Νέο κύμα ισραηλινών επιθέσεων στο νότιο Λίβανο με νεκρό και τραυματίες
Διαβάζεται σε 7'Σοβαρή κλιμάκωση σημειώνεται στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να πραγματοποιεί νέο κύμα επιθέσεων στο νότιο Λίβανο, στοχεύοντας θέσεις της Χεζμπολάχ.
- 23 Σεπτεμβρίου 2024 12:41
Κλιμάκωση παρουσιάζει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ πραγματοποιεί νέες επιθέσεις στο νότιο Λίβανο, μόλις λίγη ώρα μετά τις προειδοποιήσεις προς τους αμάχους να μείνουν μακριά από κτίρια που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ για την αποθήκευση όπλων.
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε στο επίσημο κανάλι του Telegram ότι “οι IDF διεξάγουν επί του παρόντος πλήγματα σε τρομοκρατικούς στόχους που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο“.
Το Ισραήλ λέει ότι έπληξε 300 στόχους της Χεζμπολάχ στο εσωτερικό του Λιβάνου
Στη συνέχεια, ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι έχει πλήξει 300 στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο από το πρωί. Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αεροπορικές επιθέσεις σε πολλαπλές τοποθεσίες, ενώ τραυματίες μεταφέρονται σε νοσοκομεία. Τουλάχιστον ένα άτομο είναι γνωστό ότι έχει χάσει τη ζωή του.
Η επίθεση είχε προειδοποιηθεί από το προηγούμενο βράδυ, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει ότι σχεδίαζε να εντείνει τις επιχειρήσεις του. Σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του IDF στην αραβική γλώσσα, προειδοποιήθηκε ο λιβανέζικος λαός να εγκαταλείψει τα σπίτια του ενόψει του κύματος επιθέσεων, ενώ περίπου 60.000 αυτοματοποιημένες τηλεφωνικές κλήσεις πραγματοποιήθηκαν στους κατοίκους του Λιβάνου, προτρέποντάς τους να εκκενώσουν τις περιοχές.
Ανεπιβεβαίωτα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μια σειρά από μεγάλες εκρήξεις και χαοτικές σκηνές. Αραβικές πηγές ειδήσεων αναφέρουν πως το Ισραήλ «βομβαρδίζει αδιάκοπα» περιοχές του Λιβάνου σε μια «αμείλικτη» σειρά επιθέσεων.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου καταγγέλλει το ισραηλινό “σχέδιο καταστροφής” της χώρας
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε ότι το Ισραήλ έχει καταρτίσει ένα «σχέδιο καταστροφής» της χώρας, μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού για πλήγματα της Χεζμπολάχ.
«Η συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση εναντίον του Λιβάνου είναι ένας πόλεμος εξόντωσης από κάθε άποψη, ένα σχέδιο καταστροφής με στόχο την εξάλειψη του Λιβάνου και των πόλεών του», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Μικάτι.
Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ζήτησε εξάλλου από «τον ΟΗΕ και τη Γενική Συνέλευση καθώς και από τις χώρες με επιρροή (…) να αποτρέψουν την επίθεση».
Παράλληλα το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ζήτησε από τα νοσοκομεία που βρίσκονται στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας να αναστείλουν όλες τις μη επείγουσες επεμβάσεις προκειμένου να μπορούν να δέχονται τους τραυματίες από τα σφοδρά ισραηλινά πλήγματα.
Το υπουργείο «ζητά από όλα τα νοσοκομεία» στον νότιο και ανατολικό Λίβανο «να αναστείλουν κάθε μη επείγουσα χειρουργική επέμβαση» προκειμένου «να παρέχουν φροντίδα στους τραυματίες από την ισραηλινή επίθεση εναντίον του Λιβάνου».
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των IDF, Avichay Adraee, δήλωσε ότι οι επιδρομές σε κατοικίες στον Λίβανο όπου η Χεζμπολάχ κρύβει όπλα είναι “επικείμενες”.
“Η Χεζμπολάχ σας λέει ψέματα και σας θυσιάζει. Οι πύραυλοι και τα drones της είναι πιο πολύτιμα και σημαντικά γι’ αυτήν από εσάς”, ανέφερε στο μήνυμά του προς τους αμάχους.
Περίπου 60.000 κλήσεις από το Ισραήλ σε κατοίκους του Λιβάνου
Περίπου 60.000 κλήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρο τον Λίβανο, μεταφέροντας ένα προηχογραφημένο μήνυμα που έδινε οδηγίες στους ανθρώπους να εκκενώσουν τα σπίτια τους, δήλωσε ο Imad Kreidieh, πρόεδρος της Ogero, της εταιρείας που διαχειρίζεται τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές του Λιβάνου.
«Αυτό που κάνουν οι Ισραηλινοί είναι να στέλνουν ένα πλήθος αυτοματοποιημένων ηχογραφημένων μηνυμάτων μέσω διεθνών παρόχων. Το σύστημα δεν τα αναγνωρίζει ως ισραηλινές κλήσεις, οι περισσότερες φαίνονται σαν να προέρχονται από φιλική χώρα», δήλωσε ο Kreidieh στον Guardian. Πρόσθεσε ότι αυτή είναι μια «παλιά τεχνική» που είχε χρησιμοποιηθεί και κατά τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ τον Ιούλιο του 2006.
Ο Kreidieh ανέφερε επίσης ότι η Ogero «εντόπισε την πηγή των κλήσεων και θα τη σταματήσει».
Ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου, Ζιάντ Μακάρι, δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι η εργασία στο υπουργείο συνεχίζεται κανονικά, αφού και ο ίδιος έλαβε μία από τις κλήσεις. «Η μέθοδος δεν είναι άγνωστη στον ισραηλινό εχθρό, ο οποίος χρησιμοποιεί όλα τα μέσα στον ψυχολογικό πόλεμο. Καλούμε να μην δώσουμε περισσότερη προσοχή στο θέμα από ό,τι του αξίζει», ανέφερε ο Μακάρι.
Ο υπουργός Πολιτισμού του Λιβάνου ανέφερε επίσης ότι έλαβε κλήση από κάποιον που μιλούσε «κλασικά αραβικά με περίεργη προφορά», προειδοποιώντας τον να εγκαταλείψει αμέσως το γραφείο του, καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο.
Το χρονικό της σύγκρουσης μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ
Το βράδυ της περασμένης Τρίτης (17/9), περίπου 2.800 άνθρωποι στο Λίβανο τραυματίστηκαν όταν εξερράγησαν βομβητές που χρησιμοποιούνταν από μέλη της Χεζμπολάχ. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους τρία παιδιά.
Οι περισσότεροι από τους τραυματίες ήταν μέλη της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, η οποία κατηγόρησε για την επίθεση το Ισραήλ.
Η Χεζμπολάχ ανταλλάσσει επιθέσεις στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ στο νότο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, από τις 8 Οκτωβρίου, όταν άρχισε τις επιθέσεις της για να αποτρέψει το Ισραήλ από τον πόλεμο στη Γάζα.
Το Ισραήλ ανταπέδωσε τα πυρά, κλιμακώνοντας και επιβραδύνοντας με τη σειρά του εναντίον μιας από τις πιο έμπειρες μη κυβερνητικές ομάδες μάχης της περιοχής, η οποία είναι καλά εξοπλισμένη και δοκιμασμένη στη μάχη εναντίον του.
Η σύγκρουση μεταξύ των δύο δεν είναι καινούργια, περισσότερο μάλλον πηγαίνει πίσω σχεδόν μισό αιώνα.
Τα βασικά γεγονότα της σύγκρουσης:
Κατάληψη Νότιου Λιβάνου (1982-2000): Το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο το 1982, κυρίως για να καταπολεμήσει την παρουσία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), αλλά η επέμβαση έφερε την αντιπαράθεση με την Χεζμπολάχ, η οποία είχε ιδρυθεί το 1985 ως αντίδραση στην ισραηλινή κατοχή. Η ισραηλινή κατοχή συνεχίστηκε μέχρι το 2000, όταν ο στρατός του Ισραήλ αποχώρησε από τον Νότιο Λίβανο.
Πόλεμος Ισραήλ-Χεζμπολάχ (2006): Το 2006, ξέσπασε ένας πλήρης πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Η σύγκρουση ξεκίνησε όταν η Χεζμπολάχ απήγαγε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες και σκότωσε άλλους. Η απάντηση του Ισραήλ ήταν μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση με επιθέσεις στο Λίβανο, ενώ η Χεζμπολάχ ανταπέδωσε με ρουκέτες σε ισραηλινές πόλεις. Ο πόλεμος κράτησε 34 ημέρες και είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες θανάτους, κυρίως Λιβανέζων πολιτών, και μεγάλες καταστροφές στον Λίβανο.
Μετά τον πόλεμο του 2006: Μετά το τέλος του πολέμου, η Χεζμπολάχ συνέχισε να αυξάνει την στρατιωτική της δύναμη και να αποκτά πιο σύγχρονα όπλα, κυρίως μέσω της στήριξης από το Ιράν. Υπήρχαν σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ κατά μήκος των συνόρων, αλλά χωρίς να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένο πόλεμο. Οι εντάσεις παραμένουν υψηλές, με το Ισραήλ να ανησυχεί για την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων από την Χεζμπολάχ και την επέκταση της επιρροής του Ιράν στη Συρία και τον Λίβανο.
Σύγχρονες εντάσεις (2020 και μετά): Τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις παραμένουν τεταμένες, με ανταλλαγές πυρών και αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων της Χεζμπολάχ και άλλων φιλο-ιρανικών ομάδων στη Συρία. Το Ισραήλ διαρκώς παρακολουθεί τη Χεζμπολάχ λόγω της ενίσχυσής της, με τις απειλές σύγκρουσης να είναι διαρκείς.