New START: Τι σηματοδοτεί η απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από την συμφωνία για τα πυρηνικά
Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα αναστέλλει τη συμμετοχή της από τη συνθήκη για τα πυρηνικά New START. Πώς αποτιμούν αναλυτές την απόφασή του.
- 21 Φεβρουαρίου 2023 20:24
“Η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων New START” ανακοίνωσε, το πρωί της Τρίτης (21/2), ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και -ως συνήθως- κατηγόρησε τη Δύση.
Η New START είναι η τελευταία εναπομείνασα συνθήκη ελέγχου των πυρηνικών όπλων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, η οποία περιορίζει τα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο χωρών.
Ωστόσο, από την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν στην πολιτική και στρατιωτική ελίτ της Ρωσίας δεν είναι το μοναδικό σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάσει κάποιος.
Ο ηγέτης του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι υπέγραψε διάταγμα για τη “θέση νέων επίγειων στρατηγικών δυνάμεων σε ετοιμότητα μάχης” και προειδοποίησε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επαναλάβει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων.
“Φυσικά, δεν θα το κάνουμε εμείς πρώτοι” έσπευσε να επισημάνει ο ρώσος πρόεδρος. “Αλλά, αν οι ΗΠΑ διεξάγουν δοκιμές, θα το κάνουμε κι εμείς”.
“Εξαιρετικά επικίνδυνο”
Η αλήθεια είναι πως η συνθήκη New START έχει περάσει από πολλά “κύματα”. Τον περασμένο μήνα, η Ουάσινγκτον είχε κατηγορήσει τη Μόσχα ότι παραβίασε τη συμφωνία, καθώς αρνήθηκε επιθεώρηση πραγματογνωμόνων στο έδαφός της.
Ωστόσο, η αναστολή συμμετοχής της Μόσχας αυξάνει τα διακυβεύματα.
“Πρόκειται περισσότερο για πυρηνικό εκβιασμό, αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνο” θεωρεί ο Andrei Kolesnikov του think tank Carnegie Endowment for International Peace, “επειδή δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα συμπεριφερθεί ο Πούτιν στο μέλλον και τι έχει στο μυαλό του”.
“Για να αποφύγουμε τον πυρηνικό πόλεμο, είναι προτιμότερο να υπάρχει τουλάχιστον ένα πλαίσιο” προσθέτει στο BBC.. “Με την απώλεια αυτού του πλαισίου γινόμαστε μάρτυρες της πραγματικής απειλής ενός πυρηνικού πολέμου”.
Γινόμαστε, επίσης, μάρτυρες ενός ηγέτη του Κρεμλίνου που δεν εκφράζει καμία μεταμέλεια ή λύπη για την απόφασή του να εισβάλει στην Ουκρανία.
Η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” που διεξάγει δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, αναγκάζοντας τον πρόεδρο Πούτιν να επιστρατεύσει εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους.
Ο Πούτιν “θα συνεχίσει”
Ήταν, λοιπόν, η εισβολή ένα τεράστιο λάθος; Ένας κακός υπολογισμός; Όπως επισημαίνει το BBC, δεν θα ακούσετε τον Πούτιν να παραδέχεται κάτι τέτοιο. Συνεχίζει να προωθεί το αφήγημά του ότι η Δύση φταίει για τον πόλεμο.
“Θέλω να επαναλάβω” είπε. “Αυτοί [η Δύση] ξεκίνησαν τον πόλεμο. Και χρησιμοποιήσαμε και χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα για να τον σταματήσουμε”.
“Οι δυτικές ελίτ δεν κρύβουν ότι στόχος τους είναι να οδηγήσουν τη Ρωσία σε στρατηγική ήττα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι σχεδιάζουν να μετατρέψουν τη σύγκρουση με την Ουκρανία σε παγκόσμια αντιπαράθεση. Εμείς το καταλαβαίνουμε ακριβώς έτσι. Θα αντιδράσουμε αναλόγως. Κι αυτό γιατί στην προκειμένη περίπτωση διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη της χώρας μας”.
Ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιβιώσει των διεθνών κυρώσεων και – παρά τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία – να βγει νικήτρια, σε μια ένδειξη ότι δεν αναζητά κάποιο συμβιβασμό ή κάποια διέξοδο.
“Νομίζει ότι διαθέτει αποθέματα για τη συνέχιση του πολέμου και της αντιπαράθεσης. Πρόκειται για ένα κακό σημάδι” παρατηρεί ο Andrei Kolesnikov. “Έχει διακόψει κάθε σύνδεση με τις δυτικές χώρες. Δεν είναι έτοιμος να δώσει ένα τέλος σε αυτή την καταστροφή. Θα συνεχίσει”.
Το τέλος του επίσημου ελέγχου των εξοπλισμών
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι New York Times, εστιάζοντας στην αποχώρηση της Ρωσίας από τη New START, η οποία σηματοδοτεί ότι η εποχή του επίσημου ελέγχου των εξοπλισμών φτάνει στο τέλος της.
Στην ομιλία του, ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έχουν τη δυνατότητα επιθεωρούν ρωσικές πυρηνικές εγκαταστάσεις -βασικό σημείο της συμφωνίας- και γενικότερα, ακούστηκε ως ένας ηγέτης που έβαλε “ταφόπλακα” στον έλεγχο των εξοπλισμών, σε μια περίοδο κλιμακούμενης αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.
Αν αυτή η κατάσταση διατηρηθεί, όποιος και αν κάθεται στο Οβάλ Γραφείο όταν η συνθήκη λήξει σε περίπου 1.000 ημέρες, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με μια νέα πραγματικότητα που θα μοιάζει, εκ πρώτης όψεως, με εκείνη πριν από μισό αιώνα, όταν ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και τα κράτη μπορούσαν να διαθέτουν όσα πυρηνικά όπλα ήθελαν.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά την επιθεώρηση πυρηνικών εγκαταστάσεων, καθώς είχαν ανασταλεί κατά την πανδημία του κορονοϊού -με τις ΗΠΑ πάντως να έχουν μια εικόνα του ρωσικού οπλοστασίου- υπάρχει βαθύτερη ανησυχία.
Η πενταετής παράταση της New START στην οποία συμφώνησαν Μπάιντεν και Πούτιν τον πρώτο μήνα της προεδρίας Μπάιντεν είναι η μόνη που έχει υπόσταση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τεθούν οι βάσεις για μια εντελώς νέα συνθήκη. Και ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι θέλουν να διαπραγματευτούν νέα συμφωνία, φαντάζει όλο και πιο δύσκολο αυτό να συμβεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια για τους εξής λόγους:
- Πρώτον, δεν υπάρχει σχεδόν καμία επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών.
- Δεύτερον, η εμπιστοσύνη μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.
- Τρίτον, η συνθήκη ως έχει δεν καλύπτει τα πυρηνικά όπλα για τα οποία η ανθρωπότητα ανησυχεί περισσότερο μήπως χρησιμοποιηθούν σε συγκρούσεις όπως αυτή στην Ουκρανία.
Τέλος, η επίτευξη νέας συμφωνίας μόνο μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον δεν έχει πλέον νόημα για τους περισσότερους εμπειρογνώμονες. Το Πεντάγωνο εκτιμά τώρα ότι η Κίνα, η οποία επεκτείνει με ταχείς ρυθμούς το οπλοστάσιό της, θα μπορούσε να αναπτύξει 1.500 όπλα μέσα στα επόμενα δώδεκα χρόνια, αριθμός που ισοδυναμεί με το οπλοστάσιο ΗΠΑ και Ρωσίας.
Έτσι, μια συνθήκη ελέγχου των εξοπλισμών που θα άφηνε έξω μία από τις τρεις μεγάλες δυνάμεις θα ήταν σχεδόν ανώφελη. Και μέχρι στιγμής, η Κίνα δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις – αν υπήρχαν.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις