη και μια ηφαιστειακή έκρηξη.

Ένας άλλος παράγοντας που πιθανώς προκάλεσε την ενίσχυση του Milton ήταν η έλλειψη διάχυσης του αέρα, σύμφωνα με τον Benjamin Kirtman, διευθυντή του Συνεταιριστικού Ινστιτούτου Θαλάσσιων & Ατμοσφαιρικών Μελετών. Η διάχυση του ανέμου περιγράφεται ως η αλλαγή της ταχύτητας και της κατεύθυνσης του ανέμου που μπορεί να διαταράξει τους τυφώνες. Ωστόσο, τις επόμενες ώρες αναμένεται διάχυση του ανέμου του τυφώνα καθώς αυτός πλησιάζει στη Φλόριντα, κάτι που θα αμβλύνει τη δύναμή του και θα το κάνει πιο πιθανό να εξασθενήσει πριν φτάσει στις ακτές.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο McNoldy, ο Milton είναι σχετικά μικρός σε πλάτος το οποίο ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί πριν φτάσει στη Φλόριντα. Πιθανότατα όμως το μέγεθός του να μην είναι μεγάλο όταν φτάσει στην ξηρά. «Αυτά είναι όλα καλά νέα», είπε. Οι μικρότερες καταιγίδες τείνουν να παράγουν μικρότερο κύμα, το οποίο περιγράφει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Σε σύγκριση με τον τυφώνα Helene, ο οποίος ήταν ένα τεράστιο σύστημα, για παράδειγμα, οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι ο Milton θα φέρει μικρότερη καταιγίδα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ειδικοί όπως ο McNoldy, δεν ανησυχούν. Από τη Δευτέρα, ο Milton φαίνεται να κατευθύνεται προς την περιοχή του κόλπου της Τάμπα, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της δυτικής ακτής της πολιτείας. Αυτή είναι η ίδια περιοχή όπου δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον τυφώνα Helene τις τελευταίες ημέρες.

«Αυτή είναι μια πολύ δυσοίωνη πρόβλεψη», είπε ο ΜακΝόλντι. «Θα είναι ένας ακόμα εξαιρετικά ισχυρός τυφώνας».

“Αν δεν φύγετε, θα πεθάνετε”

Οι αρχές της Φλόριντας ενέτειναν σήμερα τις εκκλήσεις εκκένωσης προς τους πολίτες ενόψει του τυφώνα Milton.

“Όλη η χερσόνησος της Φλόριντας βρίσκεται υπό μια μορφή είτε επιφυλακής είτε συναγερμού”, προειδοποίησε σήμερα ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις.

Ο “τυφώνας Ελίν ήταν ένα σήμα κινδύνου, αυτός είναι στην κυριολεξία καταστροφικός”, δήλωσε από την πλευρά του στο CNN η Τζέιν Κάστορ, η δήμαρχος της Τάμπας, μίας πόλης στη Φλόριντα. «Μπορώ να πω  χωρίς καμία διάθεση δραματοποίησης ότι εάν επιλέξετε να παραμείνετε σε μία από τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε», πρόσθεσε.

«Έχετε τον χρόνο να φύγετε. Επομένως, σας παρακαλώ, κάντε το», προέτρεψε τους πολίτες και ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης των περιοχών που απειλούνται.

Μπάιντεν σε κατοίκους της Φλόριντα: “Απομακρυνθείτε τώρα”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε επίσης έκκληση στους πολίτες που έχουν λάβει εντολές εκκένωσης προτού ο τυφώνας Milton φτάσει στη Φλόριντα να «απομακρυνθούν τώρα», λέγοντας πως είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

«Θα μπορούσε να είναι η χειρότερη καταιγίδα που θα πλήξει τη Φλόριντα για πάνω από έναν αιώνα και Θεού θέλοντος δεν θα είναι, όμως έτσι μοιάζει αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Μπάιντεν, στο περιθώριο μιας συνάντησης με συμβούλους στον Λευκό Οίκο, με επίκεντρο τις προετοιμασίες ενόψει της κακοκαιρίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε πως ενέκρινε τους συναγερμούς που κήρυξαν οι αρχές στη Φλόριντα πριν από την άφιξη του τυφώνα και ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μεριμνήσουν για τις εκκενώσεις και να μην προχωρήσουν σε ανατιμήσεις.

Γεννήτριες, τρόφιμα, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης διανέμονται σε ολόκληρη τη Φλόριντα και πολλοί κάτοικοι είτε προσπαθούν να προστατεύσουν τα σπίτια τους είτε ετοιμάζονται να φύγουν.

Παράλληλα, τα περισσότερα λιμάνια της Φλόριντα, μεταξύ αυτών της Τάμπα και της Σαρασότα, διέκοψαν τη λειτουργία τους σήμερα ενόψει του τυφώνα, την ώρα που τερματικοί σταθμοί στη Νότια Καρολίνα, μεταξύ αυτών το Τσάρλεστον, άρχισαν να εφαρμόζουν περιορισμούς στη ναυσιπλοΐα, όπως έγινε γνωστό από την αμερικανική ακτοφυλακή.

“Αυτή είναι η καταιγίδα του αιώνα”

Το αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) προειδοποιεί ότι ο Milton ήταν ένας «εξαιρετικά επικίνδυνος τυφώνας» και κάλεσε τους κατοίκους να «προετοιμαστούν σήμερα για την άφιξη του Milton και να εκκενώσουν τις περιοχές τους εάν οι αρχές το ζητήσουν». Σύμφωνα με το NHC, ο Milton συνοδεύεται από ανέμους που θα μπορούσαν να φθάσουν έως τα 250 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι αρχές στην Τάμπα της Φλόριντα, κατά την ενημέρωση για την κατάσταση πριν την προσέγγιση του τυφώνα Milton, υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ο αρχηγός της Αστυνομίας, Lee Bercaw, τόνισε ότι δεν θα είναι δυνατό να στείλει αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της καταιγίδας και κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν τις υποχρεωτικές εντολές εκκένωσης.

«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο, αυτή είναι η καταιγίδα του αιώνα», δήλωσε σύμφωνα με το BBC, εκφράζοντας την ανησυχία του για την πρωτοφανή ισχύ του τυφώνα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας κάλεσε επίσης τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι, ειδικά στα πρατήρια καυσίμων όπου αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες αναμονές, καθώς πολλοί προσπαθούν να φύγουν από την πορεία του τυφώνα. Τόνισε ότι δεν πρέπει να απασχολούν την αστυνομία με «μικροπαρατυπίες» στα πρατήρια καυσίμων, καθώς οι πόροι είναι περιορισμένοι και πρέπει να επικεντρωθούν στη διαχείριση της κρίσης.

Ακυρώνονται εκατοντάδες πτήσεις

Εκατοντάδες πτήσεις από και προς τη Φλόριντα έχουν ακυρωθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας FlightAware. Όπως αναφέρει το BBC, στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Τάμπα, έχουν ακυρωθεί σήμερα 158 εξερχόμενες πτήσεις, καθώς και 188 εισερχόμενες, συνολικά 346 πτήσεις.

Επιπλέον, για την Τετάρτη έχουν ήδη ακυρωθεί 378 πτήσεις προς και από την Τάμπα. Στο Ορλάντο, ο αριθμός των ακυρωμένων πτήσεων είναι ακόμη μεγαλύτερος, με συνολικά 781 ακυρωμένες πτήσεις για την Τετάρτη.

Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν άρει τα τέλη αλλαγής και τις διαφορές στις τιμές εισιτηρίων για τους επιβάτες που επηρεάζονται από την καταιγίδα. Παράλληλα, αρκετές εταιρείες έχουν αποστείλει επιπλέον αεροσκάφη στη Φλόριντα, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν επιβάτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν πριν από την έλευση του τυφώνα.

Την Τρίτη, το Κέντρο Επιχειρήσεων Αεροσκαφών της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) δημοσίευσε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ένα από τα αεροσκάφη τους φαίνεται να πετάει μέσα από τον τυφώνα Milton. Το αεροσκάφος συνέλεγε δεδομένα για να βελτιώσει τις μετεωρολογικές προβλέψεις και να υποστηρίξει την έρευνα σχετικά με τους τυφώνες.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα