Νεπάλ: Στους 192 οι νεκροί από τις πλημμύρες – Περιοχές “βυθίστηκαν” στο νερό
Διαβάζεται σε 5'Μεγάλη καταστροφή στο Νεπάλ μετά τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες. Ολόκληρες περιοχές βρίσκονται κάτω από το νερό από την Παρασκευή. Στους 192 οι νεκροί, 31 αγνοούμενοι.
- 30 Σεπτεμβρίου 2024 09:15
Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές στο Νεπάλ, κυρίως στην πρωτεύουσα Κατμαντού, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 192 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησαν οι αρχές σήμερα.
Τομείς στο ανατολικό και στο κεντρικό τμήμα της χώρας των Ιμαλαΐων βρίσκονται κάτω από τα νερά από την Παρασκευή, όπως και ολόκληρες συνοικίες της πρωτεύουσας. Έχουν προκληθεί τεράστιες ζημιές σε δρόμους που συνδέουν την πρωτεύουσα με την υπόλοιπη χώρα.
«192 άνθρωποι είναι νεκροί και άλλοι 31 συνεχίζουν ακόμη να είναι αγνοούνται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ρίσι Ραμ Τιουάρι.
«Η προτεραιότητά μας είναι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που αποκλείστηκαν σε δρόμους», πρόσθεσε.
Τουλάχιστον 35 από τα θύματα θάφτηκαν ζωντανά μέσα σε τρία οχήματα όταν κατολίσθηση καταπλάκωσε τμήμα δρόμου νότια της Κατμαντού, ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Νταν Μπαχαντούρ Κάρκι.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Νεπάλ ανακοίνωσαν από την πλευρά τους πως ήδη προχώρησαν στην εσπευσμένη απομάκρυνση 4.000 και πλέον ανθρώπων, κυρίως με ελικόπτερα, βάρκες και κανό. Μηχανήματα έργου έχουν κινητοποιηθεί για να ανοίξουν δρόμοι.
Στο επίκεντρο της καταστροφής το Κατμαντού – Καταστράφηκαν δρόμοι, κλειστά για 3 ημέρες τα σχολεία
Η κοιλάδα του Κατμαντού, όπου ζουν 4 εκατομμύρια άνθρωποι και βρίσκεται η πρωτεύουσα, έχει παραλύσει, με την κυκλοφορία και την καθημερινότητα να έχουν σταματήσει λόγω των πλημμυρών.
Οι αρχές επισημαίνουν ότι οι μαθητές και οι γονείς τους αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς τα κτίρια των πανεπιστημίων και των σχολείων έχουν υποστεί ζημιές από τις βροχοπτώσεις και χρειάζονται επισκευές.
“Έχουμε παροτρύνει τις αρμόδιες αρχές να κλείσουν τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές για τρεις ημέρες”, δήλωσε η Λάξμι Μπαταράι, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, στο Reuters.
Σε ορισμένες περιοχές της πρωτεύουσας καταγράφηκε βροχόπτωση έως και 322,2 χιλιοστά, με τον ποταμό Μπαγμάτι να ανεβαίνει κατά 2,2 μέτρα πάνω από το όριο κινδύνου, σύμφωνα με ειδικούς.
Ωστόσο, υπήρχαν σημάδια ύφεσης την Κυριακή το πρωί, με τις βροχοπτώσεις να μειώνονται σε πολλές περιοχές, όπως δήλωσε ο μετεωρολόγος Γκοβίντα Τζα από την πρωτεύουσα.
“Ενδέχεται να υπάρξουν μεμονωμένες βροχοπτώσεις, αλλά οι έντονες βροχές είναι απίθανες,” δήλωσε ο Γκοβίντα Τζα.
Οι τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν διασώστες της αστυνομίας με ψηλές λαστιχένιες μπότες να χρησιμοποιούν φτυάρια και κασμάδες για να απομακρύνουν τη λάσπη και να ανασύρουν 16 σορούς επιβατών από δύο λεωφορεία που παρασύρθηκαν από μια τεράστια κατολίσθηση σε ένα κομβικό σημείο της διαδρομής προς το Κατμαντού.
Οι μετεωρολόγοι στην πρωτεύουσα απέδωσαν τις καταιγίδες σε ένα σύστημα χαμηλής πίεσης στον κόλπο της Βεγγάλης, το οποίο επεκτάθηκε σε τμήματα της γειτονικής Ινδίας κοντά στο Νεπάλ.
Η παράλυση του οδικού δικτύου προκάλεσε τις πρώτες ελλείψεις λαχανικών στην πρωτεύουσα — οι τιμές τους αυξήθηκαν απότομα.
«Ενώ συνήθως παραλαμβάνουμε καθημερινά 600 ως 700 τόνους λαχανικών, χθες δεν λάβαμε παρά 156 τόνους», ανέφερε χονδρέμπορος σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές της πρωτεύουσας. «Υπάρχει διαθέσιμη παραγωγή, αλλά έχει αποκλειστεί εξαιτίας της κατάστασης των δρόμων», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα της υδρολογικής και μετεωρολογικής υπηρεσίας, οι σταθμοί σε 14 επαρχίες κατέγραψαν βροχοπτώσεις-ρεκόρ τις 24 ώρες ως το πρωί προχθές Σάββατο.
Σταθμός στο αεροδρόμιο της Κατμαντού κατέγραψε 240 χιλιοστά κατακρήμνισης, το υψηλότερο επίπεδο από το 2002, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι εσωτερικές πτήσεις ξανάρχισαν χθες Κυριακή το πρωί προς και από την πρωτεύουσα του Νεπάλ, μετά την πλήρη διακοπή τους από το βράδυ της Παρασκευής. Ακυρώθηκαν πάνω από 150 αφίξεις.
Οι μουσώνες, που διαρκούν γενικά από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο, στοιχίζουν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους κάθε χρόνο και προκαλούν ευρείας κλίμακας καταστροφές στη νότια Ασία. Ωστόσο ο αριθμός των φονικών πλημμυρών και των κατολισθήσεων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Επιστήμονες έχουν επισημάνει πως η κλιματική αλλαγή κάνει τα φαινόμενα αυτού του είδους συχνότερα και εντονότερα.
Επιπλέον, η άναρχη ανάπτυξη στο Νεπάλ επιτείνει τους κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Διεθνούς Κέντρου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Βουνών (ICIMOD). “Ποτέ πριν δεν έχω δει πλημμύρες τέτοιας κλίμακας στο Κατμαντού,” δήλωσε ο Αρούν Μπάκτα Σρέστα, ειδικός διαχείρισης περιβαλλοντικών κινδύνων στο κέντρο.
Σε ανακοίνωσή του, το κέντρο κάλεσε την κυβέρνηση και τους πολεοδόμους να επενδύσουν “κατεπειγόντως” σε υποδομές όπως υπόγεια συστήματα απορροής όμβριων υδάτων και αποχέτευσης, τόσο με τεχνικές λύσεις (“γκρι υποδομές”) όσο και με φυσικές μεθόδους (“πράσινες υποδομές”).
Η επίδραση των βροχών επιδεινώθηκε από την κακή αποστράγγιση που προκλήθηκε λόγω της άναρχης οικιστικής ανάπτυξης και της αστικοποίησης, της κατασκευής σε περιοχές πλημμυρικών πεδίων, της έλλειψης ζωνών κατακράτησης υδάτων, καθώς και της αυθαίρετης εκμετάλλευσης του ποταμού Μπαγμάτι.
Παράλληλα, η στάθμη του ποταμού Κόσι στα νοτιοανατολικά του Νεπάλ έχει αρχίσει να πέφτει, όπως ανέφερε ο Ραμ Τσάντρα Τιουάρι, επικεφαλής γραφειοκράτης της περιοχής. Ο ποταμός, που προκαλεί σχεδόν κάθε χρόνο φονικές πλημμύρες στην ανατολική πολιτεία Μπιχάρ της Ινδίας, είχε ξεπεράσει το όριο κινδύνου, φτάνοντας σχεδόν τριπλάσια επίπεδα από το φυσιολογικό, σημείωσε.