Ναυάγιο στη Σικελία: Στον Μάικ Λιντς και την κόρη του ανήκουν οι σοροί που ανασύρθηκαν

Διαβάζεται σε 4'
Ανάσυρση σορού από το ναυάγιο στη Σικελία
Ανάσυρση σορού από το ναυάγιο στη Σικελία Salvatore Cavalli/AP Photo

Συνολικά τέσσερις σοροί εντοπίστηκαν σήμερα στο σκάφος που ναυάγησε στη Σικελία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι δύο που ανασύρθηκαν ανήκουν στον μεγιστάνα Μάικ Λιντς και την 18χρονη κόρη του.

Οι σοροί του Μάικ Λιντς και της 18χρονης του ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του σκάφους Bayesian, που ναυάγησε τη Δευτέρα (19/08) στη Σικελία.

Ο γενικός διευθυντής πολιτικής προστασίας της Σικελίας Salvo Cocina δήλωσε στην Telegraph ότι έχουν βρεθεί άλλες δύο σοροί, η ανάσυρση των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη από τους δύτες.

«Εκ μέρους εμού και των συναδέλφων μου, θα ήθελα να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων και να τους εκφράσω τα συλλυπητήριά μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», δήλωσε στην Telegraph ο Salvo Cocina

Ομάδες δυτών εθεάθησαν νωρίτερα να μεταφέρουν μια πράσινη σακούλα πτώματος πίσω στο λιμάνι του Πορτικέλο, όπου περίμεναν δεκάδες στελέχη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Πρόκειται για το δεύτερο και το τρίτο θύμα του ναυαγίου που εντοπίζονται, αφού η σορός του μάγειρα του σκάφους, Ρεκάλντο Τόμας, εντοπίστηκε λίγο μετά τη βύθιση του σκάφους.

Οι σοροί βρέθηκαν μέσα σε μία από τις καμπίνες του πλοίου ανάμεσα σε δύο στρώματα.

Νωρίτερα, άλλες δύο σοροί εντοπίστηκαν μέσα στο βυθισμένο σκάφος οι οποίες ανασύρθηκαν και μεταφέρθηκαν στην ξηρά για ταυτοποίηση.

Η ταυτότητά τους δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι παραμένουν ακόμη δύο αγνοούμενοι. Ωστόσο, οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες από το ναυάγιο, όλο και λιγοστεύουν.

Το χρονικό του ναυαγίου

Το υπό βρετανική σημαία “Bayesian” μήκους 56 μέτρων μετέφερε 22 άτομα – 12 επιβάτες και 10 μέλη του πληρώματος – όταν νωρίς το πρωί της Δευτέρας το έπληξε σφοδρή καταιγίδα.

Συνολικά 15 άτομα διασώθηκαν και η επιχείρηση έρευνας για τους αγνοούμενους βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, καθώς υπάρχουν ακόμη δύο αγνοούμενοι.

Οι διασώστες εκτιμούν ότι το σκάφος βυθίστηκε γρήγορα αφού χτυπήθηκε από έναν υδροστρόβιλο κατά τη διάρκεια καταιγίδας γύρω στις 05:00 το πρωί της Δευτέρας. Ο Βιντσέντζο Ζαγκαρόλα από την ιταλική ακτοφυλακή επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε κανένα ίχνος των αγνοουμένων πάνω από 36 ώρες από την έναρξη της επιχείρησης διάσωσης.

Οι δύτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω των συντριμμιών που εμποδίζουν την είσοδο στην καμπίνα και της ανάγκης να αναδυθούν μετά από 10 λεπτά, καθώς το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος περίπου 45 μέτρων. Το βρετανικό Γραφείο Ερευνών Θαλάσσιων Ατυχημάτων επιβεβαίωσε ότι τέσσερις επιθεωρητές του στέλνονται στο Παλέρμο.

Ομάδες δυτών από την πυροσβεστική που έφτασαν από τη Ρώμη, το Σάσαρι και το Κάλιαρι τη Δευτέρα, ολοκλήρωσαν μια κατάδυση την Τρίτη το πρωί. Ο Μάρκο Τιλότα, επικεφαλής των δυτών από το Παλέρμο, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις στην ανάκτηση των σορών.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το βάθος, το οποίο δεν επιτρέπει άμεσες παρεμβάσεις. Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι όταν καταδυόμαστε, έχουμε τρία λεπτά για να κατέβουμε και οκτώ λεπτά για να εργαστούμε στο ναυάγιο. Στη συνέχεια, πρέπει να αρχίσουμε τη φάση της ανάδυσης. Υπάρχει επίσης το πρόβλημα της πρόσβασης στο σκάφος με όλα τα αντικείμενα στο εσωτερικό του και το γεγονός ότι το σκάφος είναι τοποθετημένο υπό γωνία 90 μοιρών. Σκοπεύουμε να το εισέλθουμε σύντομα στο σκάφος και να επιθεωρήσουμε κάθε εκατοστό του».

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί δεκαπέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων η σύζυγος του Λιντς, Άντζελα Μπακάρε, που ήταν και η ιδιοκτήτρια του σκάφους, και ένα κοριτσάκι ενός έτους με τη μητέρα της.

Ο Λιντς συνίδρυσε την Autonomy, μια επιχείρηση λογισμικού που έγινε μια από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του ’90. Ο άνδρας που είχε χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως ο “Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας”, πέρασε μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας υπερασπιζόμενος το όνομά του στα δικαστήρια από κατηγορίες για απάτη σχετικά με την πώληση της Autonomy στην αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Hewlett-Packard έναντι 11,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο 59χρονος απαλλάχθηκε από την κατηγορία από ένα δικαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο τον Ιούνιο, έπειτα από περισσότερο από ένα χρόνο που έζησε ουσιαστικά υπό κατ’ οίκον περιορισμό.

Σικελία: Βίντεο – ντοκουμέντο λίγο πριν βυθιστεί το σκάφος

Βίντεο που είδε την Τρίτη το φως της δημοσιότητας δείχνει το 56 μέτρων μήκους ιστιοφόρο Bayesian να παλεύει με τα κύματα, στο έλεος της κακοκαιρίας, λίγο πριν παραδοθεί στην καταιγίδα και βυθιστεί.

Το αποκαλυπτικό βίντεο τραβήχτηκε από την κάμερα μιας βίλας που βρίσκεται κοντά στο σημείο που ναυάγησε το ιστιοφόρο.

Μιλώντας στον ιταλικό Τύπο, ο καπετάνιος του Bayesian δήλωσε την Τρίτη από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται ότι «δεν το είδαμε να έρχεται».

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα