Νεογέννητα πεθαίνουν από ασιτία, όσο το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα

Διαβάζεται σε 6'
Στοιβαγμένα νεογέννητα σε νοσοκομείο στη Γάζα
Στοιβαγμένα νεογέννητα σε νοσοκομείο στη Γάζα AP Photo Fatima Shbair

Νεογέννητα βρέφη, μικρά παιδιά, πεθαίνουν στα χέρια των γονιών τους, αφού η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα δεν τους επιτρέπει την πρόσβαση σε φαγητό. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή από τις δύο πλευρές.

Οι εικόνες που εκτυλίσσονται στη Γάζα δεν έχουν προηγούμενο. Όσα γίνονται γνωστά το τελευταίο διάστημα, έχοντας “κλείσει” πλέον πέντε μήνες πολέμου, μόνο φρίκη προκαλούν.

Η καταδίκη του Ισραήλ παγκοσμίως είναι εντονότατη, ακόμη κι από τον άλλοτε ισχυρό σύμμαχό του τις ΗΠΑ, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ωστόσο, δεν κοπάζουν ούτε μπροστά σε αυτή την άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση που λαμβάνει χώρα.

Οι περιγραφές απεσταλμένων δημοσιογράφων που βρίσκονται στον παλαιστινιακό θύλακα και μεταφέρουν όσα φρικτά συμβαίνουν, είναι το λιγότερο ανατριχιαστικές.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Anwar Abdul Nabi (μια από τις πολλές) η οποία φαίνεται βυθισμένη στη θλίψη της. Κρατούσε τρυφερά τα δάχτυλα της 7χρονης κόρης της, η οποία μόλις λίγα λεπτά πριν πέθανε από ασιτία.

“Η κόρη μου οδηγήθηκε στο έλεος του Θεού, λόγω της έλλειψης ασβεστίου, καλίου και οξυγόνου. Ξαφνικά, όλα κατέρρευσαν, επειδή δεν έτρωγε τίποτα με σίδηρο ή αυγά. Συνήθιζε να τρώει αυγά κάθε μέρα πριν από τον πόλεμο. Τώρα τίποτα. Πέθανε”, δήλωσε στο CNN.

Οι Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τα χτυπήματα του ισραηλινού στρατού. Δεν τα κατάφεραν όμως, καθώς οι αυστηροί περιορισμοί που επιβάλλει το Ισραήλ για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, έχουν εξαντλήσει βασικές προμήθειες.

Οι γονείς φτάνουν στις υπερφορτωμένες υγειονομικές εγκαταστάσεις εκλιπαρώντας για βρεφικά γάλατα. Στο βόρειο τμήμα του θύλακα, οι άνθρωποι σπεύδουν να αρπάξουν βοήθεια από τις ελάχιστες ανθρωπιστικές ρίψεις. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας λένε ότι δεν μπορούν να προσφέρουν σωτήρια θεραπεία στους υποσιτισμένους κατοίκους επειδή οι βομβαρδισμοί και η πολιορκία του Ισραήλ έχουν συντρίψει το ιατρικό σύστημα.

Από την έναρξη του πολέμου, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 30.000 Παλαιστίνιοι. Όσοι επέζησαν των συγκρούσεων, πλέον καλούνται να αντιμετωπίσουν -μεταξύ άλλων- την πείνα. Ενδεικτικές της απάνθρωπης κατάστασης είναι οι δηλώσεις του εκπροσώπου Υγείας της Γάζας, σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον 20 άνθρωποι -μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά- πέθαναν από την πείνα.

Τα παιδιά στη Γάζα παλεύουν με τον υποσιτισμό
Τα παιδιά στη Γάζα παλεύουν με τον υποσιτισμό AP Photo Fatima Shbair

Ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς η περιορισμένη πρόσβαση στο βόρειο τμήμα έχει εμποδίσει την ικανότητα των οργανισμών βοήθειας να αξιολογήσουν πλήρως την κατάσταση εκεί.  Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι “σκόπιμα λιμοκτονεί” τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ επιμένει ότι δεν υπάρχει “κανένα όριο” στην ποσότητα της βοήθειας που μπορεί να εισέλθει στον θύλακα, αλλά το καθεστώς επιθεώρησης των φορτηγών βοήθειας που εφαρμόζει σημαίνει ότι μόνο ένα μικρό κλάσμα της ποσότητας τροφίμων και άλλων προμηθειών που εισέρχονταν καθημερινά στη Γάζα πριν από τον πόλεμο εισέρχεται τώρα.

Παιδιά και μητέρες σε κίνδυνο

Σοκαριστική είναι και η έκθεση της UNICEF, σύμφωνα με την οποία τα μωρά χιλιάδων γυναικών που πρόκειται να γεννήσουν τον επόμενο μήνα στη Γάζα, κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Κι αυτό, διότι τουλάχιστον 5.500 έγκυες γυναίκες “δεν έχουν πρόσβαση σε προγεννητικές ή μεταγεννητικές εξετάσεις λόγω των βομβαρδισμών και πρέπει να διαφύγουν για ασφάλεια”, αναφέρεται στην έκθεση.

“Το άγχος οδηγεί επίσης σε πρόωρες γεννήσεις”, πρόσθεσε η έκθεση, επικαλούμενη το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών (UNPF).

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι πάνω από το 90% των παιδιών ηλικίας 6-23 μηνών, των εγκύων και των γυναικών που θηλάζουν, αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική φτώχεια με πρόσβαση σε δύο ή λιγότερες ομάδες τροφίμων την ημέρα.

Η κατάσταση φαίνεται να είναι πολύ χειρότερη στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Ο υποσιτισμός των παιδιών στην περιοχή είναι περίπου τρεις φορές υψηλότερος από ό,τι στο νότιο τμήμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Από τις εξετάσεις σε εγκαταστάσεις υγείας εκεί έχει διαπιστωθεί προηγουμένως ότι τουλάχιστον ένα στα έξι παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών υποσιτίζεται ακραία.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι τα ποσοστά αυτά είναι “πιθανόν να είναι μεγαλύτερα σήμερα”. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες αντιμετωπίζουν επίσης “σοβαρές απειλές για την υγεία τους” που προκαλούνται από τον υποσιτισμό, ανέφερε τον Φεβρουάριο το Global Nutrition Cluster, μια συμμαχία ΜΚΟ.

Ο δρ Μοχάμεντ Σάλχα, αναπληρωτής διευθυντής του νοσοκομείου Al-Awda, στη βόρεια Γάζα, δήλωσε στο CNN ότι οι ιατρικοί υπάλληλοι αντιμετωπίζουν περιπτώσεις αφυδάτωσης, γαστρεντερίτιδας και ηπατίτιδας μεταξύ γυναικών και παιδιών.

Υπάρχουν μωρά που πέθαναν στη μήτρα των μητέρων τους και έγιναν χειρουργικές επεμβάσεις για να αφαιρεθούν τα νεκρά έμβρυα”, δήλωσε. “Οι μητέρες δεν τρώνε λόγω των συνθηκών που ζούμε και αυτό επηρεάζει τα βρέφη… Υπάρχουν αιτίες που πολλά παιδιά υποφέρουν από αφυδάτωση και υποσιτισμό, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν”.

Ο ρόλος του Μπάιντεν και οι “δύσκολες” διαπραγματεύσεις

Πίεση προς τη Χαμάς να δεχθεί να κηρυχθεί προσωρινή κατάπαυση του πυρός πριν από το Ραμαζάνι, άσκησε ο Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της τέταρτης ημέρας διαπραγματεύσεων στο Κάιρο.

Μπροστά στην καταστροφική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα οι ΗΠΑ πιέζουν να κηρυχθεί προσωρινή κατάπαυση του πυρός πριν από την έλευση του ραμαζανιού, που φέτος αναμένεται να αρχίσει το βράδυ της 10ης ή της 11ης Μαρτίου.

Η συμφωνία ανακωχής και απελευθέρωσης ομήρων με αντάλλαγμα παλαιστίνιους κρατούμενους βρίσκεται “στα χέρια της Χαμάς αυτή τη στιγμή”, έκρινε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως οι Ισραηλινοί είναι “συνεργάσιμοι”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν ο πόλεμος “συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού”, η κατάσταση μπορεί να γίνει “πολύ επικίνδυνη”, ειδικά στην Ιερουσαλήμ.

Από την πλευρά του αξιωματούχος της Χαμάς στη Βηρυτό κατηγόρησε το Ισραήλ πως “κωλυσιεργεί και ελίσσεται”.

Το σχέδιο που συζητείται στις διαπραγματεύσεις προβλέπει παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για έξι εβδομάδες, την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατούμενων στο Ισραήλ, καθώς και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στον θύλακα.

Παρόλα αυτά και παρά τις διπλωματικές προσπάθειες, οι μάχες συνεχίζονται και το Ισραήλ δηλώνει αποφασισμένο να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, προκειμένου να νικηθεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στο “τελευταίο οχυρό” του.

Η προοπτική θορυβεί τη διεθνή κοινότητα, καθώς στην πόλη έχουν καταφύγει 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, σχεδόν όλοι εσωτερικά εκτοπισμένοι -πολλοί πάνω από μια φορά-, που πλέον είναι παγιδευμένοι πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα