Ναγκόρνο – Καραμπάχ: “Καζάνι που βράζει” και πάλι ο Καύκασος – Χερσαία επιχείρηση από το Αζερμπαϊτζάν

Ναγκόρνο – Καραμπάχ: “Καζάνι που βράζει” και πάλι ο Καύκασος – Χερσαία επιχείρηση από το Αζερμπαϊτζάν
Στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ 2023 AP

Στρατιωτική επιχείρηση για να ανακαταλάβει τον διαφιλονικούμενο θύλακα στον Καύκασο, εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν. Για εκκλήσεις που γίνονται στην Αρμενία για πραξικόπημα έκανε λόγο ο Πασινιάν. Διεθνείς αντιδράσεις.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια ένοπλη χερσαία επιχείρηση στον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και θέλει να «σύρει την Αρμενία σε εχθροπραξίες», ωστόσο ο Αρμένιος πρωθυπουργός τόνισε ότι ο αρμενικός στρατός δεν συμμετέχει στις μάχες που ξεκίνησαν.

«Μερικές δυνάμεις, τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές προσπαθούν να σύρουν την Αρμενία σε πόλεμο. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνω: Ένοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δεν υπάρχουν».

«Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια χερσαία επιχείρηση με στόχο την εθνοκάθαρση των Αρμενίων του Καραμπάχ», ανέφερε ο Πασινιάν.

Συμπλήρωσε ότι η κατάσταση στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν παραμένει «σταθερή» και ότι η Αρμενία «δεν εμπλέκεται σε ένοπλες ενέργειες».

Παράλληλα τόνισε ότι γίνονται εκκλήσεις «από διάφορα μέρη» για ένα πραξικόπημα στην Αρμενία με φόντο την αζέρικη επίθεση.

Δύο άμαχοι νεκροί και 11 τραυματίες

Δύο άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και 11 τραυματίστηκαν από επιθέσεις του αζέρικου στρατού που εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε ο Γκέχαμ Στεπανιάν, διαμεσολαβητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του θύλακα.

Ανάμεσα στους τραυματίες, συμπεριλαμβάνονται παιδιά, τόνισε.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε τη στρατιωτική κλιμάκωση και κάλεσε το Μπακού να σταματήσει τις τρέχουσες στρατιωτικές δραστηριότητές του.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιστρέψουμε στον διάλογο μεταξύ Μπακού και των Αρμενίων του Καραμπάχ. Αυτή η στρατιωτική κλιμάκωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να εξαναγκάσει την έξοδο του τοπικού πληθυσμού», δήλωσε ο Μπορέλ σε ανακοίνωσή του.

Ανέφερε ότι η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε το Μπακού να σταματήσει «αμέσως» τη στρατιωτική του επιχείρηση στον θύλακα.

«Οι στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να σταματήσουν αμέσως για να επιτραπεί ένας γνήσιος διάλογος μεταξύ του Μπακού και των Αρμενίων του Καραμπάχ», δήλωσε ο Μισέλ στο X.

Η Ρωσία, εγγυήτρια δύναμη της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε μετά τον τελευταίο πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν το 2020, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία για την απότομη κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ». «Η ρωσική πλευρά προτρέπει τα μέρη της σύγκρουσης να σταματήσουν την αιματοχυσία, να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στον δρόμο της πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Όπως ανέφερε η ίδια, η Μόσχα ειδοποιήθηκε μόλις «λίγα λεπτά» πριν από την έναρξη των «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» του Μπακού στην περιοχή. «Σε μέσα ενημέρωσης κυκλοφορούν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, ειδοποίησε “εκ των προτέρων” τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις (…) Αυτό δεν αληθεύει. Οι πληροφορίες κοινοποιήθηκαν στη ρωσική αποστολή λίγα λεπτά πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών», δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας.

Η Γαλλία καταδίκασε «με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν και ζήτησε τη σύγκληση «κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

«Κανένα πρόσχημα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια μονομερή ενέργεια, η οποία απειλεί χιλιάδες πολίτες που έχουν ήδη πληγεί από μήνες παράνομου αποκλεισμού και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επίτευξη διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, καλώντας το Μπακού «να σταματήσει αμέσως την επίθεσή του και να επιστρέψει στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει με «όλα τα μέρη» συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον κρίνει τη στρατιωτική επιχείρηση από το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, «ιδιαίτερα επικίνδυνη».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα