NASA: Έχασε για λίγο την επικοινωνία με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

NASA: Έχασε για λίγο την επικοινωνία με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Κάψουλα Soyuz του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) (Sergei Korsakov, Roscosmos State Space Corporation via AP, File)

Η NASA έχασε την επικοινωνία της με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό λόγω διακοπής ρεύματος. ΗΠΑ και Ρωσία συνεργάστηκαν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μία διακοπή ρεύματος στο κτίριο της NASA στο Χιούστον την Τρίτη (25/7) διέκοψε την επικοινωνίας της με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αναγκάζοντας για πρώτη φορά την υπηρεσία να βασιστεί σε εφεδρικά συστήματα ελέγχου.

Η διακοπή, που ήταν αποτέλεσμα εργασιών αναβάθμισης που γίνονταν στο κτίριο, είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν τα συστήματα εντολών, τηλεμετρίας και φωνητικής επικοινωνίας με το σταθμό που βρίσκεται σε τροχιά.

Όπως μετέδωσε η βρετανική εφημερίδα The Guardian, το πλήρωμα ενημερώθηκε για το πρόβλημα μέσω των ρωσικών συστημάτων επικοινωνίας, εντός 20 λεπτών από τη διακοπή.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος του διαστημικού σταθμού Joel Montalbano, δήλωσε ότι “ούτε οι αστροναύτες ούτε ο σταθμός κινδύνευσαν ποτέ” και ότι “τα εφεδρικά συστήματα ελέγχου ανέλαβαν να αποκαταστήσουν την επικοινωνία μέσα σε 90 λεπτά”.

“Γνωρίζαμε ότι αυτές οι εργασίες θα γίνονταν, και για να προετοιμαστούμε γι’ αυτό, έχουμε το εφεδρικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου που θα χρησιμοποιούσαμε εάν έπρεπε να κλείσουμε το κέντρο για έκτακτη ανάγκη, λόγω καιρικών συνθηκών, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό κατά την περίοδο των τυφώνων”, δήλωσε.

Είναι η πρώτη φορά που η Nasa χρειάστηκε να ενεργοποιήσει αυτό το εφεδρικό σύστημα, σύμφωνα με τον Montalbano, ο οποίος ανέφερε ότι “ελπίζει η Nasa να επιλύσει το πρόβλημα και να επανέλθει σε κανονική λειτουργία μέχρι το τέλος της ημέρας”.

Σημειώνεται ότι οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας δεν εμποδίζουν τις διαστημικές υπηρεσίες τους να συνεργάζονται, αν και η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θα αποσυρθεί από τον ISS μετά το 2024 και θα κατασκευάσει τον δικό της σταθμό.

Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, η Μόσχα εκτόξευσε ένα σκάφος διάσωσης στον ISS για να φέρει πίσω τρία μέλη του πληρώματος που εγκλωβίστηκαν μετά το χτύπημα της αρχικής κάψουλας τους από μετεωροειδή.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα