Νέα τακτική και επίθεση φιλίας από τα Σκόπια

Νέα τακτική και επίθεση φιλίας από τα Σκόπια

Η νέα επικοινωνιακή τακτική και η επίθεση φιλίας των Σκοπίων. Τι θα ζητήσει ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ από τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Νίκο Κοτζιά

Της Αλεξίας Τασούλη

Το μήνυμα ότι είναι έτοιμη η ΠΓΔΜ να διαπραγματευτεί ουσιαστικά για την επίλυση του ονόματος θα μεταφέρει ο νέος υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων που συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Έλληνα ομόλογό του. Στην πράξη θέλει να δει η Αθήνα την θετική στάση της νέας κυβέρνησης.

Το κατώφλι του υπουργείου εξωτερικών θα περάσει  στις 11.00 ο νέος υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα έχοντας στις βαλίτσες του τη στήριξη της Ευρωπαικής Ένωσης και του ΝΑΤΟ για να υπάρξει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους στις δυο αυτές οικογένειες.

Ο Ντιμιτρόφ συνόδευσε τη Δευτέρα τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζααεφ στις Βρυξέλλες ο οποίος είχε συναντήσεις με τον γγ του ΝΑΤΟ Στολντεμπεργκ, αλλά και τον επίτροπο της Ευρωπαικής Ένωσης Γιοχάνες Χαν αρμόδιο για τη διεύρυνση.

” Η χώρα μου χρειάζεται τη στήριξη των γειτόνων και της Ελλάδας. Ελπίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα βοηθήσουν την ΠΓΔΜ στην πορεία της προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Υποσχέθηκε ακόμη να προχωρήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις διότι η κυβέρνησή του, όπως είπε, είναι δεσμευμένη και προσηλωμένη στην ενίσχυση της διαδικασίας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ταυτόχρονα δήλωσε ότι επιθυμεί η χώρα του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, “το συντομότερο δυνατό”.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων απέφυγε όμως να εξηγήσει με ποιό όνομα επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και κυρίως δεν εξήγησε τι θα συμβεί εαν η πρότασή του απορριφθεί στο δημοψήφισμα που έχει δεσμευτεί να κάνει, όταν Ελλάδα και ΠΓΔΜ καταλήξουν σε συμφωνία.

Μέχρι τότε ισχύει η απόφαση της συνόδου κορυφής του Βουκουρεστίου του 2008 που λέει ότι θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στη Βορειοατλαντική συμμαχία, όταν βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Την ίδια ώρα δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, κάνει λόγο οτι Ελλάδα και ΠΓΔΜ είναι κοντά σε συμφωνία.

“Εντείνεται η φημολογία ότι οι δυο χώρες προχωρούν προς την επίλυση μιας διαμάχης που έχει διαρκέσει τα τελευταία 27 χρόνια” γράφει η βρετανική εφημερίδα και είναι αξιοπρόσεκτο το όψιμο ενδιαφέρον που δείχνουν τα τελευταία 24 ωρα μεγάλες ευρωπαικές εφημερίδες για την νέα κυβέρνηση των Σκοπίων και τη σχέση της με την Αθήνα.

Την ίδια ώρα στο υπουργείο εξωτερικών είναι πολύ συγκρατημένοι και περιμένουν να δουνε τα πρώτα δείγματα γραφής από τη σημερινή συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Ν.Ντιμιτρόφ.

Υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Ζάεφ δεν έδειξε στις πρώτες δηλώσεις ότι θα ακολουθήσει μια εθνικιστική ρητορική όπως είχε ακολουθήσει ο προκάτοχός του Νικολά Γρούεφσκι. Θα συνεχίσει όμως αυτή τη μετριοπαθή πολιτική  ή θα υποκύψει στη ψευδή εθνική συνείδηση που έχει καλλιεργηθεί στους Σκοπιανούς πολίτες;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα