Μονακό: Πρώην υπουργός εμπλέκεται στο ίδιο σκάνδαλο διαφθοράς με τον Ριμπαλόβλιεφ

Μονακό: Πρώην υπουργός εμπλέκεται στο ίδιο σκάνδαλο διαφθοράς με τον Ριμπαλόβλιεφ
Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ντμίτρι Ριμπαλόβλιεφ AP

Ο Φιλίπ Ναρμινό κατηγορείται για αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος και για ενεργητική διαφθορά.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σήμερα σε βάρος του Φιλίπ Ναρμινό, πρώην διευθυντή των δικαστικών υπηρεσιών του Μονακό, αξίωμα που ισοδυναμεί με εκείνο του υπουργού Δικαιοσύνης του πριγκιπάτου, στο πλαίσιο της υπόθεσης του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπαλόβλιεφ, με τους δυο τους να θεωρούνται ύποπτοι για διαφθορά, έγινε γνωστό σήμερα από την εισαγγελία.

Στο σκάνδαλο αυτό, που αποκαλύφθηκε το 2017 στη στροφή μιας δικαστικής διαδικασίας που ξεκίνησε στο Μονακό από τον δισεκατομμυριούχο σε βάρος ενός πρώην εμπόρου έργων τέχνης, ο Ναρμινό κατηγορείται για αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος και για ενεργητική διαφθορά, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Οι δύο άνδρες κατηγορούνται επίσης για παραβίαση μυστικών της προανάκρισης όπως και τρία άλλα άτομα: η δικηγόρος του Ριμπαλόβλιεφ, Τετιάνα Μπερσεντά, η οποία είναι ύποπτη για αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος και για ενεργητική διαφθορά. Η σύζυγος του Ναρμινό, Κριστίν, και ο γιος του, Αντουάν, ένας 35χρονος δικαστής, έχουν επίσης τεθεί υπό δικαστικό έλεγχο για αποδοχή κλοπιμαίων, και συνέργεια και αποδοχή κλοπιμαίων αντίστοιχα.

«Οι πέντε κατηγορούμενοι, που παραμένουν ελεύθεροι, αποτελούν αντικείμενο του ίδιου δικαστικού ελέγχου που τους απαγορεύει να έχουν σχέση με τα πρόσωπα της υπόθεσης και τους αναγκάζει να απαντήσουν στην κλήτευση του δικαστή», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η γενική εισαγγελέας του Μονακό Σιλβί Πτι-Λεκλέρ.

Ο Ναρμινό συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν ξέσπασε η υπόθεση, δυόμισι χρόνια μετά μια αγωγή του Ριμπαλόβλιεφ σε βάρος του Ιβ Μπουβιέ, ενός πράκτορα διαμετακόμισης από τη Γενεύη που έγινε έμπορος τέχνης και τον οποίο κατηγορεί ότι είχε υπερτιμολογήσει τα έργα τα οποία αγόρασε και του είχε αποσπάσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ, με τη συνέργια μιας κοινής φίλης, της Τάνια Ραπό.

Προκειμένου να ενισχύσει την αγωγή, η δικηγόρος του Ρώσου ολιγάρχη, Μπερσεντά, παρέδωσε μια ηχογράφηση της Ραπό, που αμφισβητείται από την ίδια, και παρέδωσε το κινητό τηλέφωνό της στη δικαιοσύνη, με απροσδόκητη συνέπεια ο δικαστής να έχει πρόσβαση και σε άλλα πιο ενοχοποιητικά περιεχόμενα.

Δημοσιευμένα στον γαλλικό Τύπο, τα SMS από το τηλέφωνο της Μπερσεντά μοιάζουν να δείχνουν πως ο Ριμπαλόβλιεφ, επωφελείτο από τις καλές σχέσεις της δικηγόρου του με τους επικεφαλής της αστυνομίας του Μονακό και με τον υπουργό Δικαιοσύνης του πριγκιπάτου προκειμένου να παγιδεύσει τον Μπουβιέ.

Ο βασιλιάς Αλβέρτος Β’, ο οποίος εμπιστεύτηκε τα κλειδιά της ποδοσφαιρικής ομάδας AS Monaco στον Ριμπαλόβλιεφ το 2011, δεσμεύθηκε ότι θα πέσει άπλετο φως «με ανεξάρτητο και αμερόληπτο τρόπο».

Οι δικηγόροι του Ριμπαλόβλιεφ, που θεωρούν πως η παρείσδυση στο τηλέφωνο της δικηγόρου είναι παράνομη, προσέφυγαν στο αναθεωρητικό δικαστήριο του Μονακό το οποίο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του το 2019.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα