Μίλτον: Ώρες αγωνίας στη Φλόριντα – Τι κρύβεται πίσω από τη σφοδρότητα του τυφώνα

Διαβάζεται σε 6'
Μίλτον: Ώρες αγωνίας στη Φλόριντα – Τι κρύβεται πίσω από τη σφοδρότητα του τυφώνα
Associated Press

Δραματικές προειδοποιήσεις και εκκλήσεις για όσα θα φέρει ο τυφώνας Μίλτον, ο οποίος φτάνει το πρωί της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) στη Φλόριντα. Δείτε LIVE την πορεία του φαινομένου.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Φλόριντα εν αναμονή της έλευσης του τυφώνα Μίλτον, ο οποίος προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα καταστροφικός.

Δείτε LIVE την πορεία του τυφώνα Μίλτον

Ο τυφώνας Μίλτον, ο οποίος είναι πλέον καταιγίδα κατηγορίας 4, πλησιάζει στη δυτική ακτή της Φλόριντα. Αναμένεται να φτάσει στην ξηρά ως “εξαιρετικά επικίνδυνος μεγάλος τυφώνας” το βράδυ της Τετάρτης ή νωρίς την Πέμπτη (τοπική ώρα), ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για καταρρακτώδεις βροχές, έντονες πλημμύρες και ισχυρούς ανέμους, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Στις περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο του τυφώνα, το νερό μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4,5 μέτρα.

“Εάν ο τυφώνας παραμείνει στην τρέχουσα τροχιά, θα είναι ο χειρότερος που θα πλήξει την περιοχή της Τάμπα τα τελευταία 100 χρόνια”, προειδοποίησε νωρίτερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στην Τάμπα.

Τυφώνας Μίλτον
Τυφώνας Μίλτον NOAA / AP

Μαζικές εκκενώσεις – “Όποιος μείνει, θα πεθάνει”

Οι Αρχές καλούν σε μαζικές εκκενώσεις περιοχών, προειδοποιώντας από πόρτα σε πόρτα πως “όποιος μείνει, θα πνιγεί σίγουρα”.  Χαρακτηριστικά είναι τα δραματικά λόγια του δημάρχου της Τάμπα, ο οποίος προειδοποίησε ανοιχτά τους κατοίκους πως “αν παραμείνουν, θα πεθάνουν”.

Εξίσου δραματικές ήταν και οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανέφερε  ότι ο τυφώνας Μίλτον μπορεί να είναι μια από τις χειρότερες καταιγίδες στις ΗΠΑ τα τελευταία 100 χρόνια και κάλεσε τους κατοίκους να φύγουν άμεσα, καθώς πρόκειται για “ζήτημα ζωής και θανάτου”.

Τυφώνας Μίλτον
Τυφώνας Μίλτον AP Photo/Rebecca Blackwell

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, προειδοποίησε τους κατοίκους ότι ο χρόνος για εκκένωση τελειώνει. “Αν πρόκειται να φύγετε, φύγετε τώρα»”, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Νωρίτερα, είχε δηλώσει: “Ας προετοιμαστούμε για το χειρότερο και ας ελπίσουμε για το καλύτερο, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μεγάλο αντίκτυπο στη δυτική ακτή της Φλόριντα”.

Εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι κάτοικοι κατευθύνθηκαν προς άλλες περιοχές, περισσότερο προστατευμένες από τον τυφώνα Μίλτον. Νωρίτερα, οι αυτοκινητόδρομοι ήταν φραγμένοι και τα ξενοδοχεία γεμάτα.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο τυφώνας Μίλτον ενδέχεται να προκαλέσει “αρκετούς ανεμοστρόβιλους”.

Τι κάνει τον τυφώνα Μίλτον τόσο σφοδρό

Ο τυφώνας Μίλτον κατευθύνεται προς την ακτή της Φλόριντα, αφού μετατράπηκε από “τροπική καταιγίδα” σε “τυφώνα κατηγορίας 5 “μέσα σε περίπου μία μέρα. Κατατάσσεται ως ο πέμπτος πιο έντονος τυφώνας στην ιστορία. Έπειτα μετατράπηκε σε “τυφώνα κατηγορίας 4” και αναμένεται να πλήξει την περιοχή της Τάμπα το βράδυ, με πιθανό κύμα θάλασσας που θα φτάνει τα 10 έως 15 πόδια.

Τυφώνας Μίλτον
Τυφώνας Μίλτον AP Photo/Julio Cortez

Σύμφωνα με την Washington Post, οι τυφώνες απαιτούν μια μακρά λίστα συνθηκών για να σχηματιστούν, αλλά οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ένα από τα συστατικά που ωθεί αυτούς τους τυφώνες στα όριά τους είναι η θερμότητα των ωκεανών. Τα νερά στον Κόλπο του Μεξικού άρχισαν να σπάνε ρεκόρ θερμοκρασίας αυτό το καλοκαίρι, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε μια επιπλέον αύξηση της θερμοκρασίας – κάτι που οι επιστήμονες περιγράφουν ως “θαλάσσιο κύμα καύσωνα” (marine heat wave), που έδωσε επιπλέον “καύσιμο” στις καταιγίδες. Μετά από μια παύση νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες έγιναν επίσης πιο ευνοϊκές για την ανάπτυξη τυφώνων.

«Όλο το καλοκαίρι, διαφορετικά μέρη του Κόλπου του Μεξικού βρίσκονταν σε διάφορες καταστάσεις καύσωνα», είπε ο Brian Dzwonkowski, ωκεανογράφος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αλαμπάμα. «Συχνά, στον Κόλπο του Μεξικού, είναι πολύ ζεστό σε πολύ μεγάλα βάθη».

Αυτές οι ασυνήθιστα θερμές περίοδοι είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην πρόβλεψη της “συμπεριφοράς” των τυφώνων, σύμφωνα με την έρευνα. Μπορούν να προάγουν μεγαλύτερη εξάτμιση του νερού των ωκεανών στην ατμόσφαιρα – επιταχύνοντας την ανάπτυξη των καταιγίδων, αυξάνοντας την ένταση και την ποσότητα των βροχών, όπως φάνηκε με τους τυφώνες Helene και Μίλτον.

Τυφώνας Μίλτον
Τυφώνας Μίλτον AP Photo/Julio Cortez

Τι είναι το “θαλάσσιο κύμα καύσωνα”;

Η ένταση μιας καταιγίδας εξαρτάται κυρίως από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες από πάνω και τη θερμότητα του ωκεανού από κάτω. Ο ξηρός αέρας, για παράδειγμα, μπορεί να εξασθενήσει μια καταιγίδα. Ένας εξαιρετικά ζεστός ωκεανός μπορεί να προσθέσει περισσότερη ενέργεια σε μια καταιγίδα, αυξάνοντας την ταχύτητα των ανέμων και τις βροχοπτώσεις.

Ενώ το ζεστό νερό είναι απαραίτητο για τους τυφώνες, τα θαλάσσια κύματα καύσωνα δίνουν μια επιπλέον ώθηση. Είναι περίοδοι με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες ωκεανών, που μερικές φορές διαρκούν ημέρες, εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια. Μια κοινή ορισμός είναι όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο ζεστές από το 90% του χρόνου, για τουλάχιστον πέντε ημέρες.

Σε ένα πιο πρακτικό επίπεδο, οι θερμοκρασίες του νερού “απλώς υπογραμμίζουν ότι υπάρχει άλλο ένα ακραίο φαινόμενο που πρέπει να λάβουμε υπόψη” όταν ένας τροπικός κυκλώνας περνάει μέσα από μια περιοχή, αναφέρει ο Τζονκόφσκι.

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ένα “θαλάσσιο κύμα καύσωνα” αναδύθηκε στην ήδη θερμή επιφάνεια της θάλασσας στον Κόλπο του Μεξικού. Από την Τρίτη, η Υπηρεσία για την Ατμόσφαιρα και τους Ωκεανούς χαρακτήρισε το εν λόγω κύμα “μέτριο προς ισχυρό” (κατηγορία 2), αλλά το κάθε φαινόμενο ακραίας θερμοκρασίας μπορεί να έχει σημαντική επίδραση.

Οι ακριβείς αιτίες ενός θαλάσσιου κύματος καύσωνα βρίσκονται ακόμα υπό έρευνα, αλλά είναι πιθανό να σχετίζονται με την αυξημένη ηλιακή θερμότητα ή τις αλλαγές στην κίνηση των ρευμάτων.

Η συχνότητα και η σφοδρότητά τους έχουν, μάλιστα, αυξηθεί στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί ο αριθμός τους κατά τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες.

“Τα θαλάσσια κύματα καύσωνα είναι σαν τα τέρατα του μέλλοντος”, αναφέρει ο Σοχίλ Ραντφάρ, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. “Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ενάντια σε αυτό το τέρας που θα υπερφορτώσει τους τροπικούς κυκλώνες και θα τους κάνει πιο δυνατούς”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα