Μπαράζ ρουκετών κατά της Χάιφα – Το Ισραήλ βομβαρδίζει ξανά τη Βηρυτό

Διαβάζεται σε 5'
Βομβαρδισμοί στη Βηρυτό
Βομβαρδισμοί στη Βηρυτό AP @Hussein Malla

Η Χεζμπολάχ βομβάρδισε εκ νέου το βράδυ της Κυριακής τη Χάιφα. Λίγο αργότερα, τα διεθνή ΜΜΕ έκαναν λόγο για δυνατές εκρήξεις στη Βηρυτό.

Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ δέχθηκε το βράδυ της Κυριακής η Χάιφα, η τρίτη μεγάλυτερη πόλη του Ισραήλ. Όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στην πόλη ήχησαν σειρήνες, ενώ κάποιες από τις ρουκέτες δεν αναχαιτίστηκαν με αποτέλεσμα να πλήξουν δύο διαφορετικά σημεία σε απόσταση 25 χλμ. από το κέντρο της πόλης.

Επίσης, νέες σειρήνες ηχούν στο Κιριάτ Σμονά και σε κοντινές πόλεις στα βόρεια σύνορα.

Στο μεταξύ αφού οι IDF κάλεσαν τους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή γύρω από τέσσερις εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού, λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή.

Επείγουσα προειδοποίηση προς όσους κατοικούν στις γειτονιές Μπουρτζ αλ-Μπαράτζνε και Χαντάθ του νοτίου προαστίου της Βηρυτού. Βρίσκεστε κοντά σε εγκαταστάσεις και συμφέροντα της Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός θα επέμβει εναντίον τους στο εγγύς μέλλον“, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Αβισάι Αντράε στην πλατφόρμα Χ προτρέποντας τους κατοίκους αυτών των περιοχών να απομακρυνθούν.

Τρίτη κλειστή στρατιωτική ζώνη επιβάλλει ο IDF

Μια νέα κλειστή στρατιωτική ζώνη στα σύνορα με τον Λίβανο, στις περιοχές των κοινοτήτων Manara, Yiftah και Malkia επέβαλε το βράδυ της Κυριακής (06/10) ο ισραηλινός στρατός (IDF). Ειδικότερα, ο σχετικός χάρτης για την κλειστή στρατιωτική ζώνη που εκδόθηκε από τον ισραηλινό στρατό δείχνει μια κλειστή στρατιωτική ζώνη στα σύνορα με τον Λίβανο.

Ο IDF λέει ότι η κίνηση αυτή ακολουθεί μια νέα αξιολόγηση κατά τη διάρκεια χερσαίων επιχειρήσεων στο εσωτερικό του νότιου Λιβάνου. Πρόκειται για την τρίτη κλειστή στρατιωτική ζώνη που επιβάλλεται στα βόρεια σύνορα από τότε που οι IDF ξεκίνησαν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους στο Λίβανο την περασμένη εβδομάδα.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, οι επιχειρήσεις εστιάζουν στις περιοχές της Οντέισα και της Ναμπετία, εντός οικιστικών ιστών δηλαδή, αλλά και σε δασικές εκτάσεις. Εκεί ακριβώς προσπαθούν οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις να δημιουργήσουν τις πρώτες γραμμές άμυνας, τη στιγμή που το μηχανικό μάχης αλλά και οι ειδικές δυνάμεις προπορεύονται προς άλλες περιοχές κάνοντας κάποιες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις

Στο βόρειο μέτωπο βρίσκονται 5 σχεδόν μεραρχίες. Δηλαδή αυτό μεταφράζεται σε 50.000 στελέχη, 150 και πλέον οι στόχοι οι οποίοι έχουν πληγεί από χθες μέσα σε ένα 24ωρο στο νότιο Λίβανο, εξουδετερώθηκαν σε συνδυαστικές επιχειρήσεις χερσαίων δυνάμεων αλλά και πολεμικής αεροπορίας.

 

Ανοίγει τον εναέριο χώρο του το Ιράν

Για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες κλείνει το αεροδρόμιο της Βηρυτού μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι ακυρώθηκαν και οι πτήσεις στο Ιράν «λόγω επιχειρησιακών περιορισμών» ωστόσο λίγο μετά τις 23:00 ήρθη η απαγόρευση. “Αίρονται όλοι οι περιορισμοί πτήσεων μετά την εξασφάλιση ευνοϊκών και ασφαλών συνθηκών”, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Οι σφοδρότεροι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ έπληξαν τη νότια Βηρυτό

Διαδοχικές αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ έπληξαν τα νότια προάστια της Βηρυτού στη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, αλλά και κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Ήταν οι πιο σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατά στόχων στη Βηρυτό, από τον προηγούμενο μήνα, οπότε, η πολεμική ένταση κατά της Χεζμπολάχ, που έχει την υποστήριξη του Ιράν, κλιμακώθηκε δραματικά.

Στη διάρκεια της νύχτας, οι εκρήξεις συντάραξαν όλη τη Βηρυτό, ενώ στήλες φωτιάς με ερυθρό και λευκό χρώμα ήταν ορατές για περίπου 30 λεπτά σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων μακριά από την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη στοχευμένη επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό μέχρι σήμερα, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, αλλά κι αναλυτές στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια.

Σήμερα, ένα γκρίζο νέφος ομίχλης απλώθηκε πάνω από τη Βηρυτό, με τα χαλάσματα από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ να είναι σκορπισμένα κατά μήκος των δρόμων στα νότια προάστια, ενώ στήλες καπνού ήταν ορατές πάνω από την ίδια περιοχή.

“Η νύχτα του Σαββάτου, ήταν η πιο βίαιη από όλες τις προηγούμενες νύχτες. Τα κτίρια σείονταν γύρω μας, ενώ για μία στιγμή είχα την εντύπωση ότι έγινε σεισμός. Έγιναν δεκάδες αεροπορικοί βομβαρδισμοί -αδυνατούσαμε να τους μετρήσουμε- ενώ ο θόρυβος ήταν εκκωφαντικός”, δήλωσε ο Χαναν Αμπντουλάχ, κάτοικος των νοτίων προαστίων της Βηρυτού.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε και την εξουδετέρωση του Χάντερ Αλί Ταουίλ, ανώτερου αξιωματικού της Χεζμπολάχ, ο οποίος φέρεται ότι ευθύνεται για επίθεση με δύο νεκρούς στη Γαλιλαία, ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις (IDF). Λέγεται επίσης ότι ο Αλί Ταουίλ ευθύνεται για δεκάδες επιθέσεις με ρουκέτες και όχι μόνο σε οικισμούς οι οποίοι βρίσκονται ακριβώς στα σύνορα με τον Λίβανο και την εξουδετέρωση επίσης ανθρώπων οι οποίοι ήταν στα σύνορα με τη Συρία, στα ισραηλινά σύνορα.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ παραμένουν στον Λίβανο

«Οι μαινόμενες “πυρκαγιές” στη Μέση Ανατολή, μετατρέπονται σε κόλαση» δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Αντόνιο Γκουτέρες

Ο κ. Γκουτέρες πρόσθεσε ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ παραμένουν στη θέση τους, παρά το αίτημα του Ισραήλ για μετεγκατάστασή τους. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ασφάλεια όλου του προσωπικού του ΟΗΕ.

Υπογράμμισε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στον Λίβανο, ο οποίος θα είχε βαθιές και καταστροφικές συνέπειες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα