Νέο “καμπανάκι” για την ελληνική πολιτική ασύλου: “Οι ελληνικές αρχές πρέπει να ελεγχθούν”

Νέο “καμπανάκι” για την ελληνική πολιτική ασύλου: “Οι ελληνικές αρχές πρέπει να ελεγχθούν”
Μετανάστες κάνουν έκκληση για βοήθεια, φωτογραφία αρχείου AP Photo/Emilio Morenatti

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Frontex τονίζει ότι οι έλεγχοι στην Ελλάδα για την εφαρμογή των κανόνων δικαίου θα πρέπει να ενταθούν.

Στο μικροσκόπιο της Frontex έχει μπει η συμπεριφορά της Ελλάδας προς τους αιτούντες άσυλο όπως προκύπτει από τη συνέντευξη που έδωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian, o Γιόνας Γκριμχέντεν.

Ο υπεύθυνος για τα θεμελιώδη δικαιώματα στον οργανισμό διαπίστωσε ότι είναι η ανάγκη οι ελληνικές αρχές να ελεχθούν περισσότερο για τις διαδικασίες που εφαρμόζουν στα σύνορα την ώρα που οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις πληθαίνουν.

“Είναι σαφές ότι για μένα η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που χρειάζεται ενισχυμένηβ παρακολούθηση. Αυτό που λείπει από τη δική μας πλευρα είναι η αύξηση της πίεσης για να γίνουν όσα πρέπει έτσι ώστε να αποτραπούν οι παραβιάσεις” τόνισε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Πρόσθεσε δε ότι “για χώρες που δεν εφαρμόζουν πλήρως τη νομοθεσία της ΕΕ είναι πολύ λογικό να έχουν περισσότερη Frontex δίπλα τους παρά λιγότερη”.

Ο Γκριμχέντεν εντάχθηκε στην Frontex τον Ιούνιο του 2021 με κύρια αποστολή τη διασφάλιση ότι η διαχείριση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ακολουθεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Η Frontex πάντως βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα τους προηγούμενους μήνες καθώς πληθώρα ρεπορτάζ κατέδειξαν ότι κάθε άλλο παρά το διεθνές δίκαιο εφάρμοζε στα σύνορα της ΕΕ (μεταξύ αυτών και τα ελληνικά σύνορα). Μετά τις αποκαλύψεις μάλιστα ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λέγκερι οδηγήθηκε σε παραίτηση.

Οπως, τέλος, σημειώνει ο Guardian, η παρέμβαση του αξιωματούχου της Frontex αποτυπώνει τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτική της Ελλάδας στο θέμα της παροχής ασύλου. Δεν έχει άλλωστε περάσει πολύς καιρός από τη στιγμή που η Επίτροπος της Κομισιόν για τη μετανάστευση Ιλβα Γιόχανσον προειδοποίησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι οι παράνομες απελάσεις μεταναστών πρέπει να σταματήσουν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα