Μλάντιτς: Τελική ετυμηγορία για τον “χασάπη της Βοσνίας” – Αναβιώνει η Σρεμπρένιτσα
Ο πρώην διοικητής των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας αναμένεται να ακούσει την τελική ποινή του χωρίς να επιδέχεται άλλης έφεσης. Στη Χάγη γονείς των θυμάτων του.
- 08 Ιουνίου 2021 10:25
Ο πρώην διοικητής των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς (Ratko Mladić), ο επονομαζόμενος “χασάπης των Βαλκανίων” θα ακούσει μέσα στις επόμενες ώρες την τελική ποινή του στη Χάγη, την ώρα που έχει ήδη καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ο 78χρονος σήμερα Μλάντιτς θα εμφανιστεί στο ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, 26χρονια μετά τη σφαγή της Srebrenica, μια από τις μαζικότερες στη σύγχρονη ιστορία.
Πέντε ανώτατοι δικαστές θα παρουσιάσουν τις αποφάσεις τους έναντι 10 κατηγοριών, μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου όπως ομηρίες, τρομοκρατία, παράνομες επιθέσεις εναντίον αμάχων, για τις οποίες ο Μλάντιτς καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2017.
Το δικαστήριο θα αποφανθεί αν θα συμπεριλάβει στις κατηγορίες αυτές και εκείνη της γενοκτονίας, κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα των Ηνωμένων Εθνών, Serge Brammertz. Στην ουσία σήμερα θα επικυρωθεί – διευρυνθεί η ποινή, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω έφεσης.
Οι γονείς αρκετών από τα 8.000 θυμάτων της σφαγής θα βρεθούν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας δικαίωση στη μνήμη των παιδιών τους. Για να απαλλαχθεί ο Μλάντιτς θα πρέπει τρεις από τους πέντε δικαστές να τον αθωώσουν.
Προεδρεύουσα είναι η Prisca Matimba Nyambe από τη Ζάμπια, η οποία μιλώντας για τη καταδίκη του διοικητή και συνεργάτη του Μλάντιτς, Zdravko Tolimir, έλεγε πως τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του ήταν “περιστασιακά”. Για τον ίδιο τον Μλάντιτς έχει δηλώσει πως η συμπεριφορά του έναντι των Βοσνίων Μουσουλμάνων, ήταν “ευγενική”.
Ο ίδιος ο Brammertz έχει εκφράσει πάντως την αισιοδοξία του πως η ετυμηγορία θα είναι δίκαιη, αναφέροντας πως δεν μπορεί να φανταστεί άλλο αποτέλεσμα από την επιβεβαίωση της ποινής.
Πάνω από 600 άνθρωποι έχουν καταθέσει στη δίκη που είχε διάρκεια τεσσάρων ετών. Ο Ράτκο Μλάντιτς, με το alter ego του, τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, θεωρείται “αρχιτέκτονας της πολιτικής της εθνοκάθαρσης” μέρους της Βοσνίας, σύμφωνα με τον Serge Brammertz, ενώ ακόμη και σήμερα θεωρείται ήρωας στην πατρίδα του, την Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, την οντότητα των Σέρβων της Βοσνίας.
Κατηγορίες για γενοκτονία κατά του Ράτκο Μλάντιτς απαγγέλθηκαν από τις 25 Ιουλίου 1995, λίγες ημέρες μετά τη σφαγή 8.000 Μουσουλμάνων, ανδρών και αγοριών, στη Σρεμπρένιτσα. Το κατηγορητήριο αφορούσε επίσης μεταξύ άλλων την πολιορκία του Σαράγεβο, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 10.000 άνθρωποι, και την απαγωγή μελών του προσωπικού του ΟΗΕ.
Συνελήφθη στις 26 Μάη 2011 στο χωριό Λαζάρεβο στη Βοϊβοντίνα, στο σπίτι εξαδέλφου του, ενώ διέφευγε επί 16 χρόνια.
τα κράτη είναι σπαρμένα με τάφους
Ο Ράτκο Μλάντιτς γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1942 στο Βοζινόβιτσι της ανατολικής Βοσνίας, και όταν ήταν δύο ετών ο πατέρας του δολοφονήθηκε από τους ουστάσι.
Συνταγματάρχης στην Πρίστινα του Κοσόβου, αναλαμβάνει να οργανώσει τον Ιούνιο του 1991 στην Κροατία τις δυνάμεις των Σέρβων αυτονομιστών, οι οποίοι θα ανακηρύξουν τη Σερβική Δημοκρατία της Κράινα, η οποία διαλύθηκε το 1995 από τους Κροάτες.
Τον Μάιο του 1992, προήχθη σε στρατηγό και ανέλαβε την διοίκηση του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, οι οποίοι ανακήρυξαν τη δική τους δημοκρατία.
Στις 2 Μαΐου, ένα μήνα μετά την ανακήρυξη της Βοσνίας σε ανεξάρτητο κράτος, ο Μλάντιτς μαζί με το Επιτελείο του απέκλεισαν το Σαράγεβο, διέκοψαν κάθε μεταφορά μέσα και έξω από την πόλη, ενώ διέκοψαν και την παροχή νερού και ηλεκτρικού. Με τον τρόπο αυτό ξεκίνησε η τετραετής Πολιορκία του Σαράγεβο μία από τις πιο μεγάλες σε διάρκεια πολιορκίες του σύγχρονου πολέμου. Την ίδια περίοδο ο Ράτκο Μλάντιτς ανέλαβε και την αρχηγία του Επιτελείου του ΓΛΣ στο Σαράγεβο.
Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Βοσνίας το Σερβοβοσνιακό κοινοβούλιο έλαβε απόφαση για την συγκρότηση του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας. Ο Στρατηγός Μλάντιτς ανέλαβε τότε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τον Δεκέμβριο του 1996. Αμέσως μετά, ο Σερβοβοσνιακός Στρατός υπό τον Μλάντιτς ξεκίνησε την προέλασή του στα εδάφη της Βοσνίας όπου σε σύντομο χρονικό διάστημα κατέλαβε το 70% των εδαφών της χώρας.
Τον Ιούλιο του 1995 στρατιωτικές μονάδες υπό τον Μλάντιτς ύστερα από βομβαρδιδμούς του ΝΑΤΟ, προκειμένου να υλοποιήσουν επιταγές του ΟΗΕ για απόσυρση των βαρέων όπλων από το Σαράγεβο, μετακινήθηκαν και κατέλαβαν ελεγχόμενες από τον ΟΗΕ περιοχές όπως η Σρεμπρένιτσα.
Ο Στρατηγός Μλάντιτς αφιέρωσε την κατάληψη της Σρεμπρένιτσα στο Σερβικό έθνος.
Την εποχή εκείνη στην πόλη αυτή είχαν καταφύγει 40.000 μουσουλμάνοι (Βόσνιοι) πρόσφυγες. Σύμφωνα με τις κατηγορίες του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης με προσωπική εντολή του Μλάντιτς εκτελέστηκαν 8.300 Βόσνιοι. Ο ίδιος ο Μλάντιτς αρνείται πως διέταξε ο ίδιος τη σφαγή, λέγοντας πως υπεύθυνος είναι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και όσοι Σέρβοι στήριξαν τις πολιτικές του.
Στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα θεωρείται πιθανή και η συμμετοχή και 30-40 Ελλήνων παραστρατιωτικών, μελών της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς οι οποίοι ανάρτησαν την Ελληνική, την Βυζαντινή και την σημαία της Βεργίνας δίπλα στην Σερβική σημαία την επομένη της σφαγής.
Μάλιστα, ο Ράτκο Μλάντιτς ζήτησε από τους Έλληνες εθνικιστές να υψώσουν την ελληνική σημαία στην καθημαγμένη Σρεμπρένιτσα, ενώ ο Ράντοβαν Κάρατζιτς τους παρασημοφόρησε.
“Τα σύνορα χαράχθηκαν πάντοτε από αίμα και τα κράτη είναι σπαρμένα με τάφους”, έλεγε.
Εκατό χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τον πόλεμο της Βοσνίας και 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις