Ναυάγιο στη Σικελία: Τα πρώτα πέντε ευρήματα των ερευνών

Διαβάζεται σε 5'
Ανάσυρση σορού από το ναυάγιο στη Σικελία
Ανάσυρση σορού από το ναυάγιο στη Σικελία Salvatore Cavalli/AP Photo

Έξι ημέρες μετά τη βύθιση του πολυτελούς σκάφους Bayesian στη Σικελία, όπου επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι ερευνητές παρουσίασαν τα πρώτα τους ευρήματα σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο δικαστήριο του Termini Imerese.

Ερευνητές που εξετάζουν τη βύθιση του πολυτελούς σκάφους Bayesian ανοιχτά των ακτών της Σικελίας, που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους, παρουσίασαν τα πρώτα ευρήματα, έξι ημέρες μετά το τραγικό συμβάν. Στο σκάφος βρίσκονταν 22 επιβάτες και μέλη πληρώματος, εκ των οποίων οι 15 κατάφεραν να διαφύγουν σε σωστική λέμβο.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο (24/8), σε δικαστήριο στο Termini Imerese της Σικελίας, οι Ιταλοί εισαγγελείς επιβεβαίωσαν ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για ανθρωποκτονία και αμέλεια σχετικά με το ναυάγιο και τους επτά θανάτους.

Στη συνέντευξη Τύπου, οι αρχές απέφυγαν να απαντήσουν σε αρκετά ερωτήματα από τα μέσα ενημέρωσης, λέγοντας πως χρειάζονται χρόνο για να διαπιστώσουν τα ακριβή γεγονότα, αλλά έριξαν φως σε ορισμένες άγνωστες μέχρι στιγμής λεπτομέρειες.

Έχει ξεκινήσει έρευνα για ανθρωποκτονία

Σύμφωνα με τις Αρχές, έχει ξεκινήσει έρευνα για ανθρωποκτονία, σχετικά με τους θανάτους επτά ατόμων από το ναυάγιο. Ο Βρετανός επιχειρηματίας στον τομέα της τεχνολογίας, Μάικ Λιντς, και η 18χρονη κόρη του Χάνα, βρισκόταν ανάμεσα στα άτομα που έχασαν τη ζωή τους, όπως επίσης και ο πρόεδρος της Morgan Stanley International, Jonathan Bloomer, η σύζυγός του Judy Bloomer, ο δικηγόρος της Clifford Chance, Chris Morvillo και η σύζυγός του Neda Morvillo, καθώς και ο Καναδο-Αντίγκουαν Recaldo Thomas, που εργαζόταν ως σεφ στο γιοτ. Όλες οι σοροί τους έχουν πλέον ανακτηθεί.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Termini Imerese, Ambrogio Cartosio, δήλωσε ότι το γραφείο του έχει ξεκινήσει αρχική έρευνα για ανθρωποκτονία και αμέλεια ναυαγίου. Ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι θα εξετάσουν αν ο καπετάνιος, το πλήρωμα, τα άτομα που ήταν υπεύθυνα για την επίβλεψη, ο κατασκευαστής του σκάφους ή άλλοι μπορεί να φέρουν ευθύνη.

«Θα καθορίσουμε την ευθύνη του κάθε εμπλεκόμενου – αυτό θα προκύψει από την έρευνα, οπότε δεν μπορούμε να το κάνουμε πρόωρα. Κατά τη γνώμη μου, είναι πιθανό ότι διαπράχθηκαν αδικήματα – ότι μπορεί να είναι περίπτωση ανθρωποκτονίας – αλλά μπορούμε να το διαπιστώσουμε μόνο αν μας δώσετε χρόνο να ερευνήσουμε. Ο χρόνος των μέσων ενημέρωσης είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν ενός εισαγγελέα. Χρειαζόμαστε ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα για να καταλήξουμε σε ένα επιστημονικά σωστό συμπέρασμα».

Η έρευνα είναι προς το παρόν ιταλική με τοπική συμμετοχή, αλλά ο κ. Cartosio ανέφερε: «Δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι η έρευνα θα είναι αποκλειστικά ιταλική. Θα υπάρξουν εξελίξεις, είμαι σίγουρος, σε αυτό το σημείο».

Το γιοτ χτυπήθηκε από το φαινόμενο downburst και όχι υδροστρόβιλο

Μάρτυρες περιέγραψαν την εμφάνιση ενός υδροστρόβιλου κατά τη διάρκεια της καταιγίδας πριν το ναυάγιο του Bayesian, ωστόσο ο αναπληρωτής εισαγγελέας Raffaele Cammarano διευκρίνισε ότι «με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, μιλάμε για ένα downburst».

Οι ειδικοί εξήγησαν ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο όπου αέρας κατέρχεται από το βασικό επίπεδο ενός σύννεφου και δημιουργεί ισχυρές ριπές ανέμου που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές.

Ο υποναύαρχος Raffaele Macauda, ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες κατά τη στιγμή του ναυαγίου του γιοτ ήταν ασυνήθιστες και δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι θα προκύψει τόσο ακραία κατάσταση. Στη συνέντευξη Τύπου διευκρίνισε ότι δεν υπήρχε καμία ειδοποίηση για ανεμοστρόβιλο. Οι αρχές δήλωσαν ότι θα εξετάσουν πώς το φαινόμενο downburst θα μπορούσε να επηρεάσει το Bayesian, ενώ άλλα πλοία στην περιοχή δεν επηρεάστηκαν.

Αρκετές σοροί βρέθηκαν μαζί

Η σορός του Recaldo Thomas βρέθηκε έξω από το σκάφος και ήταν η πρώτη που ανακαλύφθηκε. Οι υπόλοιποι έξι ανασύρθηκαν από καμπίνες στην αριστερή πλευρά του σκάφους.

Ειδικοί δύτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση ανέσυραν τις σορούς με «πολύ περιορισμένη ορατότητα λόγω των καιρικών συνθηκών». Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετείχαν περίπου 70 άτομα κάθε μέρα.

Ο ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παλέρμο, Girolamo Bentivoglio είπε πως «το γιοτ προφανώς στράφηκε προς τα δεξιά και οι [άνθρωποι] προσπάθησαν να πάνε στην άλλη πλευρά και στη συνέχεια κατέφυγαν στις καμπίνες τους. Βρήκαμε τέσσερις ή πέντε σορούς στην καμπίνα στα αριστερά, ενώ υπήρχε άλλη μία στην τρίτη καμπίνα στα αριστερά, και αυτές ήταν στο ψηλότερο σημείο του ναυαγίου».

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας Raffaele Cammarano υπέθεσε ότι οι επιβάτες μπορεί να μην κατάφεραν να διαφύγουν από το γιοτ επειδή κοιμόντουσαν. Στην ερώτηση γιατί δεν ξύπνησαν ή δεν ειδοποιήθηκαν, απάντησε: «Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να διαπιστώσουμε από τις καταθέσεις των επιζώντων – ένα βασικό σημείο της έρευνας, προφανώς».

Πρόσθεσε ότι αρκετές από τις σορούς βρέθηκαν σε μία μόνο καμπίνα. «Οι σοροί βρέθηκαν σε καμπίνα που δεν ήταν δική τους, αλλά αυτό δεν μας δίνει καμία βεβαιότητα για το τι συνέβη. Δεν έχουμε ιδέα για τους λόγους που βρέθηκαν όλοι στην ίδια καμπίνα», ανέφερε.

Ο καπετάνιος και το πλήρωμα δεν είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στη Σικελία

Οι εισαγγελείς δέχθηκαν ερωτήσεις σχετικά με τον καπετάνιο του σκάφους Bayesian και το πλήρωμά του. Σε ερώτηση αν το πλήρωμα θα παραμείνει στη Σικελία, ο κ. Cartosio δήλωσε πως «δεν υπάρχει υποχρέωση, αλλά θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι για την έρευνα». Στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε ότι οι αρχές έχουν ακόμη ερωτήσεις για τον καπετάνιο, αλλά δεν μπορούν να κρατήσουν άτομα στη χώρα σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία.

Ο κ. Cammarano ερωτήθηκε σχετικά με το αν το πλήρωμα θα υποβληθεί σε έλεγχο για αλκοόλ και ναρκωτικά, και δήλωσε ότι οι αρχές προσπαθούν να διεξάγουν αυτούς τους ελέγχους. Στην ερώτηση πώς ήταν δυνατόν το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος να επιβιώσει, απάντησε ότι το περιστατικό συνέβη ξαφνικά και η έρευνα θα το εξετάσει αυτό.

Δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη νεκροτομές

Οι εισαγγελείς ανέφεραν πως δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη νεκροτομές και ότι υπάρχουν αρκετά προκαταρκτικά στάδια που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν τις αυτοψίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα