Μολδαβία: “Θρίλερ” στο δημοψήφισμα για την ΕΕ – Μοιρασμένες οι ψήφοι στο 98% της καταμέτρησης

Διαβάζεται σε 2'
Προεδρικές εκλογές και δημοψήφισμα στη Μολδαβία
Προεδρικές εκλογές και δημοψήφισμα στη Μολδαβία AP Photo

Οριακό είναι το προβάδισμα του ναι στο 98% της καταμέτρησης των ψήφων στο δημοψήφισμα για την ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ. “Πρωτοφανή επίθεση στην ελευθερία και τη δημοκρατία” της χώρας κατήγγειλε η πρόεδρος

Το δημοψήφισμα για την ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκε σε κρίσιμο σημείο το πρωί της Δευτέρας, καθώς σχεδόν όλες οι ψήφοι είχαν καταμετρηθεί. Η πρόεδρος της χώρας, Maia Sandu, κατηγόρησε «πρωτοφανή επίθεση στην ελευθερία και τη δημοκρατία της χώρας μας» στην ψηφοφορία που επισκιάστηκε από φόβους για ρωσική παρέμβαση εν μέσω του πολέμου στη γειτονική Ουκρανία.

Με το 98% των ψήφων καταμετρημένο, το «ναι» προηγείται ελαφρώς με 50,03%, ενώ το «όχι», που ήταν μπροστά στην αρχή της καταμέτρησης, έχει φτάσει στο 49,97%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

Σημειώνεται ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειχναν σαφές προβάδισμα του «όχι», όμως η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των μελών της μολδαβικής διασποράς ανέτρεψαν την τάση αυτή.

Το δημοψήφισμα για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε ως στόχο να ενισχύσει την υποστήριξη της Sandu, όμως βρέθηκε αναπάντεχα σε κρίσιμο σημείο. Η ψηφοφορία για την ένταξη – ένα βήμα που θα επιβεβαίωνε την στροφή της Sandu προς τη Δύση και είχε σκοπό να ενισχύσει την προσπάθειά της να απομακρύνει τη χώρα από τον έλεγχο του Κρεμλίνου – φαίνεται να ανατρέπει τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν σταθερή πλειοψηφία υπέρ της ένταξης στην ΕΕ.

Κατηγορίες για απόπειρα εξαγοράς ψήφων

Η Sandu κατήγγειλε μια «πρωτοφανή επίθεση στην ελευθερία και τη δημοκρατία της χώρας μας», καθώς οι αρχές ανέφεραν ότι η Μόσχα προσπάθησε να υπονομεύσει την υποστήριξη.

Οι κατηγορίες περιλάμβαναν απόπειρες εξαγοράς περίπου 300.000 ψήφων – «μια απάτη άνευ προηγουμένου κλίμακας», όπως είπε η Sandu. Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, κυρίως στους Μολδαβούς του εξωτερικού, μια ομάδα που στηρίζει συντριπτικά τους στόχους που έχει θέσει η Sandu.

Αντίθετα με το δημοψήφισμα, η νίκη της Σάντου υπήρξε σαφής, ωστόσο η φιλοευρωπαία πρόεδρος της χώρας δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 50% και ως εκ τούτου οι προεδρικές εκλογές θα πάνε σε δεύτερο γύρο στις 3 Νοεμβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα