ΝΑΤΟ: Τα 7 βήματα για την ένταξη μιας χώρας στη Συμμαχία – Τι απαιτείται

ΝΑΤΟ: Τα 7 βήματα για την ένταξη μιας χώρας στη Συμμαχία – Τι απαιτείται
Επέκταση του ΝΑΤΟ σε όλη την Σκανδιναβία θα σημάνει η είσοδος Σουηδίας και Φινλανδίας Eurokinissi

Η μακρά και πολλαπλών βημάτων διαδικασία που απαιτείται για την ένταξη μίας χώρας στο ΝΑΤΟ, μεταξύ αυτών και η ομόφωνη έγκριση και των 30 σημερινών μελών της Συμμαχίας.

Με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ να θεωρείται πια ειλημμένη απόφαση και τις αντιδράσεις της Τουρκίας να συνεχίζονται, ο δρόμος προς την ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία που βρίσκεται μπροστά τους, συνεπάγεται μια μακρά διαδικασία πολλαπλών βημάτων.

Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου οδήγησε τις δύο χώρες να κάνουν αναστροφή και να επιδιώξουν την ένταξη στη Συμμαχία, προκαλώντας μία ιστορική αλλαγή πολιτικής.

Το μεσημέρι της Τρίτης (17/05) το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση για υποβολή αιτήματος ένταξης της χώρας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, ενώ επίσης σήμερα, η επικεφαλής της διπλωματίας της Σουηδίας, Αν Λίντε, υπέγραψε το αίτημα ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ με τη διαδικασία να μεταδίδεται ζωντανά από τη δημόσια σουηδική τηλεόραση SVT, που χαρακτήρισε τη στιγμή ιστορική για τη χώρα.

Η Σουηδή ΥΠΕΞ κατά την υπογραφή του αιτήματος ένταξης στο ΝΑΤΟ HENRIK MONTGOMERY/TT NEWS AGENCY/AFP


Τα 7 βήματα για την ένταξη μιας χώρας στο ΝΑΤΟ

Προκειμένου το ΝΑΤΟ να δεχτεί νέα μέλη –με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Γεωργία και την Ουκρανία να επιδιώκουν τώρα παρόμοια ένταξη– πρέπει να πληρούνται διάφορες προϋποθέσεις και να ολοκληρωθούν όλες οι νομικές διαδικασίες.

Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 1949, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από 12 χώρες: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Ισλανδία, Δανία και Βέλγιο. Ακολούθησε το 1952 η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία.

Η Φινλανδία έχει σύνορα 1.500 χιλιομέτρων (932 μίλια) με τη Ρωσία. Πολεμώντας τη Σοβιετική Ένωση στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Φινλανδία έχασε περίπου το 10% της επικράτειάς της, μετέφερε το 11% του πληθυσμού της και πλήρωσε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ (5,24 δισεκατομμύρια δολάρια) σε πολεμικές αποζημιώσεις με τα σημερινά ποσοστά.

Μετά από αυτές τις απώλειες, αναφέρεται στο Anadolu, η συμφωνία της Φινλανδίας με τη Σοβιετική Ένωση έκανε τη χώρα να είναι στρατιωτικά αδέσμευτη για πολλά χρόνια. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η Φινλανδία έγινε μέλος της ΕΕ και μεταπήδησε στο νόμισμα του ευρώ, αλλά δεν έγινε μέλος του ΝΑΤΟ.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Φινλανδίας, η γειτονική της Σουηδία υπέγραψε αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Με βάση το άρθρο 10 του καταστατικού της συμμαχίας, το ΝΑΤΟ ακολουθεί μια πολιτική “ανοιχτών θυρών” για τις χώρες που επιδιώκουν ένταξη με το άρθρο να αναφέρει ότι οι χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη στην Συνθήκη της Ουάσιγκτον μπορούν να προσκαλέσουν οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να ενταχθεί στη συμμαχία προκειμένου να συμβάλει στην ασφάλεια της περιοχής του Βόρειου Ατλαντικού.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτεί όμως μια μακρά διαδικασία και προκειμένου να ολοκληρωθεί απαιτείται μία διαδικασία επτά σταδίων, μεταξύ αυτών και η ομόφωνη έγκριση και των 30 υπαρχόντων συμμάχων – χωρών.

Στο πρώτο βήμα, ειδικοί του ΝΑΤΟ και εκπρόσωποι της προσκεκλημένης χώρας συναντώνται στις Βρυξέλλες όπου συμμετέχουν σε συνομιλίες. Σε αυτές τις συναντήσεις, συζητείται εάν η προσκεκλημένη χώρα πληροί τις πολιτικές, νομικές και στρατιωτικές απαιτήσεις του ΝΑΤΟ και εάν μπορεί να εκπληρώσει τις οικονομικές, στρατιωτικές, νομικές, πολιτικές και υπηρεσίες πληροφοριών της ιδιότητας μέλους του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με αυτές τις διαπραγματεύσεις, καθορίζεται εάν η προσκεκλημένη χώρα θα μεταρρυθμίσει ώστε να πληροί τους όρους και τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Για το δεύτερο βήμα, η προσκεκλημένη χώρα στέλνει μια επίσημη επιστολή προθέσεων στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και δηλώνει ότι αποδέχεται τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Εάν πρόκειται να γίνουν μεταρρυθμίσεις, σε αυτήν την επιστολή καθορίζεται επίσης ένα χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Στο τρίτο βήμα, το ΝΑΤΟ προετοιμάζει πρόσθετα πρωτόκολλα προσχώρησης στη Συνθήκη της Ουάσιγκτον. Έτσι, η ιδρυτική συμφωνία της συμμαχίας, κατά μία έννοια, επικαιροποιείται. Αυτά τα πρωτόκολλα υπογράφονται από χώρες του ΝΑΤΟ.

Για το τέταρτο βήμα, τα πρωτόκολλα πρέπει να επικυρωθούν από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ σύμφωνα με τους εθνικούς τους νόμους και διαδικασίες. Η διαδικασία έγκρισης διαφέρει από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, απαιτείται ψήφος δύο τρίτων της Γερουσίας για έγκριση στις ΗΠΑ, ενώ δεν απαιτείται επίσημη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για το πέμπτο βήμα, όλα τα κράτη μέλη, αφού ολοκληρώσουν τις διαδικασίες επικύρωσής τους, κοινοποιούν στις ΗΠΑ –που φιλοξενούν τη συνθήκη– ότι έχουν αποδεχτεί τα πρωτόκολλα που προβλέπουν την ένταξη του νέου κράτους – μέλους.

Όταν όλα αυτά τα στάδια ολοκληρωθούν στο έκτο βήμα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προσκαλεί το νέο μέλος να ενταχθεί στη συμμαχία.

Τέλος, το νέο μέλος ολοκληρώνει τη δική του εθνική νομική διαδικασία και υποβάλλει το έγγραφο προσχώρησής του στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν διατηρήσει τη Συνθήκη της Ουάσιγκτον, και γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ.

Ερντογάν: Δεν θα εγκρίνει την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Όλα αυτά βέβαια εκτυλίσσονται παράλληλα με τις σθεναρές αντιρρήσεις της Τουρκίας, οι οποίες λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από το ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε χθες το βράδυ και ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ μετά τη συνάντησή του με τον Τσαβούσογλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες πως δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας «ας μην μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει το αίτημά τους, πρόσθεσε.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν το απόγευμα της Δευτέρας τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία θα στείλουν άμεσα στην Τουρκία τους Υπουργούς Εξωτερικών τους για απευθείας συνομιλίες με την τουρκική πλευρά.

Μπορέλ: “Ελπίζω το ΝΑΤΟ να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας για Φινλανδία – Σουηδία”

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα λάβουν ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη-μέλη, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών ‘Αμυνας στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η απόφαση των δύο χωρών να κάνουν αίτηση για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ αυξάνει την ενότητα και την ισχύ και είναι το αντίθετο από αυτό που θα ήθελε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι “το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της (Τουρκίας)“.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα