Συνάντηση Τραμπ – Νετανιάχου: “Nα διασφαλίσουμε ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ξανά απειλή για το Ισραήλ”
Διαβάζεται σε 5'Το κατώφλι του Λευκού Οίκου πέρασε απόψε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην πρώτη επίσκεψη ξένου ηγέτη κατά τη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ. Τι συζητήθηκε.
- 05 Φεβρουαρίου 2025 00:47
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε την Τρίτη (04/02) τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Οβάλ Γραφείο για επίσημη συνάντηση εργασίας, με επίκεντρο τη δεύτερη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.
Σημειώνεται ότι ο Νετανιάχου είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που προσκαλείται στον Λευκό Οίκο κατά τη δεύτερη θητεία του Τραμπ. Οι δύο ηγέτες είχαν ήδη συζητήσει το ταξίδι του Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ.
Η συνάντηση των δύο ηγετών όπως φάνηκε στις κάμερες εξελίχθηκε σε θερμό κλίμα. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την επόμενη φάση της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ο Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους: «Όλοι διεκδικούν το ίδιο πράγμα. Ξέρετε ποιο είναι αυτό; H ειρήνη». Γυρνώντας στον Νετανιάχου, ο οποίος καθόταν δίπλα του, ο Τραμπ είπε: «Και αυτός θέλει ειρήνη επίσης».
«Αντιμετωπίζουμε μια πολύ περίπλοκη ομάδα ανθρώπων (σ.σ.: τη Χαμάς) και μια δύσκολη κατάσταση, αλλά έχουμε τον κατάλληλο άνθρωπο», πρόσθεσε ο Τραμπ. «Έχουμε τον κατάλληλο ηγέτη sto Ισραήλ. Έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και είμαστε φίλοι για πολύ καιρό».
Ο Τραμπ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Γάζα είναι μια «ζώνη υπό κατεδάφιση» και ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να μετεγκατασταθούν σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία. «Νομίζω στην Ιορδανία και στην Αίγυπτο – λένε ότι δεν θα δεχτούν, αλλά εγώ λέω ότι θα δεχτούν. Αλλά νομίζω ότι και άλλες χώρες θα δεχτούν», είπε χαρακτηριστικά.
«Αν κοιτάξετε τη Γάζα, σχεδόν δεν υπάρχει κτήριο που να στέκεται, και εκείνα που στέκονται θα καταρρεύσουν. Δεν μπορεί να ζήσει κανείς στη Γάζα αυτή τη στιγμή. Χρειάζεται μια άλλη τοποθεσία, και νομίζω ότι πρέπει να είναι μια τοποθεσία που θα κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Αν παρατηρήσετε, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, κυριαρχεί μόνο ο θάνατος στη Γάζα» πρόσθεσε, εξηγώντας γιατί θα ήθελε να «εγκαταστήσει τους Παλαιστίνιους μόνιμα σε μια όμορφη περιοχή» έξω από τη Γάζα όπου θα μπορούν να «είναι ευτυχισμένοι»…
Απάντησε με ένα κατηγορηματικό «όχι» όταν ρωτήθηκε εάν η Σαουδική Αραβία απαιτεί την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους προκειμένου να προχωρήσει στη διπλωματική αναγνώριση του Ισραήλ.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν του αξίζει να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης χάρη στις ειρηνευτικές του προσπάθειες στη Μέση Ανατολή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν φάνηκε καθόλου ταπεινός στην απάντησή του: «Δεν θα μου δώσουν ποτέ Νόμπελ Ειρήνης. Κρίμα. Το αξίζω, αλλά δεν θα μου το δώσουν ποτέ».
Από την πλευρά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ευτυχής που είναι ο Τραμπ είναι ξανά στον Λευκό Οίκο. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τη δέσμευσή του να φέρει πίσω τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι ένας από τους αρκετούς στόχους που ελπίζει να επιτύχει.
«Υποστηρίζω την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την επίτευξη όλων των πολεμικών μας στόχων», είπε.
«Αυτό περιλαμβάνει την καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών ικανοτήτων της Χαμάς και τη διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ποτέ ξανά απειλή για το Ισραήλ».
Υπενθυμίζεται ότι οι συνομιλίες για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα έχουν ξεκινήσει, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη εκπρόσωπος της Χαμάς, σηματοδοτώντας μια νέα φάση στις διαπραγματεύσεις για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης.
Ο Τραμπ έχει αποδώσει στον εαυτό του τα εύσημα για τη συμφωνία εκεχειρίας που επετεύχθη λίγες ημέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του. Ακόμα και αξιωματούχοι της απερχόμενης κυβέρνησης Μπάιντεν παραδέχθηκαν ότι η επικείμενη ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ άσκησε πίεση στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την επίτευξη συμφωνίας.
Ωστόσο, αν και ο Τραμπ έπαιξε ρόλο στην αρχική φάση της συμφωνίας, τώρα είναι που θα κριθεί για τις ενέργειές του, καθώς καλείται να επιβλέψει τις υπόλοιπες δύο φάσεις της εκεχειρίας. Την παραμονή της συνάντησής του με τον Νετανιάχου, όμως, δεν φάνηκε ιδιαίτερα σίγουρος για την έκβαση των συνομιλιών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, φανερά και μη, και ότι υποστηρίζει τον πλήρη έλεγχο της Ιερουσαλήμ, της Δυτικής Όχθης και της Γάζας από το Ισραήλ.
Νωρίτερα μέσα στη μέρα, δεκαπέντε Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ στο πλαίσιο της εκεχειρίας της 19ης Ιανουαρίου, έφτασαν στην Τουρκία αφού πρώτα απελάθηκαν στην Αίγυπτο.
Πρόκειται για την πρώτη ομάδα πρώην κρατουμένων που μεταφέρεται σε τρίτη χώρα, πέραν της Αιγύπτου, καθώς η συμφωνία απαγορεύει την επιστροφή στις παλαιστινιακές περιοχές όσων έχουν καταδικαστεί για βίαιες επιθέσεις.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν επιβεβαίωσε την άφιξη των πρώην κρατουμένων, δηλώνοντας ότι η Άγκυρα ανταποκρίθηκε θετικά στο σχετικό αίτημα, στο πλαίσιο των προβλέψεων της εκεχειρίας.