Μισό βήμα πίσω κάνουν οι δανειστές: Αποδέχονται ΦΠΑ 13% στα ξενοδοχεία, επιμένουν για 23% στην εστίαση
Ποιες οι συγκλίσεις και ποιες οι διαφορές στις προτάσεις Ελλάδας και θεσμών. Crash test των δύο προτάσεων που βρίσκονται στο τραπέζι της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, λίγες ώρες πριν την έναρξη του καθοριστικού Eurogroup του Σαββάτου
- 26 Ιουνίου 2015 19:16
Μισό βήμα πίσω φαίνεται πως κάνουν οι δανειστές σε ό,τι αφορά το μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, το οποίο δεν είναι άλλο από το θέμα του ΦΠΑ, σε μια ύστατη προσπάθεια να καταλήξουν σε συμβιβασμό Αθήνα και θεσμοί.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες – και τις οποίες επιβεβαιώνει το πρακτορείο Reuters – οι δανειστές φαίνεται πως επανεξετάζουν το θέμα του ΦΠΑ και δη εκείνο που αφορά στη διαμόρφωση του συντελεστή για τα ξενοδοχεία.
Κατά τις πληροφορίες, οι θεσμοί πλέον φαίνεται πως αποδέχονται ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία να μην πάει στον υψηλό συντελεστή 23% – όπως πίεζαν μέχρι πρότινος – αλλά να βρίσκεται στον μεσαίο συντελεστή 13%.
Ωστόσο κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δανειστές δεν φαίνεται να κάνουν κανένα βήμα πίσω σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στην εστίαση, εξακολουθώντας να πιέζουν για μετάταξή του στον υψηλό συντελεστή του 23%.
Παρά τις διαφορές που εντοπίζονται μεταξύ των προτάσεων της Ελλάδας και των δανειστών, διαπιστώνονται και αρκετές συγκλίσεις.
Η διαφαινόμενη απόφαση των θεσμών για τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε στο άκαρπο Eurogroup της Πέμπτης ο υπουργός, Γ. Βαρουφάκης, η Αθήνα επιμένει πως τρόφιμα, ενέργεια, νερό και ξενοδοχεία πρέπει να παραμείνουν στον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 13%, ενώ στον υπερμειωμένο συντελεστή του 6% θα υπάγονται φαρμακευτικά προϊόντα, βιβλία και θέατρα.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στην τελευταία της πρόταση η ελληνική πλευρά διατηρεί την έκπτωση του 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου πλην της Κρήτης.
Αποκρατικοποιήσεις
Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, όπως προκύπτει από την τελευταία ελληνική πρόταση, η Αθήνα δεσμεύεται να ανακοινώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για ΟΛΠ και ΟΛΘ το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου 2015.
Στην πρόταση των δανειστών που είδε το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη αναφέρεται πως η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να ανακοινώσουν συγκεκριμένες ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στους διαγωνισμούς πώλησης των ΟΛΠ και ΟΛΘ οι οποίες θα είναι πριν τις 15 Οκτωβρίου.
Στην ελληνική πρόταση δεν περιλαμβάνεται η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, παρά το γεγονός ότι οι δανειστές πιέζουν για το αντίθετο.
Η νέα ελληνική πρόταση προβλέπει έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ύψους 6,3 δισ. ευρώ έως το 2017, έναντι 5,3 δισ. ευρώ έως το 2019 που προέβλεπε η προηγούμενη πρόταση.
Συγκλίσεις και διαφωνίες Ελλάδας – δανειστών στα άλλα ανοιχτά μέτωπα
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει σε μικρότερες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες (200 εκατ. ευρώ), σε αντίθεση με δανειστές που πιέζουν για μαχαίρι 400 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, η κυβέρνηση επιμένει στην επιβολή της εισφοράς 12% στα κέρδη των επιχειρήσεων άνω των 500.000 ευρώ.
Από τη νέα ελληνική πρόταση προκύπτει επίσης πως η Αθήνα υιοθετεί πλήρως την πρόταση των δανειστών για την αύξηση από το 2016 του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 28% από 26%, υποχωρώντας από την αρχική της θέση που έκανε λόγο για αύξηση στο 29%.
Το μέτρο δεν αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.
Στις κατασχέσεις διατηρείται και στη νέα πρόταση το ακατάσχετο όριο των 1.500 ευρώ για μισθούς και συντάξεις.
Παραμένουν οι διαφορές στο ασφαλιστικό
Στην καυτή πατάτα του ασφαλιστικού παραμένουν οι διάφορες στο ΕΚΑΣ, στην αύξηση των εισφορών υγείας των συνταξιούχων, καθώς και στον χρόνο έναρξης της μείωσης των πρόωρων συντάξεων.
Η τελευταία αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει πως οι αλλαγές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις πρέπει να ξεκινούν την 31η Οκτωβρίου του 2015.
Η Αθύνα δέχεται να θεσπιστεί επιπλέον ποινή της τάξης του 10% για κάθε έτος πρόωρης αποχώρησης.
Από τη στιγμή που η ποινή σήμερα βρίσκεται στο 6%, η πρόταση για επιπλέον 10% σημαίνει ότι η ποινή αυξάνεται στο 16%.
Μεταξύ άλλων η νέα ελληνική πρόταση προβλέπει:
– Ενσωμάτωση στο ETEA όλων των επικουρικών ταμείων.
– Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος 2018.
– Αύξηση των εισφορών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης συνταξιούχων από 4% στο 5% και θεσμοθέτηση 3%-3,5% στις επικουρικές συντάξεις.
– Αύξηση εργατικών και εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%.
– Διεύρυνση από 1-1-2015 της βάσης εισφοράς όλων των αυτοαπασχολούμενων.
– Οι ενοποιήσεις ταμείων (καταβολή σύνταξης από ένα ταμείο) να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2018.
– Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων στη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και σταδιακή εναρμόνιση των εισφορών με αυτές του ΙΚΑ.