Ο Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος φαβορί για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει καταλήξει στο πρόσωπο του διαδόχου του Δημητρίου, πλην όμως κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Τι θα πράξει με τις Αρχιεπισκοπές Αυστραλίας και Μεγάλης Βρετανίας.
- 07 Μαΐου 2019 07:14
Ιδιαίτερα σύνθετη είναι ατζέντα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού πατριαρχείου που συνέρχεται στο Φανάρι από την Πέμπτη έως και το Σάββατο σε τριήμερη συνεδρίαση.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα θέσει υπόψη της Συνόδου την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, προκειμένου αυτή να γίνει και τυπικά αποδεκτή και να τεθεί σε ισχύ. Ο κ. Δημήτριος θα αποκατασταθεί στη Μητρόπολη Ηρακλείας, μία από τις σημαντικότερες γεροντικές μητροπόλεις, ώστε να τιμηθεί για την πολυετή προσφορά του.
Ο κ. Βαρθολομαίος έχει καταλήξει στο πρόσωπο που θα προτείνει στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου για τον διάδοχο του κ. Δημητρίου, ο οποίος θα κληθεί να αναθερμάνει τις σχέσεις του Πατριαρχείου με την ομογένεια, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της ομογένειας για την κακοδιαχείριση της περιόδου Δημητρίου και να συσπειρώσει έτσι τους ομογενείς γύρω από το Πατριαρχείο.
Επικρατέστερος διάδοχος του κ. Δημητρίου, όπως επιμένουν καλά πληροφορημένες πηγές, είναι ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος είναι και Ηγούμενος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Μεταξύ των διαδόχων, πάντως, είναι και ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο οποίος δεν επιβεβαιώνει τις διαρροές ότι αποσύρεται από την κούρσα της διαδοχής, αλλά και οι Μητροπολίτες Σουηδίας Κλεόπας που έχει ζήσει στη Βοστώνη, ο Δαρδανελίων Νικήτας που έχει ζήσει στη Φλόριντα, ο Μητροπολίτης Σικάγου κ. Ναθαναήλ, όπως και ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος. Παράλληλα ακούγεται και το όνομα του Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιου, ο οποίος όμως εκτιμάται ότι δεν θα είναι υποψήφιος, καθώς του είχε προταθεί η θέση και το 1999 και δεν είχε δεχθεί.
Αίσθηση έχει προκαλέσει η πληροφορία ότι ο κ. Δημήτριος, υποβάλλοντας την παραίτησή του, ζήτησε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να καταστεί αυτή ενεργή από 1 η Ιουνίου του 2019, προκειμένου «να κλείσει εκκρεμότητες».
Εκκλησιαστικοί κύκλοι θεωρούν ακατανόητο το αίτημα του κ. Δημητρίου, καθώς είχε ένα εξάμηνο από την ημέρα που συμφώνησε να παραιτηθεί μετά το Πάσχα, προκειμένου να κλείσει τις όποιες υπαρκτές εκκρεμότητες. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι πίσω από το αίτημα αυτό υποκρύπτονται άλλες εκκρεμότητες.
Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην τριήμερη συνεδρίασή της, έχει να επιλύσει δυο ακόμα σημαντικά θέματα.
Πρώτον το θέμα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα εισηγηθεί εάν έχει αποφασίσει να την κρατήσει ενιαία, οπότε στην περίπτωση αυτή βασικός υποψήφιος είναι ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ ή εάν θα την κατατμίσει σε 4 μέρη: Στην Αρχιεπισκοπή Σίδνεϋ (φαβορί και εδώ ο κ. Εμμανουήλ), και στις Μητροπόλεις Μελβούρνης, Βικτώριας και Αδελαΐδας.
Δεύτερον το θέμα της διαδοχής στην Αρχιεπισκοπή της Μ. Βρετανίας, καθώς ο κ. Βαρθολομαίος έχει ήδη στα χέρια του την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου κ. Γρηγορίου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σύμφωνα με τις πληροφορίες σκέπτεται και εδώ την κατάτμιση σε 2 μέρη: Στην Αρχιεπισκοπή της Μ. Βρετανίας με φαβορί τον Μητροπολίτη Δαρδανελίων κ. Νικήτα και την Αρχιεπισκοπή Σκωτίας-Ουαλίας- Ιρλανδίας με φαβορί τον Μητροπολίτη Λαοδικείας κ. Θεόδωρο.