Ναόμι Κάμπελ: Οι φιλανθρωπίες της γίνονταν σπα, ασφάλεια και τσιγάρα

Διαβάζεται σε 4'
Ναόμι Κάμπελ
Ναόμι Κάμπελ 2024 Louise Delmotte/AP Photo

Παρατυπίες στη διαχείριση χρημάτων και λειτουργιών του φιλανθρωπικού οργανισμού του οποίου ήταν διαχειρίστρια  αποκάλυψαν οι αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Ναόμι Κάμπελ.

Πρωταγωνίστρια σε νέο σκάνδαλο βρίσκεται η Ναόμι Κάμπελ, καθώς η φιλανθρωπική της οργάνωση Fashion for Relief, που ίδρυσε το 2005 κρίθηκε την Πέμπτη ως “ανεπαρκώς διοικούμενη” με “ανεπαρκή οικονομική διαχείριση”.

Μετά από τριετή έρευνα που διενεργήθηκε από την Επιτροπή Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων, που καταχωρίζει και ρυθμίζει τις φιλανθρωπικές οργανώσεις στην Αγγλία και την Ουαλία, διαπιστώθηκαν στοιχεία για οικονομική ατασθαλία και αποκαλύφθηκε ότι από τα εκατομμύρια που συγκέντρωσε το διάσημο μοντέλο και ο οργανισμός της, μόνο ένα μικρό μέρος -συγκεκριμένα μόνο το 8,5% των συνολικών δαπανών της φιλανθρωπικής οργάνωσης- εκχωρήθηκε στην πραγματικότητα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Μετά τις αποκαλύψεις και τον σάλο που προκλήθηκε, της απαγορεύτηκε να έχει συμμετοχή σε φιλανθρωπικές οργανώσεις για πέντε χρόνια, με την ίδια να δηλώνει πως δεν ήξερε τι συμβαίνει, καθώς δεν ήταν εκείνη που είχε τον έλεγχο της οργάνωσης.

“Δεν είχα τον έλεγχο της φιλανθρωπικής μου οργάνωσης, έδωσα τον έλεγχο στα χέρια ενός νόμιμου εργοδότη”, δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση του AP μετά την αναγόρευσή της σε ιππότη του Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων της Γαλλίας στο υπουργείο Πολιτισμού της χώρας για τη συμβολή της στον γαλλικό πολιτισμό.

“Ερευνούμε για να μάθουμε τι και πώς, και όσα χρήματα έχω συγκεντρώσει ποτέ πηγαίνει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς”, πρόσθεσε.

Naomi Campbell delivers a speech after being awarded with the medal of "Chevalier de l'Ordres des Arts et des Lettres", at the Culture ministry, in Paris, Thursday, Sept. 26, 2024. (AP Photo/Louise Delmotte)

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τελετής και στον απόηχο του σκανδάλου, η ίδια δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

Naomi Campbell cries after being awarded with the medal of "Chevalier de l'Ordres des Arts et des Lettres", at the Culture ministry, in Paris, Thursday, Sept. 26, 2024. (AP Photo/Louise Delmotte)

Ναόμι Κάμπελ: Οι φιλανθρωπίες που έγιναν σπα και τσιγάρα

Τα ευρήματα έδειξαν ότι μέσα σε πέντε χρόνια, η Fashion for Relief συγκέντρωσε 4,8 εκατομμύρια λίρες, αλλά έστειλε μόνο 389.000 λίρες στις φιλανθρωπικές οργανώσεις που συνεργάστηκαν.

Σύμφωνα με τον Guardian, δεκάδες χιλιάδες λίρες δαπανήθηκαν για “πολυτελή δωμάτια ξενοδοχείων, πτήσεις, θεραπείες σπα, προσωπική ασφάλεια και τσιγάρα για την Κάμπελ“.

Μεταξύ των χρεώσεων βρέθηκε η εκτέλεση του λογαριασμού σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου αξίας 3.000 ευρώ ανά διανυκτέρευση καθώς και η πληρωμή 4.000 ευρώ για προσωπική ασφάλεια στις Κάννες. Η οργάνωση διοχέτευσε επίσης 290.000 λίρες σε μη εξουσιοδοτημένες αμοιβές συμβούλων στη συνδιαχειρίστρια του μοντέλου, Bianka Hellmich, και 26.000 λίρες για έξοδα ταξιδιού ετησίως.

Η Hellmich απαγορεύτηκε να είναι διαχειρίστρια για εννέα χρόνια και επέστρεψε πλήρως τις αμοιβές στην Επιτροπή Φιλανθρωπικών Οργανισμών τον Απρίλιο του 2023. Η Veronica Chou, μια άλλη επιτρόπος της φιλανθρωπικής οργάνωσης, έχει αποκλειστεί επίσης για τέσσερα χρόνια.

Σε μια περίπτωση, η έκθεση αναφέρει λεπτομερώς ότι η οργάνωση “Fashion for Relief” συγκέντρωσε 375.000 στερλίνες σε μια εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων για την οργάνωση Save the Children το 2017, αλλά δεν ολοκλήρωσε την καταβολή του ποσού αυτού στη φιλανθρωπική οργάνωση παρά μόνο σχεδόν έξι χρόνια αργότερα, το 2023.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα