Mpox: Κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στις Φιλιππίνες – Απροσδιόριστο το στέλεχος

Διαβάζεται σε 2'
Mpox: Κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στις Φιλιππίνες – Απροσδιόριστο το στέλεχος
NIAID vía AP, Archivo

Συναγερμός και στις Φιλιππίνες, όπου εντοπίστηκε κρούσμα του ιού Mpox. Δεν είχε βγει από τη χώρα ο ασθενής.

Οι Φιλιππίνες εντόπισαν νέο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, το πρώτο από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το τμήμα υγείας της, προσθέτοντας ότι αναμένει τα αποτελέσματα των εξετάσεων πριν μπορέσει να προσδιορίσει το στέλεχος.

Ο ασθενής ήταν ένας 33χρονος Φιλιππινέζος που δεν είχε ιστορικό ταξιδιού εκτός Φιλιππίνων, δήλωσε το Υπουργείο Υγείας .

«Περιμένουμε τα αποτελέσματα της αλληλουχίας και θα ενημερώσουμε μόλις είναι διαθέσιμα», είπε ο εκπρόσωπός του Albert Domingo όταν ρωτήθηκε για το στέλεχος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την Τετάρτη παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία, την υψηλότερη μορφή συναγερμού, μετά από ένα ξέσπασμα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό που είχε εξαπλωθεί σε γειτονικές χώρες.

Μια νέα μορφή του ιού έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία καθώς φαίνεται να εξαπλώνεται εύκολα μέσω της καθημερινής στενής επαφής.

Ένα κρούσμα της νέας παραλλαγής επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη στη Σουηδία και συνδέεται με ένα αυξανόμενο ξέσπασμα στην Αφρική, το πρώτο σημάδι της εξάπλωσής της εκτός της ηπείρου. Το Πακιστάν επιβεβαίωσε την Παρασκευή τουλάχιστον ένα κρούσμα του ιού mpox σε ασθενή που είχε επιστρέψει από χώρα του Κόλπου, αλλά είπε ότι δεν γνώριζε ακόμη το στέλεχος του ιού.

Το νέο κρούσμα στις Φιλιππίνες είναι το 10ο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα που εντόπισε το υπουργείο Υγείας. Το πρώτο κρούσμα ήταν τον Ιούλιο του 2022.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα