Ναβάλνι: Τα ρωσικά κρατικά μέσα “κόβουν” οποιαδήποτε αναφορά στον θάνατό του

Διαβάζεται σε 2'
Διαδηλώσεις για τον θάνατο του Ναβάλνι
Διαδηλώσεις για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι AP Photo Valentina Petrova

Ελάχιστες οι αναφορές των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης στον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι. Δημοφιλέστερο θέμα όμως στα social media.

Την πεπατημένη τακτική για τους επικριτές του Πούτιν ακολουθούν τα ρωσικά κρατικά μέσα. Και ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Χαρακτηριστικό της λογοκρισίας που επικρατεί στα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια, τα μέσα ενημέρωσης με το μεγαλύτερο κοινό στη Ρωσία, είναι το γεγονός ότι υπήρξαν ελάχιστες αναφορές στον θάνατο του αντιφρονούντα και όσες έγιναν, ήρθαν μετά από αρκετή ώρα.

Σε δύο από τα πιο δημοφιλή κανάλια -το Channel One και το Rossiya 1- χρειάστηκαν σχεδόν 45 λεπτά και μία ώρα αντίστοιχα μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Ναβάλνι για να μεταδώσουν την είδηση.

Στις εν λόγω αναφορές δεν υπήρξαν πληροφορίες σχετικά με το ποιος ήταν ο Ναβάλνι, ούτε γιατί ήταν στη φυλακή.

Μάλιστα, παρουσιαστής ενός εκ των παραπάνω καναλιών, δεν ανέφερε καν το πλήρες όνομά του, παρά μόνο ως “Ναβάλνι” – παρόλο που είπε στους θεατές “η πιο ενδελεχής έρευνα” για τον θάνατό του θα γινόταν.

Το αποκορύφωμα, σύμφωνα με το BBC, είναι όταν ένας φιλελεύθερος πολιτικός που εμφανιζόταν σε άλλο δημοφιλές κρατικό τηλεοπτικό κανάλι προσπάθησε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Ναβάλνι, τον έκοψε ο παρουσιαστής του προγράμματος, ο οποίος τον ρώτησε τι σχέση είχε αυτό με το θέμα που συζητούσαν.

Στα social media, όμως, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική.

Η είδηση θανάτου του κυκλοφόρησε σε όλες τις πλατφόρμες όπως την πλατφόρμα X (πρώην Twitter) -όπου ανέβηκε και στην κορυφή των τάσεων- και το Telegram.

Συγκεκριμένα, οι αναρτήσεις για τον Ναβάλνι ήταν από τις πιο δημοφιλείς στο Telegram, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες -μερικές φορές πάνω από ένα εκατομμύριο- προβολές σε ώρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα