Νέα Υόρκη: Ως μυστική πράκτορας του Πεκίνου κατηγορείται βοηθός κυβερνήτη – Η δράση της

Διαβάζεται σε 4'
Η Linda Sun
Η Linda Sun AP/Corey Sipkin

Συνελήφθη η αξιωματούχος της κυβέρνησης της Νέας Υόρκης, Linda Sun, ως μυστική πράκτορας του Πεκίνου, για κατασκοπεία σε βάρος των ΗΠΑ, μαζί με τον σύζυγό της Christopher Hu.

Η ανώτατη αξιωματούχος της κυβέρνησης της Νέας Υόρκης Linda Sun κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της κινεζικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο των ΗΠΑ, η Sun, που φέρεται ότι βοηθούσε την Κίνα να παρακολουθήσει επίσημες κλήσεις σχετικά με την πανδημία Covid-19, απολάμβανε έναν πολυτελή τρόπο ζωής ως μυστική πράκτορας του Πεκίνου.

Για περίπου 14 χρόνια, η Linda Sun ανέβηκε τις βαθμίδες και κατάφερε να γίνει αναπληρώτρια διευθύντρια του γραφείου του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, η 41χρονη χρησιμοποίησε τη θέση της για να βοηθήσει Κινέζους αξιωματούχους. H Sun μεταξύ άλλων εμπόδιζε τους διπλωμάτες της Ταϊβάν να έρθουν σε επαφή με την πολιτειακή κυβέρνηση της Νέας Υόρκης καθώς και μοίραζε μυστικά εσωτερικά έγγραφα με το Πεκίνο.

Το 2020, καθώς η πανδημία Covid-19 εξαπλωνόταν στην πολιτεία, η Sun φέρεται να βρήκε τρόπους για να δώσει πρόσβαση σε Κινέζους προξενικούς αξιωματούχους σε πληροφορίες των ηγετών της Νέας Υόρκης. Οι προσπάθειές της ήταν τόσο τολμηρές που, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, σε μία περίπτωση προσέθεσε κρυφά έναν Κινέζο αξιωματούχο σε μια ιδιωτική τηλεδιάσκεψη της πολιτειακής κυβέρνησης σχετικά με την προστασία της δημόσιας υγείας από τον ίο της Covid-19.

Ο πρώην εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Χάουαρντ Μάστερ, δήλωσε στο BBC ότι οι κατηγορίες αντικατοπτρίζουν μια “ανησυχητική” τάση ανώτερων δημόσιων αξιωματούχων – συμπεριλαμβανομένου του πρώην γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ, Μπομπ Μενέντεζ – να δέχονται διεφθαρμένα δώρα από ξένες κυβερνήσεις.

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, εργαζόταν παρασκηνιακά και αφαιρούσε αναφορές σχετικά με την κράτηση των Ουιγούρων από το Πεκίνο, μιας μουσουλμανικής εθνοτικής ομάδας στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Η Sun είχε στείλει επίσης ψεύτικες επιστολές που προσκαλούσε Κινέζους πολιτικούς να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, ενώ είχε γράψει μια μη εξουσιοδοτημένη επιστολή πρόσληψης ούτως ώστε να προσθέσει έναν συμπατριώτη της στο συμβουλευτικό συμβούλιο Ασιατοαμερικανών του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης.

Το κατηγορητήριο

Το ζευγάρι συνελήφθη στο σπίτι τους στο Λονγκ Άιλαντ το πρωί της Τρίτης (3/9) από ομοσπονδιακούς πράκτορες, κατηγορούμενοι για 10 ποινικές πράξεις. Ο δικηγόρος της, Jarrod Schaeffer, δήλωσε: “Περιμένουμε με ανυπομονησία να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κατηγορίες στο δικαστήριο. Η πελάτισσά μας είναι κατανοητά αναστατωμένη που αυτές οι κατηγορίες έχουν απαγγελθεί.”

Η Linda Sun και ο σύζυγός της, Christopher Hu
Η Linda Sun και ο σύζυγός της, Christopher Hu AP Photo/Corey Sipkin

Το ζευγάρι δήλωσε αθώο σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μπρούκλιν για μια σειρά κατηγοριών, από την αποτυχία εγγραφής ως ξένοι πράκτορες έως την απάτη βίζας και το ξέπλυμα χρήματος.

Το ζευγάρι αφέθηκε ελεύθερο με εγγύηση, με περιορισμούς στα ταξίδια τους σε τρεις πολιτείες των ΗΠΑ και διαταγή στη Sun να αποφύγει οποιαδήποτε επαφή με εκπροσώπους του κινεζικού προξενείου ή αποστολής στη Νέα Υόρκη.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι η Sun ουδέποτε καταγράφηκε ως ξένη πράκτορας, όπως απαιτεί η νομοθεσία των ΗΠΑ, και “ενεργά απέκρυψε ότι έλαβε ενέργειες με εντολή, αίτημα ή καθοδήγηση” Κινέζων κυβερνητικών αξιωματούχων και εκπροσώπων.

Τα οικονομικά προνόμια

Ανταλλάγματα για τις υπηρεσίες αυτές ήταν εκατομμύρια δολάρια σε μίζες, που βοήθησαν το ζευγάρι να αγοράσει μια έπαυλη αξίας 4,1 εκατομμυρίων δολαρίων στη Νέα Υόρκη και πολυτελείς παροχές, όπως ένα διαμέρισμα με θέα στον ωκεανό στη Χονολουλού της Χαβάης αξίας 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων και ένα πολυτελές αυτοκίνητο Ferrari Roma του 2024.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Sun και ο σύζυγός της, Christopher Hu, έλαβαν “σημαντικά οικονομικά και άλλα οφέλη από τους εκπροσώπους του Πεκίνου“. Αυτά περιλάμβαναν ταξίδια με όλα τα έξοδα πληρωμένα στην Κίνα, εισιτήρια για παραστάσεις, συναυλίες και αθλητικά γεγονότα, απασχόληση στην Κίνα για την ξαδέλφη της Sun, μέχρι και ντελίβερι στο σπίτι από την προσωπική σεφ ενός Κινέζου κυβερνητικού αξιωματούχου με τοπικές σπεσιαλιτέ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα