Μυστήριο με 14 αγνοούμενα πλοία του τουρκικού Ναυτικού
Δεκατέσσερα πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού δεν έχουν επικοινωνήσει με τη βάση και δεν έχουν επιστρέψει στο λιμάνι, από όπου απέπλευσαν, από την Παρασκευή, οπότε και επιχειρήθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Αγνοείται η τύχη και του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού
- 19 Ιουλίου 2016 13:28
Από την Παρασκευή 15 Ιουλίου, αγνοούνται 14 πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, με τους πλοιάρχους να θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Εκτός από τα πλοία, αγνοείται η τύχη και του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, ναυάρχου Veysel Kosele, ο οποίος δεν έχει δώσει ίχνη ζωής από την Παρασκευή.
Όπως αναφέρουν οι Times και ο Independent, δεν είναι γνωστό το κατά πόσο γνώριζε πως επιχειρείται πραξικόπημα ή τον “παγίδευσαν” σε κάποιο από τα πλοία, λέγοντάς του πως πρόκειται περί τρομοκρατικής ενέργειας.
Τα δεκατέσσερα πλοία που βρίσκονταν στο Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα, δεν έχουν εντοπιστεί έκτοτε και δεν έχουν επιστρέψει στα λιμάνια, από όου απέπλευσαν.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, να κατευθύνονται προς τα ελληνικά νησιά. Υπενθυμίζεται, ότι το Σάββατο, τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη, με τους 8 επιβαίνοντες αξιωματικούς, να ζητούν άσυλο στην Ελλάδα.
Πραξικοπηματίες οι πιλότοι που κατέρριψαν το ρωσικό αεροσκάφος το 2015
Σύμφωνα με όσα δήλωσε αξιωματούχος τη Δευτέρα, οι δύο Τούρκοι πιλότοι, που είχαν συμμετάσχει στην επιχείρηση για την κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού τον Νοέμβριο στα σύνορα με τη Συρία, κρατούνται, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται, ότι στις 24 Νοεμβρίου 2015, τουρκικά F-16 κατέρριψαν πάνω από τη μεθόριο με τη Συρία ένα ρωσικό βομβαρδιστικό, το οποίο, σύμφωνα με την Τουρκία, είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της.
Το επεισόδιο αυτό, το οποίο ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε χαρακτηρίσει “πισώπλατη μαχαιριά”, προκάλεσε οξεία κρίση μεταξύ των δύο χωρών.
Μια επιστολή, με την οποία ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητούσε συγγνώμη από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, οδήγησε στην αποκατάσταση των σχέσεών τους.
Ο πρόεδρος Πούτιν τηλεφώνησε στον Ερντογάν την Κυριακή, χαρακτηρίζοντας την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος απαράδεκτη και εξέφρασε την ευχή για ταχεία επιστροφή στη σταθερότητα.
Ανοιχτό ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής
Υπόνοιες περί επαναφοράς της θανατικής ποινής περιέχουν τα όσα είπε χτες αργά τη νύχτα ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος δήλωσε μάλιστα ότι αύριο θα ανακοινωθεί μία “σημαντική” απόφαση, μετά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς να κατονομάσει την απόφαση αυτή.
“Δεν μπορείτε να παραβλέψετε το λαό και τα αιτήματά του σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου. Εάν ο λαός έχει τέτοιο αίτημα, αυτό μπορεί να συζητηθεί μόνο στο κοινοβούλιο”, είπε ο Ερντογάν και συνέχισε: “Πιστεύω ότι τα κόμματα θα πάρουν την πιο σωστή απόφαση. Και στην περίπτωση αυτή, δηλώνω από τώρα ότι θα εγκρίνω την απόφαση αυτή. Διότι εάν εμείς οι πολιτικοί μείνουμε θεατές σε μια χώρα όπου δολοφονούνται οι νέοι μας με τανκς και βόμβες, τότε δεν θα μπορέσουμε να λογοδοτήσουμε στον αιώνιο κόσμο”.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν στην επαναφορά της θανατικής ποινής σχετικά με την οποία είπε πως αυτή εφαρμόζεται σε διάφορες χώρες του κόσμου “όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει” και προφανώς αναφερόμενος στην κατάργηση της θανατικής ποινής στην Τουρκία είπε: “Εμείς το υπογράψαμε αυτό, ή μάλλον το υπέγραψαν πριν από μας. Αλλά οι υπογραφές αυτέ μπορούν και να αποσυρθούν. Αρκεί να αποφασίσει το κοινοβούλιό μας”.
“Κόψιμο” του κινήματος Γκιουλέν από τη ρίζα
Σε δηλώσεις του την Τρίτη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είπε πως η χώρα θα αφαιρέσει “από τις ρίζες του” το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ώστε να μην μπορεί να προδώσει ποτέ ξανά τον τουρκικό λαό.
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση κατηγορούν τον Γκιουλέν ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε την Παρασκευή και κατά το οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι, ενώ σε ομιλίες του ο Ερντογάν έχει ζητήσει την έκδοση του ιερωμένου από τις ΗΠΑ.
Ο Γιλντιρίμ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, επειδή είπαν ότι θα εξετάσουν ενδεχόμενο αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν μόνο εφόσον τους παρουσιαστούν σαφή στοιχεία.