Νέα Καληδονία: Εκτός ελέγχου πολλές περιοχές – Πέντε νεκροί

Διαβάζεται σε 7'
Πέντε νεκροί στις ταραχές στη Νέα Καληδονία
Πέντε νεκροί στις ταραχές στη Νέα Καληδονία AP

Χαρακτηριστικά εξέγερσης απέναντι στη Γαλλία έχουν πάρει οι βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στη Νέα Καληδονία. Πέντε νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, στις φλόγες κτίρια και αυτοκίνητα

Συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις στη Νουμέα, την πρωτεύουσα της Νέας Καληδονίας και την Παρασκευή (17/5) μετά από ημέρες ταραχών, με τον εκπρόσωπο της γαλλικής κυβέρνησης να δηλώνει ότι ολόκληρες περιοχές της επικράτειας του Ειρηνικού έχουν “ξεφύγει” από τον έλεγχο του κράτους.

Τ επεισόδια που λαμβάνουν χώρα έχουν πάρει χαρακτηριστικά εξέγερσης και έχουν αντιαποικιακό χαρακτήρα, καθώς οι συμμετέχοντες τοποθετούνται υπέρ της ανεξαρτησίας από τη Γαλλία, με αφορμή μια εκλογική μεταρρύθμιση του γαλλικού κράτους.Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για πέντε νεκρούς, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί, εκατοντάδες καμμένα κτίρια και αυτοκίνητα και λεηλασίες σε καταστήματα.

Ο Λουί Λε Φρανκ, ύπατος αρμοστής της Δημοκρατίας στη Νέα Καληδονία, ανακοίνωσε ότι αναπτύσσονται επιπλέον δυνάμεις ασφαλείας. Ο αριθμός των αστυνομικών και χωροφυλάκων στο νησί θα αυξηθεί σε 2.700 από 1.700 μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.

“Οι ενισχύσεις θα φτάσουν … για να ελέγξουμε τις περιοχές που μας ξέφυγαν τις τελευταίες ημέρες, όπου ο έλεγχος δεν είναι πλέον εξασφαλισμένος”, δήλωσε ο Le Franc στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης. Ένα άτομο ύποπτο για ανθρωποκτονία παραδόθηκε στις αρχές, είπε, σύμφωνα με τον Guardian.

Μετά τις ταραχές που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, με πέντε νεκρούς και εκατοντάδες συλλήψεις, η νύχτα της Πέμπτης ήταν σχετικά ήρεμη, είπε. Ωστόσο, εξακολουθούσαν να υπάρχουν σημεία με συγκρούσεις που δημιουργούν ανησυχία στη Νουμέα.

Συγκρούσεις στη Νέα Καληδονία AP

Ο Λε Φρανκ δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις για την προμήθεια τροφίμων και φαρμάκων στο κοινό θα ξεκινήσουν με ομάδες, συμπεριλαμβανομένων ειδικών στην εκκαθάριση ναρκών, που θα απομακρύνουν τα οδοφράγματα που έχουν παγιδευτεί από ακτιβιστές.

Έκλεισε το αεροδρόμιο, απαγορεύτηκε το TikTok

Το διεθνές αεροδρόμιο του νησιού έκλεισε προσωρινά και η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε την λειτουργία του TikTok καθώς το χρησιμοποιούσαν οι διαδηλωτές για να οργανώνουν επεισόδια, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές.

Πάνω από 200 πολίτες προσήχθησαν και τρία μέλη της αντιπολίτευσης έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η συνταγματική αναθεώρηση που προτείνει το Παρίσι προβλέπει δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες που ζούνε στη Νέα Καληδονία για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Smoke rises during protests in Noumea, New Caledonia, Wednesday May 15, 2024. France has imposed a state of emergency in the French Pacific territory of New Caledonia. The measures imposed on Wednesday for at least 12 days boost security forces' powers to quell deadly unrest that has left four people dead, erupting after protests over voting reforms. (AP Photo/Nicolas Job) AP

Η κυβέρνηση της Νέας Καληδονίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή ότι το νησί διαθέτει αποθέματα τροφίμων για δύο μήνες και ότι το πρόβλημα είναι η διανομή τους.

Οι ταραχές που ξέσπασαν στο νησί που βρίσκεται στο αρχιπέλαγος μεταξύ Αυστραλίας και Φίτζι, ένα από τα πολλά εδάφη στον κόσμο που ανήκουν στη Γαλλία, μετά τις αντιδράσεις απέναντι σε σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης για την επιβολή νέων κανόνων στον τρόπο που θα ψηφίζουν οι πολίτες της.

Σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Παρασκευής, ο Λε Φρανκ δήλωσε ότι “αρκετές εκατοντάδες” ταραχοποιοί παραμένουν στις περιοχές Καμερέ, Μοντραβέλ και Βαλέ-ντου-τιρ, όπου η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη.

“Πρόκειται για περιοχές όπου υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες εξεγερμένοι, οι οποίοι περιμένουν να έρθουν σε επαφή με την αστυνομία”, δήλωσε ο Λε Φρανκ.

AP

Οργή κατά της γαλλικής κυβέρνησης

Στις εργατικές συνοικίες της Νουμέας, οι οποίες έχουν μεγάλο πληθυσμό αυτοχθόνων κατοίκων Κανάκ, τα κτίρια κάηκαν και τα διαλυμένα οχήματα παρέμειναν ως οδοφράγματα στη μέση του δρόμου. Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ήταν πέντε, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί. Τα άλλα τρία θύματα ήταν Κανάκ και οι εικόνες των πτωμάτων που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα έχουν αυξήσει την οργή της νεολαίας των Κανάκ.

Ο Λε Φρανκ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι αρχές θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν την πρόσβαση στα νοσοκομεία.

“Η πρώτη προτεραιότητα είναι να ξεμπλοκαριστούν όλες οι διαδρομές. Έτσι ώστε οι φροντιστές να μπορούν να φτάσουν εκεί. Το ίδιο ισχύει και για τους κατοίκους του Καλεντόνι, οι οποίοι πρέπει να τύχουν φροντίδας”, δήλωσε.

AP

Ο Συντονιστικός Πυρήνας Δράσης Πεδίου (CCAT), η ομάδα που οργάνωσε τη Δευτέρα τη διαμαρτυρία κατά της προτεινόμενης συνταγματικής μεταρρύθμισης, κατηγόρησε τη γαλλική κυβέρνηση για τα βίαια επεισόδια.

“Αντιμέτωποι με την πεισματική αποφασιστικότητα του κράτους να επιβάλει την αλλαγή του συντάγματος, καταγγέλλουμε την ανευθυνότητά του και το καθιστούμε υπεύθυνο για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, τις θηριωδίες και την καταστροφή του οικονομικού ιστού της χώρας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Εν αναμονή ενισχύσεων από τη Γαλλία

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ δήλωσε νωρίτερα ότι περίπου 1.000 επιπλέον δυνάμεις ασφαλείας θα σταλούν στη Νέα Καληδονία – προστιθέμενες στις 1.700 που ήδη υπάρχουν – ενώ οι αρχές θα πιέσουν για “τις αυστηρότερες ποινές για τους ταραξίες και τις λεηλασίες”.

Ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin δήλωσε ότι οι ενισχύσεις άρχισαν να καταφθάνουν την Πέμπτη. Τα στρατεύματα έχουν κληθεί να ασφαλίσουν το διεθνές αεροδρόμιο της Νέας Καληδονίας, το οποίο έχει κλείσει για τις εμπορικές πτήσεις, και τα κύρια λιμάνια. Το TikTok έχει απαγορευτεί επειδή χρησιμοποιούνταν από διαδηλωτές, σύμφωνα με τις αρχές.

AP

Η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης χαρακτήρισε την απόφαση “λυπηρή” σε ανακοίνωσή της και ανέφερε ότι “κανένα αίτημα ή ερώτημα, καμία απαίτηση για απόσυρση περιεχομένου, δεν είχε γίνει από τις τοπικές αρχές ή τη γαλλική κυβέρνηση”.

Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, περίπου 200 από τους περίπου 5.000 “ταραξίες” έχουν συλληφθεί, δήλωσαν οι γαλλικές αρχές.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν σε κατ’ οίκον περιορισμό πέντε ύποπτους ακτιβιστές της ανεξαρτησίας που κατηγορούνται για οργάνωση βίας. Είπαν μάλιστα ότι “άνθρωποι έχουν στήσει ενέδρες σε αστυνομικούς” με “συνεχή πυρά από κυνηγετικά όπλα”. Εξήντα τέσσερις από τους τραυματίες είναι αστυνομικοί και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα