Μουντιάλ 2022: 2.500 Ουαλοί πήγαν στην Τενερίφη αντί για το Κατάρ – Η εξήγηση
Μαζική απόβαση Ουαλών φιλάθλων στην Τενερίφη της Ισπανίας αντί να πάνε να υποστηρίξουν την εθνική τους στο Κατάρ. Και όμως, υπάρχει λόγος σοβαρός.
- 24 Νοεμβρίου 2022 13:37
Περίπου 2.500 οπαδοί της εθνικής Ουαλίας βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην ισπανική Τενερίφη για να υποστηρίξουν την ομάδα τους που αγωνίζεται στα γήπεδα του… Κατάρ, για το Μουντιάλ. Την ίδια ώρα, η Bethany Evans ζει τις καλύτερες ημέρες της ζωής της.
Ο λόγος είναι πως η Evans ξεκίνησε μια καμπάνια στα social media στην οποία καλούσε τους συμπατριώτες της να μεταβούν στην Τενερίφη αντί για το Κατάρ, όχι μόνο λόγω του κόστους, αλλά και λόγω των σκληρών απαγορεύσεων που τέθηκαν από τους διοργανωτές.
Κάτι που σημαίνει πως τα μπαρ του μεγαλύτερου εκ των Καναρίων Νήσων, βιώνουν αυτές τις ημέρες, στιγμές μεγάλης δόξας.
Το χρονικό έχει ως εξής. Όταν η Ουαλία προκρίθηκε στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Bethany Evans αποφάσισε πως η εκδρομή στο Κατάρ θα της κόστιζε ακριβά. Έτσι, πρότεινε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τενερίφη ως εναλλακτικό προορισμό, μεταξύ σοβαρού και αστείου, καλώντας μαζί της και άλλους Ουαλούς. Σταδιακά ωστόσο, η ιδέα της έγινε ιδιαιτέρως δημοφιλής.
“Βλέποντας τα βίντεο και τις φωτογραφίες από το Κατάρ μου φαίνεται απίστευτο αυτό που γίνεται εκεί, αλλά δεν με πειράζει, γιατί περνάω υπέροχα. Το να βλέπω την ιδέα μου να υλοποιείται έτσι, κάνει τα υπόλοιπα να φαίνονται μικρά. Ήμασταν όλοι μαζί στο μπαρ το βράδυ της Δευτέρας, τραγουδούσαμε τον εθνικό ύμνο, ήταν μια μοναδική στιγμή για εμένα”, δήλωσε η ίδια μιλώντας στο BBC.
Η Kelly Spiers από το Ballymena της Βόρειας Ιρλανδίας έχει δύο παρακείμενα μπαρ στην Playa de las Americas στην Τενερίφη, όπου πολλοί οπαδοί της Ουαλίας παρακολούθησαν τον αγώνα εναντίον των ΗΠΑ. Η ίδια μαζί με την Evans, συνεργάστηκαν στενά για να μετατρέψουν τα δύο μπαρ σε fan zone για τους Ουαλούς φιλάθλους.
“Διασκεδάζουν και περνούν ωραία αυτές τις μέρες, χωρίς να μας δημιουργούν πρόβλημα”, ανέφερε η Spiers. “Στον αγώνα με τις ΗΠΑ ζήσαμε επικές στιγμές”.
Από τη δική της μεριά η 25χρονη Evans δήλωσε πως πολλοί προτίμησαν την Τενερίφη έναντι του Κατάρ για λόγους κόστους, ωστόσο οι περισσότεροι το έκαναν εξ αιτίας των περιορισμών που ετέθησαν, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση του αλκοόλ εντός και περιμετρικά των γηπέδων. “Πολλοί διαφώνησαν με τα μέτρα και τους κανονισμούς. Απέρριψαν το Κατάρ για ιδεολογικούς λόγους. Προτίμησαν να έρθουν εδώ για να χαλαρώσουν, να κάνουν διακοπές και να είναι ο εαυτός τους”, πρόσθεσε.
“Οι παίκτες μας γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και αισθάνονται τον κόσμο που έχουν μαζί τους και τους υποστηρίζει. Είτε βρισκόμαστε εκεί, είτε είμαστε στην Τενερίφη ή στην Ουαλία”, κατέληξε η Evans.
Σε δηλώσεις της στο iTv και απαντώντας σχετικά με το πώς έγινε viral η αρχική της ανάρτηση, η ίδια ανέφερε: “Έκανα το πρώτο post στο Twitter και στη συνέχεια είδα πως κοινοποιήθηκε από πέντε έξι φίλους μου, και έφτασε στους είκοσι. Στη συνέχεια, ένας οπαδός της χώρας έγραψε πως και εκείνος θα πάει στην Τενερίφη, κάνοντας retweet την ανάρτηση. Ακολούθησε ένα πραγματικό σπειροειδές φαινόμενο με άλλους που έλεγαν “θα έρθω και εγώ”. Και μετά όλο αυτό κλιμακώθηκε ακραία”.
Το αρχικό tweet μάλιστα έχει συγκεντρώσει 2.500 σχόλια, ενώ η σελίδα που έφτιαξε η νεαρή στο facebook για το ταξίδι της, έχει περισσότερα από 2.500 μέλη.
Η ιδέα της άλλωστε για δικτύωση των οπαδών μέσα από το facebook group που δημιούργησε, ήρθε ως “πείραμα” αφενός, και ως τρόπος για να παρέχει μια πιο προσιτή εναλλακτική για τους συμπατριώτες της, ώστε να βρεθούν όλοι μαζί στο εξωτερικό.
Οι Ουαλοί έφτασαν κατά χιλιάδες στο ισπανικό νησί μέσα στην εβδομάδα, για να συνδυάσουν το Μουντιάλ με τις διακοπές τους. “Τρεις ή τέσσερις μέρες με ακραία ζέστη και χωρίς αλκοόλ, ή δέκα ημέρες σε ένα από τα ωραιότερα ξενοδοχεία της Τενερίφης, all inclusive; Το δίλημμα για εμένα ήταν αστείο”, δήλωσε ο 50χρονος Lee Chamberlain στους New York Times, ξεδιπλώνοντας ένα σκεπτικό που μάλλον εκφράζει απόλυτα τους συντοπίτες του.
Άλλοι αντέδρασαν για την ομοφοβική πολιτική της χώρας που φιλοξενεί τη διοργάνωση. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του πρώτου αγώνα της Ουαλίας, οι Αρχές του Κατάρ κατάσχεσαν τα καπέλα ουράνιου τόξου των οπαδών της Ουαλίας.
Τα καπέλα αυτά έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή ανάμεσα στους οπαδούς της Ουαλίας την τελευταία δεκαετία, και επέλεξαν να τα φορέσουν για να παρακολουθήσουν το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που συμετέχει η χώρα από το 1958. Στο Κατάρ η ομοφυλοφιλία διώκεται ποινικά με φυλάκιση έως και τριών ετών.
Υπενθυμίζεται ότι λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στο Κατάρ, αποκαλύφθηκε πως ομοφυλόφιλοι Καταριανοί κακοποιήθηκαν σωματικά και στη συνέχεια στρατολογήθηκαν ως “πράκτορες”, προκειμένου να εντοπίσουν μέλη της LGBTQ κοινότητας. Σε δηλώσεις του στο ZDF ο πρεσβευτής του Μουντιάλ Καλίντ Σαλμάν ανέφερε: “Όσοι επισκεφθούν τη χώρα, πρέπει να ασπαστούν τους κανόνες μας. Η ομοφυλοφιλία είναι ζημιά στο μυαλό και χαράμ, δηλαδή απαγορεύεται από το Ισλάμ. Δεν είμαι αυστηρά θρησκευόμενος, αλλά ξέρετε τι σημαίνει η λέξη”.
Θυμίζουμε πως η Ουαλία έμεινε στο 1-1 με τις ΗΠΑ, στον τέταρτο χρονικά αγώνα της διοργάνωσης. Στον ίδιο όμιλο είναι η Αγγλία και το Ιράν.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις