Νετανιάχου: “Ένταση” με τον Μπάιντεν, αλλά “ακλόνητη” συμμαχία με τις ΗΠΑ
Μετά την κλιμάκωση της κριτικής Μπάιντεν για τη δικαστική μεταρρύθμιση στο Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υπογραμμίζει την "ακλόνητη" συμμαχία των δύο χωρών.
- 29 Μαρτίου 2023 17:46
Η συμμαχία μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ είναι «ακλόνητη», δήλωσε σήμερα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στη σύνοδο κορυφής για τη δημοκρατία που συγκάλεσε ο Τζο Μπάιντεν, μια μέρα μετά την κλιμάκωση της ρητορικής μεταξύ των δύο ανδρών γύρω από τη διαφιλονικούμενη μεταρρύθμιση της ισραηλινής δικαιοσύνης
«Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είχαν περιστασιακές διαφορές, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συμμαχία μεταξύ της μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο και της ισχυρής, περήφανης και ανεξάρτητης δημοκρατίας που είναι το Ισραήλ, στην καρδιά της Μέσης Ανατολής, είναι ακλόνητη. Τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό», τόνισε ο Νετανιάχου στη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποσχέθηκε παράλληλα ότι θα επιδιώξει τον συμβιβασμό και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενώ η κυβέρνησή του βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισής του στη δικαιοσύνη. Η κοινοβουλευτική διαδικασία ανεστάλη προχθές από τον Νετανιάχου, μέχρι νεωτέρας, υπό τις έντονες πιέσεις μεγάλου τμήματος της κοινωνίας.
Ο Νετανιάχου αποκάλεσε τον Μπάιντεν «40 χρόνια φίλο».
Παρά τις έντονες αντιδράσεις που αντιμετωπίζει, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «ήταν, είναι και θα παραμείνει πάντα μια ισχυρή, περήφανη, σταθερή και ζωντανή δημοκρατία, σύμβολο ελευθερίας και κοινής ευημερίας στην καρδιά της Μέσης Ανατολής».
Πολιτική κρίση στο Ισραήλ
Η πολιτική κρίση που βιώνει το εβραϊκό κράτος έχει και διεθνείς προεκτάσεις με πολλούς ηγέτες χωρών να εκφράζουν την ανησυχία τους. Ωστόσο η Ουάσινγκτον διατηρούσε χαμηλούς τόνους, παρά τη σαφή εναντίωση της αμερικανικής κυβέρνησης στο νομοσχέδιο. Μια εναντίωση όμως που δεν είχε διατυπωθεί σε τέτοιο τόνο και σε τέτοιο επίπεδο, όπως χθες με τον Μπάιντεν.
Αντιδρώντας χθες ο Νετανιάχου απάντησε αιχμηρά στον Αμερικανό πρόεδρο: «Το Ισραήλ είναι μια κυρίαρχη χώρα που λαμβάνει τις αποφάσεις της με τη θέληση του λαού της και όχι με βάση τις πιέσεις από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των καλύτερων φίλων της». Σε μια περαιτέρω κλιμάκωση της ρητορικής, ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ σχολίασε τη χθεσινή δήλωση Μπάιντεν λέγοντας: «Δεν είμαστε άλλο ένα αστέρι στην αστερόεσσα (σ.σ. σημαία των ΗΠΑ)».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μιλούσε σήμερα στην τριήμερη «Σύνοδο κορυφής για τη δημοκρατία» που διοργανώνει ο Αμερικανός πρόεδρος που διεξάγεται κυρίως εξ αποστάσεως.
«Στο Ισραήλ, μέσα σε αυτή τη στέρεα δημοκρατία, υπάρχει μια πολύ έντονη δημόσια συζήτηση. Και η συζήτηση αφορά το πώς να προστατεύσουμε μια καλή δημοκρατία», ανέφερε ο Νετανιάχου.
Αναγνώρισε ότι οι επικριτές της μεταρρύθμισης έχουν «βάσιμα» επιχειρήματα ότι δεν επιθυμούν μια μεταρρύθμιση που θα συνεπαγόταν «αλλαγή και περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών».
«Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι κινούμε το εκκρεμές μιας παντοδύναμης δικαστικής εξουσίας – η οποία διαφέρει από μια ανεξάρτητη δικαστική εξουσία», είπε, διερωτώμενος «πώς θα διασφαλίσουμε ότι η δικαιοσύνη παραμένει ανεξάρτητη και θα εξισορροπηθεί η ανάγκη ενίσχυσης της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας και ταυτόχρονα, εκείνη της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων».
«Νομίζω ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτή την ισορροπία», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.
Παρά τις εντάσεις που υπάρχουν στις μεταξύ τους σχέσεις, ο Μπάιντεν έχει μέχρι στιγμής αποφύγει μια οξεία δημόσια αντιπαράθεση με τον Νετανιάχου, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος είναι σαφής ότι τάσσεται ενάντια στο επίμαχο νομοσχέδιο που προωθεί η ισραηλινή κυβέρνηση.
Οι δύο άνδρες γνωρίζονται εδώ και 40 χρόνια, αλλά ενδεικτικό της απόστασης που κρατά ο Μπάιντεν από τον Νετανιάχου είναι ότι δεν τον έχει προσκαλέσει ακόμη στον Λευκό Οίκο από τότε που ο “Μπίμπι” ξεκίνησε την έκτη θητεία του ως πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με μέλη του επιτελείου του προέδρου, ο Μπάιντεν, ήταν ευθύς απέναντι στον Νετανιάχου σε κατ’ ιδίαν τηλεφωνικές συνομιλίες, ενώ δημόσια, ο ένοικος του Λευκού Οίκου διατυμπανίζει την υποστήριξή του στο Ισραήλ, τον ισχυρότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Ενώ οι αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις είναι στέρεες και μακροχρόνιες, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, ο Μπάιντεν και ανώτερα στελέχη του επιτελείου του, έχουν εκφράσει ανησυχία για τα ισραηλινά σχέδια επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και για ξεσπάσματα βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Εντούτοις, το πιο ανησυχητικό για τον Λευκό Οίκο είναι το νομοσχέδιο της πιο δεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις