ΝΑΤΟ: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για “άσχημα νέα” από την Ουκρανία

Διαβάζεται σε 2'
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ Associated Press

Με την αντεπίθεση του Κιέβου να εξελίσσεται σε αποτυχία και την παγκόσμια προσοχή στραμμένη στη Γάζα, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έσπευσε να προετοιμάσει για «άσχημα» νέα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποίησε ότι η δυτική στρατιωτική συμμαχία θα πρέπει να είναι έτοιμη για άσχημα νέα από το ουκρανικό μέτωπο, καθώς το Κίεβο συνεχίζει να αμύνεται απέναντι στην ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας.

«Οι πόλεμοι γίνονται σε φάσεις» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD. «Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία τόσο σε καλές όσο και σε κακές στιγμές» είπε.

«Θα πρέπει, επίσης, να είμαστε προετοιμασμένοι για κακές ειδήσεις» πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι συζητούν για τα πυρομαχικά και την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία και καθώς η Μόσχα ενισχύει τα στρατεύματά της. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε την Παρασκευή διάταγμα για την αύξηση του αριθμού των στρατιωτών κατά περίπου 170.000.

Οι γραμμές του μετώπου έχουν μετακινηθεί ελάχιστα τους τελευταίους μήνες, παρά την αντεπίθεση του Κιέβου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Μειωμένη η παραγωγή πυρομαχικών

Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν την παραγωγή πυρομαχικών, εκφράζοντας τη λύπη του για τη στάση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

«Δεν είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε τόσο στενά όσο θα έπρεπε» είπε, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να κοιτάξουν πέρα από τα εθνικά τους συμφέροντα και να δουν τη μεγάλη εικόνα.

Μια νίκη του Πούτιν δεν θα ήταν μόνο μια τραγωδία για την Ουκρανία, αλλά θα αποτελούσε επίσης κίνδυνο για τους υπόλοιπους συμμάχους, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Όσο περισσότερο στηρίζουμε την Ουκρανία, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει ο πόλεμος».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα