Ο μήνας που θα κρίνει το μέλλον της Τουρκίας
Στις 28-29 Ιουνίου η κρίσιμη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν για τους S-400, από το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτηθεί εάν θα υπάρξει πλήρης ρήξη στις σχέσεις των δυο χωρών. Έως τις 7 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί η παραλαβή των ρωσικών πυραύλων από την Άγκυρα. Στις 15 Ιουλίου το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα συγκεκριμενοποιήσει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ο Ερντογάν βρήκε αντίπαλο στο πρόσωπο του Εκρέμ Ιμάμογλου.
- 24 Ιουνίου 2019 07:10
Στον πιο “καυτό μήνα” των τελευταίων ετών της σύγχρονης ιστορίας της εισέρχεται πλέον η Τουρκία, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.
Έως τα μέσα Ιουλίου κρίνεται η σχέση της Άγκυρας με τη δύση, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν απέκτησε ήδη ισχυρό πολιτικό αντίπαλο, τον νικητή της μάχης της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου– ο οποίος, μάλιστα φρόντισε να καταδείξει τις πολιτικές του φιλοδοξίες με την επινίκια ομιλία του.
Στο παρασκήνιο της συνάντησης των ηγετών των G-20 Οσάκα της Ιαπωνίας στις 28 και 29 Ιουνίου και στο τετ α τετ του Τούρκου Προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ θα κριθεί η τύχη των S-400. Αν δηλαδή τελικά η Τουρκία θα εγκαταστήσει στο έδαφός της τους -δαιμοποιημένους από την Ουάσιγκτον- ρωσικούς πυραύλους, κάτι που αν συμβεί θα οδηγήσει σε αυστηρά αντίμετρα των ΗΠΑ, αντίποινα που θα πλήξουν και την ήδη παραπαίουσα τουρκική οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Οσάκα έχει προγραμματιστεί και ραντεβού του Τ. Ερντογάν με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, γεγονός που δείχνει και την πολυπλοκότητα της υπόθεσης. Η Ουάσιγκτον, πάντως, διαμηνύει στην Άγκυρα να μην ελπίζει στον Ντόναλντ Τραμπ και τη χημεία που έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς τον Αμερικανό Πρόεδρο “δεν τον παίρνει” να εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική από την κυρίαρχη στην Ουάσιγκτον και η οποία θα οδηγήσει σε ρήξη τις δυο χώρες εάν η Τουρκία αγοράσει τους S-400.
Οι εξελίξεις, μάλιστα δεν χωρούν αναβολή καθώς η παραλαβή των ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία είναι προγραμματισμένη για την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.
Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο για την Άγκυρα, καθώς για τις !5 Ιουλίου είναι προγραμματισμένο το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αποφασίσει για τις κυρώσεις που θα της επιβληθούν σε περίπτωση που συνεχίσει την προσπάθεια γεωτρήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ-κάτι που θεωρείται παραπάνω από βέβαιο.υπενθυμίζεται ότι στο ΣΓΥ απαιτούνται ομόφωνες αποφάσεις, ενώ εάν υπάρξουν αποφάσεις για οικονομικές κυρώσεις απαιτείται και απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής- κατά πλειοψηφία.
Αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις ταυτόχρονα κατά κράτους- μέλους του ΝΑΤΟ θα είναι ιστορικά κάτι το πρωτοφανές, ενώ κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η απάντηση της άγκυρας, κυρίως εάν θα στραφεί πιο αποφασιστικά σε συμμαχίες με Ρωσία και Ιράν, αλλά και πώς θα αντιδράσει στην περιοχή της Κύπρου και του Αιγαίου. Ούτε υπό ποίες συνθήκες θα επιχειρηθεί διάλογος μετά από ενδεχόμενη κρίση!