Μουσείο στη Γαλλία εξέθετε επί 20 χρόνια πλαστά έργα τέχνης

Μουσείο στη Γαλλία εξέθετε επί 20 χρόνια πλαστά έργα τέχνης
Μουσείο στη Γαλλία εξέθετε επί 20 χρόνια πλαστά έργα τέχνης MUSEE TERRUS

Σε ορισμένους πίνακες φαίνονταν κτίρια που είχαν κατασκευαστεί μετά το θάνατο του ζωγράφου. Ψεύτικα 82 από τα 140 έργα της έκθεσης

Σε μια σοκαριστική ανακοίνωση προχώρησε την Παρασκευή μουσείο της Γαλλίας που είναι αφιερωμένο στον ζωγράφο Etienne Terrus: η πλειονότητα των έργων που εκτίθενται σ’ αυτό τις τελευταίες δύο δεκαετίας είναι πλαστά.

Η γνωστοποίηση έγινε την ημέρα που το μουσείο στην πόλη Ελνέ, στη νότια Γαλλία, άνοιξε εκ νέου τις πύλες του μετά από πολύμηνη ανακαίνιση και απογραφή των έργων, η έκθεση των οποίων ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017.

Μέχρι στιγμής 82 από τα 140 έργα ζωγραφικής, σχεδίων και υδατογραφιών της συλλογής, με εκτιμώμενη αξία 160.000 ευρώ, τα οποία αποδίδονταν στον Terrus, διαπιστώθηκε ότι ήταν ψεύτικα. Εκκρεμεί η λεπτομερής εξέταση με υπεριώδης σάρωση τριών κομματιών.

Ο δήμαρχος της περιοχής χαρακτήρισε στο France Bleu την κατάσταση “καταστροφή” και απολογήθηκε σε όσους επισκέφτηκαν το μουσείο τα τελευταία 20 χρόνια. “‘Έβαλα τον εαυτό μου στη θέση όλων εκείνων που επισκέφτηκαν το μουσείο και είδαν τις απομιμήσεις έχοντας πληρώσει εισιτήριο εισόδου. Είναι απαράδεκτο”, είπε χαρακτηριστικά.

Το “καμπανάκι” είχε χτυπήσει για πρώτη φορά το 2017 όταν ιστορικός τέχνης διέκρινε κάποιους αναχρονισμούς και υφολογικές “ανωμαλίες”. Συγκροτήθηκε επιτροπή με ιστορικούς τέχνης και εμπειρογνώμονες αποκατάστασης έργων τέχνης για να προσδιοριστεί η έκταση της εξαπάτησης. Αρκετοί από τους πίνακες έδειχναν κτίρια που είχαν κατασκευαστεί μετά το θάνατο του Terrus το 1922.

Ο Terrus γεννήθηκε το 1857 και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην πόλη Roussillon στα Πυρηναία. Ήταν φίλος του εμβληματικού Γάλλου ζωγράφου και γλύπτη Ανρί Ματίς.

Η τοπική κυβέρνηση κατέθεσε αγωγή σε βάρος όσων εκτιμά ότι εμπλέκονται για απάτη, πλαστογραφία, κατάχρηση εμπιστοσύνης και απόκρυψη. Η έρευνα της αστυνομίας είναι σε εξέλιξη ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο το ίδιο πρόβλημα να αντιμετωπίζουν και άλλα μουσεία με συλλογές καλλιτεχνών στην περιοχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα