Νέα Ζηλανδία: Ειδική εισφορά από αγρότες για εκπομπές αερίων απο τα ζώα τους
Με στόχο τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου εως το 2030 η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας παρουσίασε σχέδιο καταβολής εισφοράς από αγρότες για τα στομαχικά αέρια που εκομέπουν τα ζώα τους.
- 11 Οκτωβρίου 2022 09:26
Σχέδιο φορολόγησης αγροτών και κτηνοτρόφων παρουσίασε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν και περιλαμβάνει την καταβολή εισφοράς για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβάνομένων του μεθανίου που εκμπέμπουν οι αγελάδες.
Οι εκπομπές που δημιουργούνται από τα πεπτικά συστήματα των 6,3 εκατομμυρίων αγελάδων της Νέας Ζηλανδίας είναι από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας. Στη Νέα Ζηλανδία, σχεδόν οι μισές από τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως μεθάνιο, προέρχονται από τη γεωργία.
Σύμφωνα με την πρόταση “οι αγρότες της Νέας Ζηλανδίας θα είναι οι πρώτοι στον κόσμο που θα μειώσουν τις γεωργικές εκπομπές αερίων”, δήλωσε η Άρντερν προσθέτοντας οτι θέτει τη χώρα σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου μείωσης του μεθανίου το 2030.
“Η μείωση των εκπομπών αερίων θα βοηθήσει τους αγρότες της Νέας Ζηλανδίας να είναι όχι μόνο οι καλύτεροι στον κόσμο αλλά και οι καλύτεροι για τον κόσμο” είπε η πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, έως το 2025, οι αγρότες που πληρούν το όριο για το μέγεθος των κοπαδιών και τη χρήση λιπασμάτων, θα κληθούν να πληρώνουν εισφορά που θα ορίζει η κυβέρνηση κάθε ένα έως τρία χρόνια, κατόπιν συμβουλής της Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής και των αγροτών. Η τιμή θα επηρεάζεται από την πρόοδο της χώρας προς την εκπλήρωση της διεθνούς της δέσμευσης για μείωση του μεθανίου κατά 10% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2017. Τελικός στόχος οι μηδενικές εκπομπές αερίων το 2050.
Όλα τα έσοδα από την εισφορά θα διατεθούν για έρευνες, νέες τεχνολογίες και κίνητρα στους αγρότες που υιοθετούν φιλικές προς το κλίμα πρακτικές.
Το σχέδιο πρόκειται να υπογραφεί από το υπουργικό συμβούλιο στις αρχές του 2023, αναφέρει ο Guardian. Εάν επιτύχει, θα μπορούσε να σημάνει το τέλος μιας μακροχρόνιας μάχης μεταξύ αγροτών και υπευθύνων χάραξης πολιτικής που προέκυψε το 2003 υπό την πρώην κυβέρνηση των Εργατικών. Η τότε πρωθυπουργός, Έλεν Κλαρκ, πρότεινε έναν φόρο σε όλα τα ζώα για τις εκπομπές μεθανίου, που πυροδότησε τις έντονες αντιδράσεις των αγροτών και τελικά εγκαταλείφθηκε.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις