Ν. Αλεξίου για έρευνα 20/20: “Καθολικό αίτημα για αλλαγές στη δυστοπία του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού”
Ο καθηγητής κοινωνιολογίας στη Νέα Υόρκη Νικόλας Αλεξίου σχολιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας 20/20 στο News 24/7 για τη δολοφονία Φλόιντ και τις εξελίξεις στις ΗΠΑ.
- 07 Ιουνίου 2020 07:30
H έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του News24/7 κατέγραψε για πρώτη φορά τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας για όλα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ τις τελευταίες 10 ημέρες μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στην Μινεάπολις από αστυνομικούς.
Ο Νικόλας Αλεξίου, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Queens College, CUNY της Νέας Υόρκης, σχολιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας και καταγράφει τις δικές του σκέψεις.
“Έχει ενδιαφέρον η συγκεκριμένη έρευνα και αποτυπώνει πλήρως και σε παγκόσμιο επίπεδο την εικόνα και το αίσθημα που προκάλεσε η δολοφονία Φλόυντ. Στην εποχή της τεχνολογίας, η εικόνα της αστυνομικής βίας έκανε το γύρο του κόσμου σχεδόν αμέσως” ήταν το πρώτο σχόλιο του Ελληνα καθηγητή ο οποίος παρακολουθεί από πολύ κοντά τα γεγονότα.
“Αποτελεί ευχάριστη έκπληξη η αντίδραση των πολιτών, που κυρίως είναι νέοι, γιατί μετά από ένα μεγάλο διάστημα lokdown λόγω της πανδημίας, κινητοποιήθηκαν και αυθόρμητα βρέθηκαν στο δρόμο να διαδηλώνουν μαζικά”.
Είναι κίνημα ή κάτι πιο αυθόρμητο ήταν το επόμενο ερώτημά μας. “Πιστεύω ότι αν και δεν πρόκειται για κίνημα, οι διαδηλώσεις είναι συμπύκνωση τόσο ενάντια στο ρατσισμό και τη γενική ατιμωρησία της κατάχρησης εξουσίας, όσο και ταξικό θέμα, ενάντια στις καταστρεπτικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και με την καταγραφή 40 και πλέον εκατομμυρίων ανέργων αυτή τη στιγμή στην Αμερική.
Δηλαδή ο πυρήνας της συμπύκνωσης είναι ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει οποιαδήποτε πρόοδος στο θέμα του ρατσισμού, ή στην κάθαρση της αστυνομίας, αν δεν λυθεί και το πρόβλημα του νεοφιλελευθερισμού και της άκρας δεξιάς. Νομίζω ότι τα ευρήματα της έρευνας συνηγορούν σ’ αυτό, αφού βλέπουμε τα υψηλά ποσοστά θυμού και αγανάκτησης των πολιτών, και σε άλλες χώρες εκτός Αμερικής”.
Σε ότι αφορά τις απόψεις που “σημειώθηκαν” για τον Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε: “Εχει ενδιαφέρον η αρνητική θεώρηση όσον αφορά τον ίδιο τον Τράμπ, που για άλλη μια φορά είναι κατώτερος των περιστάσεων να διαχειριστεί σοβαρά θέματα με γνώμονα το κοινό συμφέρον και όχι μόνον της μικρής ελίτ που αντιπροσωπεύει. Σίγουρα αν γίνονταν τώρα εκλογές, οι πιθανότητες θα “έδειχναν” ήττα του Τράμπ.
Όμως οι εκλογές είναι σε λίγους μήνες από τώρα, τον Νοέμβριο, και μπορεί ως τότε, το κυρίαρχο σύστημα να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση με διάφορους τρόπους. Κατ’ αρχάς, υπάρχει ο κίνδυνος, όπως πολλοί αναλυτές επισημαίνουν, να μην γίνουν οι εκλογές τον Νοέμβριο, με δικαιολογία τις «ειδικές συνθήκες». Άρα, σ’ αυτό το σενάριο, η κυβέρνηση Τράμπ παραμένει στην εξουσία. Επίσης, λόγω της πανδημίας και της μερικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, που δεν ξέρουμε αν θα συνεχιστεί ή όχι, οι Δημοκρατικοί έχουν ζητήσει την επιστολική ψήφο, που βέβαια αρνούνται οι Ρεπουμπλικάνοι. Δηλαδή, αν με τον φόβο της πανδημίας, της τεράστιας ανεργίας και μαζικής νεοπτώχευσης, ή άλλα εμπόδια, δεν μπορέσει να πάει να ψηφίσει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, αυτό μάλλον θα είναι υπέρ του Τραμπ”.
“Υπάρχει και το σενάριο, ότι σε περίπτωση ήττας του Τραμπ, να μην αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα και να παραμείνει στη θέση του, καταπαντώντας για άλλη μια φορά τους δημοκρατικούς θεσμούς, που έτσι ή αλλιώς έχει ήδη αποδιοργανώσει”.
Ο Νίκος Αλεξίου θυμίζει όμως και άλλον έναν κρίσιμο παράγοντα: “Στο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ δεν κερδίζει πάντα τις εκλογές όποιος/όποια υποψήφιος/α έχει τους περισσότερους ψήφους, αλλά το αποτέλεσμα καθορίζεται, από αυτούς που αποτελούν το λεγόμενο «εκλογικό κολλέγιο». Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αφορά τη Χίλαρι Κλίντον, η οποία κέρδισε την λαϊκή ψήφο, αλλά έχασε τις εκλογές από τον Τραμπ το 2016.
Τελικό συμπέρασμα: “Η εύθραυστη δημοκρατία της Αμερικής κινδυνεύει για άλλη μια φορά και η δολοφονία Φλόιντ αναδεικνύει τις μεγάλες ανισότητες και χρόνια προβλήματα της αμερικανικής κοινωνίας. Συγχρόνως η μεγάλη αντίδραση των πολιτών εντός και εκτός Αμερικής, καταδεικνύει περίτρανα το καθολικό αίτημα για βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές στο δυστοπικό σύστημα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού”.