Νεαρή Αφγανή ζωγραφίζει την πτώση της πατρίδας της από τους Ταλιμπάν

Νεαρή Αφγανή ζωγραφίζει την πτώση της πατρίδας της από τους Ταλιμπάν
Instagram/ @sara_official_artgallery

Ο πίνακας που δημιούργησε μια νεαρή Αφγανή αποτυπώνει τις συγκλονιστικές εικόνες από το χρονικό της κατοχής του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Την εισβολή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ζωγράφισε η νεαρή Σάρα Ραχμάνι, η οποία κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Αυγούστου ζούσε στο σπίτι της στην Καλιφόρνια, χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα της.

Η Σάρα Ραχμάνι, έφυγε από το Αφγανιστάν μαζί με την οικογένειά της, με ειδικές μεταναστευτικές βίζες, πριν από τέσσερα χρόνια με προορισμό τις ΗΠΑ. Όπως δήλωσε, στον ελεύθερο της χρόνο της άρεσε να ζωγραφίζει εικόνες από τον πολιτισμό της.

“Μόλις είχα ξεκινήσει αυτόν τον πίνακα, μιας όμορφης κοπέλας ως συνήθως, καθώς μου αρέσει να δείχνω τις όμορφες πλευρές των ανθρώπων μου, τον πολιτισμό μου και τα όμορφα παιδιά μας”, είπε χαρακτηριστικά στο CNN. “Ξεκίνησα σχεδιάζοντας και χρωματίζοντας τα μάτια. Μετά από μερικές μέρες οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ και είχα τόσο πόνο στην καρδιά μου”, πρόσθεσε.

Η Ραχμάνι μιλώντας για τη ζωή στην πατρίδα της είπε ότι πολλές νεαρές γυναίκες με τις οποίες πήγαινε στο κολέγιο δούλευαν κάποτε σε γραφεία, ωστόσο πλέον είναι άνεργες. Όπως η ίδια έχει ενημερωθεί, οι κοπέλες δεν μπορούν πλέον να φορέσουν αυτά που θέλουν και πρέπει να συνοδεύονται από άντρα όταν βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους.

Η νεαρή Αφγανή, ήταν ιδιαίτερα συγκινημένη όταν ξεκίνησε να μιλάει για τον πίνακα που έφτιαξε.

Instagram/@sara_official_artgallery

“Στο κάτω αριστερό μέρος του πίνακα απεικονίζονται τα χρώματα της εθνικής σημαίας του Αφγανιστάν. Δύο γυναίκες φαίνεται να φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες, με πλεξούδες και κοσμήματα που δείχνουν τον πλούσιο πολιτισμό της χώρας”, εξήγησε η Ραχμάνι. “Η μία χορεύει έναν παραδοσιακό χορό που οι Αφγανοί χορεύουν συχνά σε ειδικές εκδηλώσεις όπως σε γάμους, ενώ η άλλη φιγούρα γράφει “ειρήνη” στα Φαρσί, χρησιμοποιώντας το μαύρο μέρος της αφγανικής σημαίας ως μαυροπίνακα”, πρόσθεσε.

Η Ραχμάνι συνέχισε να εξηγεί τον πίνακα και μιλώντας για το κορίτσι στο κέντρο είπε: “Αυτό είναι το πορτρέτο του κοριτσιού που ξεκίνησα και κατέληξε να γίνει πραγματικά λυπηρό. Βλέπετε την καλή πλευρά του Αφγανιστάν μου, πριν καταλάβουν οι Ταλιμπάν τη χώρα μας. Είναι ένα χαρούμενο κορίτσι με λερωμένα από το παιχνίδι, χέρια”, είπε η Ραχμάνι.

Δείχνοντας το κίτρινο λουλούδι στα μαλλιά του κοριτσιού, η Ραχμάνι είπε: “Και αυτό είναι ένα όμορφο λουλούδι που πήρε από τον παππού της”. Το μαντήλι στο κεφάλι της κοπέλας είναι πράσινο, για τους Αφγανούς είναι το χρώμα της ειρήνης, της χαράς και της ευτυχίας. Ο γαλάζιος ουρανός είναι γεμάτος ειρήνη, ηλιόλουστες μέρες, ευτυχία και πουλιά που πετούν αντί για αεροπλάνα του στρατού”, σχολίασε.

Στη δεξιά, γκρι πλευρά, απεικονίζονται, ωστόσο, οι απελπισμένοι άνθρωποι που φέρεται να έπεσαν από αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος κατά τη χαοτική εκκένωση της Καμπούλ. Κάτω από αυτούς απεικονίζονται “άνθρωποι που περιμένουν στην πύλη του αεροδρομίου με τα χαρτιά, και μερικοί από αυτούς χωρίς τίποτα. Εδώ, ο άνθρωπος προσπαθεί να στείλει το μωρό του πάνω από το φράχτη, για να βεβαιωθεί ότι η επόμενη γενιά θα ζήσει ειρηνικά”, είπε η Ραχμάνι.

Κοιτώντας από μακριά τις εικόνες από την πατρίδα της, σχολίασε: “Για να είμαι στην Αμερική, νιώθω καλύτερα εδώ. Αλλά ταυτόχρονα δεν είναι η χώρα σου. Νιώθεις περίεργα. Η γλώσσα σου είναι διαφορετική, η κουλτούρα σου. Όλα είναι διαφορετικά, ακόμα κι αν έχεις ηρεμία, κάτι λείπει στην καρδιά σου, αυτό είναι η πατρίδα σου. Τίποτα δεν μπορεί να την αντικαταστήσει”.

“Θέλω να μάθει ο κόσμος ότι υπάρχουν αθώοι άνθρωποι που σκοτώνονται. Χάνουν μητέρες, χάνουν παιδιά, πότε θα τελειώσει αυτό;”, είπε συγκινημένη.

Η Ραχμάνι είπε ότι σκέφτεται την οικογένεια και τους φίλους της που παραμένουν στη χώρα. “Όλες αυτές τις δέκα ημέρες, έχασα το μέτρημα, απλά επικεντρωνόμαστε να βγάλουμε τις οικογένειές μας από το Αφγανιστάν. Είναι φρικτά.”, τόνισε η Αφγανή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα