NASA: Επιτυχής η εκτροπή του αστεροειδούς “Δίμορφος” που είχε συγκρουστεί με το διαστημόπλοιο DART

NASA: Επιτυχής η εκτροπή του αστεροειδούς “Δίμορφος” που είχε συγκρουστεί με το διαστημόπλοιο DART
Πρόσκρουση του διαστημόπλοιου DART στον αστεροειδή "Δίμορφος" 2022 Teddy Kareta, Matthew Knight/NOIRLab via AP

Επιτυχής αποδείχθηκε η πρόσκρουση του διαστημόπλοιου DART με τον αστεροειδή "Δίμορφος" που σημειώθηκε στα τέλη Σεπτέμβρη και έγραψε ιστορία, αφού ο αστεροειδής άλλαξε πορεία.

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η προσπάθεια της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA να εκτρέψει την πορεία του αστεροειδούς “Δίμορφος“, μία ενέργεια που σηματοδότησε μια νέα εποχή για την ανθρωπότητα, καθώς όπως ανακοίνωσε, το διαστημόπλοιο Dart που προσέκρουσε στον “Δίμορφο” κατάφερε τελικά να αλλάξει την πορεία του αστεροειδούς.

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι η τροχιά του διαστημικού βράχου πλάτους 160 μέτρων, γνωστού ως “Δίμορφος”, άλλαξε όταν το σκάφος Dart τον χτύπησε κατά μέτωπο τον περασμένο μήνα, καταλήγοντας στο συγκεκριμένο συμπέρασμα αφού έκαναν μετρήσεις χρησιμοποιώντας μια σειρά διαστημικών και με βάση τη Γη τηλεσκοπίων.

Από τις παρατηρήσεις των τηλεσκοπίων, που παρουσίασε η NASA στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, φαίνεται ότι η «αποστολή αυτοκτονίας» του διαστημικού σκάφους DART, στις 26 Σεπτεμβρίου, πέτυχε τον πρωταρχικό στόχο της, που δεν ήταν άλλος από το να αλλάξει την πορεία του αστεροειδούς μέσω κινητικής ενέργειας.

Το σκάφος της αποστολής DART προσέκρουσε σκόπιμα στον αστεροειδή Δίμορφο, τον δορυφόρο ενός μεγαλύτερου αστεροειδούς, του Διδύμου. Σύμφωνα με τον Μπιλ Νέλσον, από την πρόσκρουση αυτή μειώθηκε η τροχιά του Δίμορφου κατά 32 λεπτά.

“Αυτή η αποστολή δείχνει ότι η NASA προσπαθεί να είναι έτοιμη για οτιδήποτε μας εμφανίσει το Σύμπαν”, δήλωσε ο Μπιλ Νέλσον και πρόσθεσε πως “πιστεύω ότι η NASA έχει αποδείξει ότι είμαστε σοβαροί ως υπερασπιστές του πλανήτη“.

Πρόσκρουση του διαστημόπλοιου DART με τον αστεροειδή "Δίμορφος" 2022 NASA via AP


Αξίζει να σημειωθεί πως η αποστολή αυτή θα επιτρέψει στην ανθρωπότητα να μάθει πώς μπορεί να προστατευθεί από μια ενδεχόμενη μελλοντική απειλή, εκτρέποντας τους αστεροειδείς από την πορεία τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα