ΝΑΤΟ: Το μεγάλο “αγκάθι” που βάζει “φωτιά” στη Σύνοδο Κορυφής

ΝΑΤΟ: Το μεγάλο “αγκάθι” που βάζει “φωτιά” στη Σύνοδο Κορυφής
ΝΑΤΟ AP

Κορυφώνονται όσο περνούν οι ώρες οι διαβουλεύσεις και οι παρασκηνιακές συζητήσεις, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, σε ό,τι αφορά το «μέλλον» της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Την ώρα που οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ συναντώνται στο Βίλνιους της Λιθουανίας, σε μια Σύνοδο Κορυφής που το ενδιαφέρον έχει μέχρι στιγμής μονοπωλήσει το “πράσινο φως” της Τουρκίας για ένταξη της Σουηδίας, η Βορειοατλαντική Συμμαχία αντιμετωπίζει ένα μείζον πρόβλημα.

Μπορεί η αίτηση της Σουηδίας να έγινε δεκτή από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αργά το βράδυ της Δευτέρας, ωστόσο το ζήτημα της διατύπωσης κοινά αποδεκτού ανακοινωθέντος σχετικά με τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί.

Μετά από εντατικές συνομιλίες, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, αν και ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ δήλωσε στο Politico πως «έχουμε κάνει πολύ καλή πρόοδο και είμαι 100% αισιόδοξος».

Οι αξιωματούχοι που διαπραγματεύονται το ανακοινωθέν για την Ουκρανία αναμένεται να ξανασυναντηθούν την Τρίτη, την ίδια ημέρα που οι ηγέτες θα ξεκινήσουν τη διήμερη συνάντησή τους.

«Πιστεύω ότι πλησιάζουμε – είμαστε πολύ κοντά» δήλωσε δεύτερος ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, ο οποίος, όπως και άλλοι, μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αύξησε την πίεση προς τη συμμαχία τη Δευτέρα, απαιτώντας από το ΝΑΤΟ να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι η χώρα του θα ενταχθεί μόλις τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία.

«Ακόμη και αν εκφράζονται διαφορετικές θέσεις, είναι σαφές ότι η Ουκρανία αξίζει να είναι στη Συμμαχία. Όχι τώρα – υπάρχει πόλεμος, αλλά χρειαζόμαστε ένα σαφές μήνυμα. Και χρειαζόμαστε αυτό το σήμα τώρα» δήλωσε ο Ζελένσκι.

Volodymyr Zelenskyy AP Photo/Francisco Seco, File

Η πρόταση του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μετά το τέλος των εχθροπραξιών συγκεντρώνει ευρεία υποστήριξη μεταξύ των μελών της συμμαχίας, αλλά έχει συναντήσει την αντίσταση της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ενώ όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν επισήμως ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος κάποια στιγμή, το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον διστάζουν να προσφέρουν στην Ουκρανία ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη την ένταξη, προτιμώντας να επικεντρωθούν στις άμεσες ανάγκες του Κιέβου για την απόκρουση της ρωσικής εισβολής.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ομοφωνία στο ΝΑΤΟ σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να φέρουμε την Ουκρανία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ τώρα, αυτή τη στιγμή, εν μέσω πολέμου» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο CNN σε συνέντευξη που προβλήθηκε την Κυριακή. Πρόσθεσε ότι, αν η Ουκρανία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, «θα βρισκόμασταν σε πόλεμο με τη Ρωσία».

Ένας ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε, από την πλευρά του, πως «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, για μια πρόσκληση προς την Ουκρανία, για συγκεκριμένα βήματα προς την ένταξη. Ούτε μεταξύ των συμμάχων υπάρχει συναίνεση σε αυτό».

Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ AP

Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος και η αντίδραση Ζελένσκι

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι ηγέτες των χωρών ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να δηλώσουν ότι είναι μεν έτοιμοι να δεχθούν την Ουκρανία στις τάξεις του ΝΑΤΟ, χωρίς όμως να παρουσιάσουν κάποιο σαφές σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής, τα κράτη – μέλη ΝΑΤΟ δεσμεύονται να «αποστείλουν πρόσκληση» ένταξης στην Ουκρανία «όταν οι σύμμαχοι συμφωνήσουν» και με τον όρο ότι θα «πληρούνται οι προϋποθέσεις». Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι το «μέλλον του Κιέβου είναι στο ΝΑΤΟ», χωρίς ωστόσο να παρουσιάζεται κάποιο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.

Αντιδρώντας, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι -σε μια προσπάθεια να ασκήσει περαιτέρω πίεση- επιτίθεται στη συμμαχία και στους «ασαφείς όρους» που επιβάλλει.

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία ετοιμότητα ούτε να προσκληθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ούτε να γίνει μέλος της συμμαχίας. Για τη Ρωσία, αυτό αποτελεί κίνητρο ώστε να συνεχίσει τις τρομοκρατικές της επιχειρήσεις» δήλωσε πριν από την άφιξή του στο Βίλνιους.

Χαρακτήρισε, δε, «πρωτοφανές και παράλογο» το γεγονός ότι «δεν ορίζεται χρονοδιάγραμμα ούτε για την πρόσκληση ούτε για την ένταξη της Ουκρανίας».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα