Νετανιάχου: “Δεν καταφέραμε να περιορίσουμε τις απώλειες αμάχων” – Τι αποκάλυψε για τους ομήρους

Διαβάζεται σε 2'
Νετανιάχου: “Δεν καταφέραμε να περιορίσουμε τις απώλειες αμάχων” – Τι αποκάλυψε για τους ομήρους
Abir Sultan/Pool Photo via AP

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως οι απώλειες αμάχων δεν περιορίστηκαν, ενώ αποκάλυψε πως οι όμηροι που κρατά η Χαμάς πιθανόν κρατούνταν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι υπάρχουν “σοβαρές ενδείξεις” ότι οι όμηροι που κρατούσε η Χαμάς βρίσκονταν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, αλλά δεν βρίσκονταν πλέον εκεί όταν ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε τη χερσαία επιχείρηση.

“Είχαμε ισχυρές ενδείξεις ότι κρατούνταν εκεί και είναι ένας από τους λόγους που μπήκαμε στο νοσοκομείο “, είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ στο CBS News.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνησή έχει “πληροφορίες για τους ομήρους”, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

“Όσο λιγότερα λέω για αυτό, τόσο το καλύτερο”, ξεκαθάρισε.

“Ανεπιτυχείς οι προσπάθειες να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων”

Ο Νετανιάχου επέμεινε επίσης ότι το Ισραήλ προσπαθεί να εξαφανίσει τη Χαμάς «με ελάχιστες απώλειες αμάχων» και ότι «δεν επιδιώκει να καταλάβει» τη Γάζα.

Ερωτηθείς εάν η δολοφονία χιλιάδων Παλαιστινίων από το Ισραήλ θα τροφοδοτούσε περισσότερο μίσος  στη νέα γενιά, απάντησε: “Οποιοσδήποτε θάνατος αμάχου είναι μια τραγωδία. Και δεν θα έπρεπε να έχουμε κανέναν γιατί κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βγάλουμε τους αμάχους από τη ζημιά, ενώ η Χαμάς κάνει τα πάντα για να τους κρατήσει σε κίνδυνο”.

“Στέλνουμε λοιπόν φυλλάδια, τους καλούμε στα κινητά τους και λέμε: «φύγετε». Και πολλοί έφυγαν”, είπε, ωστόσο παραδέχτηκε πως οι προσπάθειες του Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων “δεν ήταν επιτυχείς”, είπε ο Νετανιάχου, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι εμποδίζει τους αμάχους να μετακινηθούν σε ασφαλέστερες τοποθεσίες.

Εντείνονται οι έρευνες στο αλ Σίφα

Ο ισραηλινός στρατός εντείνει σήμερα τις έρευνές του στο αλ Σίφα για κρησφύγετα της Χαμάς που υποψιάζεται ότι βρίσκονται κρυμμένα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το παλαιστινιακό έδαφος στο οποίο η ανθρωπιστική κατάσταση κρίνεται ανησυχητική και οι τηλεπικοινωνίες βρίσκονται πλέον εκτός λειτουργίας, λόγω της έλλειψης καυσίμων.

Στη διάρκεια της νύχτας, ομάδα του AFP γνωστοποίησε σημαντική ισραηλινή επιχείρηση στον καταυλισμό της Τζενίν, προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών κινημάτων, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Επίσης το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα προκάλεσαν “υλικές ζημιές” κοντά στη Δαμασκό, ενώ το Ισραήλ έχει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια πλήξει θέσεις στο συριακό έδαφος πολιτοφυλακών που πρόσκεινται στο Ιράν, χώρα που υποστηρίζει τη Χαμάς.

Στην Λωρίδα της Γάζας, η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες “κατέστρεψαν” πολλές υπηρεσίες του νοσοκομείου Αλ Σίφα, ενός τεράστιου συγκροτήματος που βρίσκεται στην πόλη της Γάζας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα