Νετανιάχου: Έχουμε υποχρέωση να απαντήσουμε στο Ιράν και θα το κάνουμε

Διαβάζεται σε 4'
Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Μπέντζαμιν Νετανιάχου AP Photo

Εν αναμονή της προαναγγελθείσας απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν για την πυραυλική επίθεση της περασμένης εβδομάδας, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προέβη σε δήλωση το βράδυ του Σαββάτου.

Με αγωνία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς όλοι αναμένουν το πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στο πυραυλικό μπαράζ του Ιράν.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε τις προηγούμενες ώρες ότι προετοιμάζεται για μια σημαντική επίθεση στο Ιράν και ότι οι στοχευμένες επιδρομές του εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ θα επεκταθούν τις επόμενες ημέρες και θα συνεχιστούν έως ότου οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενώ σε σχετική δήλωση περί απάντησης του Ισραήλ προέβη το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Κι όλα αυτά την ώρα που η Χεζμπολάχ έχει χάσει την επαφή με τον Χασέμ Σαφιεντίν, υψηλόβαθμο μέλος της Χεζμπολάχ που θεωρούνταν το πιθανότερο πρόσωπο για να διαδεχθεί τον Χασάν Νασράλα.

Το μήνυμα Νετανιάχου για το Ιράν

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, μιλώντας από το γραφείο του στην Κίρια, στο Τελ Αβίβ, ο Νετανιάχου διαμήνυσε πως «έχουμε υποχρέωση να απαντήσουμε στο Ιράν – και θα το κάνουμε».

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν έτσι απλά την επίθεση από το Ιράν, ούτε και το Ισραήλ» πρόσθεσε.

Οι περισσότερες από τις δηλώσεις του Νετανιάχου επικεντρώθηκαν, σύμφωνα με τους Times of Israel, στις συγκρούσεις στον Λίβανο, όπου, όπως αναφέρει, το Ισραήλ αλλάζει «την ισορροπία δυνάμεων στον βορρά».

Ο Νετανιάχου είπε, επίσης, ότι η Χαμάς όπως και η ηγεσία της Χεζμπολάχ έχουν σχεδόν εξαλειφθεί, ωστόσο οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) θα συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι οι κάτοικοι του Βορρά να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να επιστραφούν οι όμηροι από τη Γάζα.

«Πριν από περίπου έναν μήνα, προς το τέλος της καταστροφής των ταγμάτων της Χαμάς στη Γάζα, αρχίσαμε να τηρούμε την υπόσχεση που έδωσα στους κατοίκους του βορρά», είπε και συνέχισε: «Εξολοθρεύσαμε τον [ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν] Νασράλα και την ηγεσία της Χεζμπολάχ, εξολοθρεύσαμε τους διοικητές της δύναμης Ραντβάν, οι οποίοι σχεδίαζαν να εισβάλουν στη Γαλιλαία και να πραγματοποιήσουν μια ακόμα μεγαλύτερη και πιο φρικτή σφαγή των πολιτών μας από εκείνη της 7ης Οκτωβρίου».

Παράλληλα, ο Νετανιάχου τόνισε ότι το Ισραήλ έχει καταστρέψει «ένα μεγάλο μέρος» του αποθέματος πυραύλων και ρουκετών της Χεζμπολάχ.

«Και αυτές τις ημέρες, οι ηρωικοί στρατιώτες μας καταστρέφουν το δίκτυο των τούνελ τρόμου που η Χεζμπολάχ ετοίμασε μυστικά, κοντά στα σύνορά μας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «αν και δεν έχουμε ακόμη ολοκληρώσει την απομάκρυνση της απειλής, έχουμε σαφώς αλλάξει την πορεία και την ισορροπία του πολέμου – έως ότου τα χέρια μας παραμένουν εκτεταμένα.»

Ο Νετανιάχου χλεύασε επίσης τον εκλιπόντα ηγέτη της Χεζμπολάχ για την παλιά ομιλία του και τις δηλώσεις του που χαρακτήριζε το Ισράηλ «αράχνη».

«Αυτός και όλος ο κόσμος ανακάλυψαν τα “σιδερένια νεύρα” του Ισραήλ — μια ισχυρή χώρα με έναν δυνατό, τολμηρό και ηθικό στρατό», είπε. «Μια χώρα αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της από κάθε απειλή.»

«Αυτό περιλαμβάνει και την απειλή από το Ιράν, το οποίο βρίσκεται πίσω από όλες τις επιθέσεις εναντίον μας — από τη Γάζα, από τον Λίβανο, από την Υεμένη, από το Ιράκ και τη Συρία — και, φυσικά, από το ίδιο το Ιράν», κατέληξε ο Νετανιάχου.

Αναφερόμενος στον Μακρόν και σε άλλους ηγέτες που υποστηρίζουν εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ, είπε: «Τι ντροπή. Το Ισραήλ θα νικήσει με ή χωρίς τη στήριξή τους».

Σημειώνεται ο κ. Μακρόν δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter: «Είναι προτεραιότητα να επιστρέψουμε σε μια πολιτική λύση και να σταματήσουμε την αποστολή όπλων για τις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας». Πρόσθεσε ότι η Γαλλία δεν θα προμηθεύσει όπλα.

Πάντως από την πλευρά του ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά τον τρόπο, την τοποθεσία και τον χρόνο της απάντησης, θα τα καθορίσουμε εμείς με βάση οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας».

Ο Χάγκαρι πρόσθεσε ότι δύο αεροπορικές βάσεις που χτυπήθηκαν στην επίθεση παρέμειναν πλήρως λειτουργικές και κανένα αεροσκάφος δεν υπέστη ζημιές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα